Obavijesti

Ljubimci

Komentari 1

Pas ne postaje agresivan sam od sebe! Kako odgajati psa?

Pas ne postaje agresivan sam od sebe! Kako odgajati psa?
1

Kako bi izbjegli neželjeno ponašanje svog psa sa socijalizacijom, odgojem i treninzima krenite što ranije, a na prve znakove problema kontaktirajte stručnjaka za ponašanje psa

VIDEO

Vlasnik ste psa ili to tek namjeravate postati? Portal examiner.com navodi  situacije 'iz prakse' s kojima se  stručnjaci za odgoj pasa susreću svakodnevno. Trebao bi ih znati svaki odgovoran vlasnik psa.

Problem su vlasnici, a ne psi

Nije samo pas taj koji treba trening - trebate ga i vi. Željeli si vi to priznati ili ne, ali vi ste uzrok  lošeg vladanja vašeg psa. Vaše ponašanje i odgoj (ili nedostatak istog)  važniji je od predispozicija koje pas ima. OPŠIRNIJE

Odabrali ste pogrešnog psa 

Vlasnici pse najčešće biraju prema izgledu, a ne karakteru. Ako ste željeli mirnog obiteljskog psa koji ne zahtijeva puno rada  zašto ste za kućnog ljubimca odabrali tipičnog radnog psa?!

Npr. border kolija koji je vrlo inteligentna pasmina, ali uzgojena za rad i zahtijeva aktivne vlasnike. Ako aktivnost ne dobiju kod kuće stvari mogu poći po zlu.

Pročitajte kako odabrati psa?!

Oprema koju koristite nije adekvatna

Fleksice, različite ogrlice, davilice... Ne postoji univerzalna oprema za sve pse. Prije kupnje pitajte trenera/stručnjaka kakva oprema je adekvatna za vašeg psa te istu koristite za svog psa.

 Školica za pse nije dovoljna! Vježbati trebate i samostalno

Kad odaberete školicu za pse uz treninge u školici koji se obično održavaju jedan ili dva puta tjedno sa svojim psom trebate vježbati i samostalno.

 Kad s vašim psom dođete na idući trening na njemu se treba vidjeti napredak jer trener će vidjeti trudite li se ili ne oko svog psa.

Pas nije vaša 'bebica', već VAŠ PAS

Svi volimo pse i smatramo ih ravnopravnim članovima obitelji, ali morate znati da oni nisu ljudi. Psi imaju drugačije potrebe. Učite li ih da se ponašaju kao 'žive igračke' vašim ljubimcima činite zlo.

Fizički nedovoljno umarate psa

Hiperaktivnost, anksioznost, negativna 'nabrijaost' i uzbuđenost sigurni su znakovi da se vašim psom ne bavite koliko treba te da istog nedovoljno umarate.

Krenite s osnovama

Ne upisujte pse na napredne tečajeve, ako ne znaju osnove. Nažalost, pojedinci često pokušavaju preskakati razrede. Psi ih navlače, odbijaju sjesti, a šapu daju svaki treći put, no vlasnici tvrde da njihovi psi sve znaju. 

Kada je trening psa u pitanju uvijek krenite s osnovama i stečeno znanje nadograđujte. Samo tako vaš pas može napredovati

Pomoć potražite na vrijeme

Dobar dan! Moj pas ima četiri godine.Uvijek je bio malo nezgodan, ali se takvo ponašanje pogoršalo. Ugrizao je prolaznika i hitno treba pomoć. Molba je to s kojom se često susreću stručnjaci za ponašanje pasa. 

Može li se takvo ponašanje popraviti? Može, ali stručnjaci za ponašanje pasa nisu čarobnjaci koji će čarobnim štapićem popraviti ponašanje psa. To je dugotrajan proces.

Nemojte čekati da se ponašanje psa toliko pogorša da s njim ne možete izaći na kraj! Pomoć potražite na vrijeme.

Kako bi izbjegli neželjeno ponašanje svog psa sa socijalizacijom, odgojem i treninzima krenite rano, a na prve znakove problema kontaktirajte stručnjaka.

Nažalost u praksi je čest slučaj da umjesto savjeta stručnjaka vlasnici na psu prvo isprobaju stvari koje su vidjeli na televiziji/internetu ili  su čuli od 'prijatelja'.

Pomoć od stručnjaka traže na kraju kada vide da ne mogu sami ili kad kako smo već naveli  učine nešto poput ugriza prolaznika. Tada očekuju brzo rješavanje problema iako je to nemoguće. 

Vodič za vlasnike štenaca i mladih pasa

Zaključak:

Bit vlasnik psa velika je privilegija i odgovornost. Prije nego nabavljate psa dobro se informirajte o pasmini koju nabavljate i dolazak psa u vaš dom dočekajte spremni. Malo slatko štene vrlo brzo postati će odrastao pas. 

Da li će to bit kućni ljubimac koji će se dobro slagati s drugim psima, djecom i ljudima koji vas okružuju ili pak agresivan pas kojeg nećete moći kontrolirati ovisi isključivo o vama. Sa psima se treba raditi. Koliko truda uložite u njegov odgoj toliko će vam pas (minimalno ) vratiti.

Pročitajte kako odabrati školu za vašeg psa

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana