Obavijesti

Ljubimci

Komentari 48

Pit bull: Pas stvoren za borbe postao sinonim za opasnost!

Pit bull: Pas stvoren za borbe postao sinonim za opasnost!
1

Pit bull stvoren je u Velikoj Britaniji početkom 19. stoljeća i to samo s jednim ciljem – da bude savršen borac. Reputaciju opasnog psa pit bullovi zadržali su do danas

VIDEO

Pit bull najkontroverzniji je i najopasniji pas na svijetu. Toliko kontroverzan da se kinolozi ne mogu dogovoriti radi li se o pasmini ili tipu psa.  

Jedino sigurno jest činjenica da je pit bull pas koji se najčešće spominje u  negativnom kontekstu, kada se govori o napadima opasnih pasa te njihovim borbama.

Bull terijer

Preci pit bullova stvoreni su u Engleskoj. Prema pisanju aspca.org  potomci pit bullova nastali su od buldoga, a neki povjesničari vjeruju kako se pasmina izvorno koristila u lovu na krupnu divljač. Također, koristilo ih se kao pse koji su mesarima pomagali čuvati i kontrolirati krupnu stoku.

Nažalost, zbog svoje snage često ih se koristilo u borbama pasa protiv bikova, medvjeda i drugih velikih - divljih životinja. Početkom 19. stoljeća takve borbe u Engleskoj su zabranjenje, međutim pojavio se novi 'krvavi sport. Umjesto sa drugim životinjama psi su se borili međusobno. I tako je sve krenulo...

Križanjem snažnih buldoga s brzim i okretnim terijerima stvoren je pas  srednje veličine, snažan, brz i okretan. U početku zvalo ih se 'bull terijerima'. Osim fizičkih karakteristika bili su poznati po inteligenciji i privrženosti ljudima.  

Krajem 19. stoljeća Englezi, Irci i Škoti masovno su naseljavali Ameriku, a sa sobom su uvezli i bull terijere. 

Pit bull terijer

U novoj domovini osim u borbama koristilo se kao pse za lov i čuvanje imanja. Naravno, držalo ih se i kao kućne ljubimce. 

Promijenio im se i fizički izgled, a s vremenom i naziv pasmine u pit bull . Upravo oko imena pasmine danas se vode brojne rasprave.

Konkretnije, 1898.  s ciljem stvaranja registra u koji će biti upisane sve američke autohtone pasmine skupina američkih uzgajivača osniva United Kennel Club (UKC). Prva pasmina koju su upisali u registar jest upravo američki pit bull terijer.

Nešto kasnije, 1909. osnovana je  još jedna kinološka udruga (ADBA) koja također pit bullove priznaje kao zasebnu američku autohtonu pasminu. Ove dvije organizacije tijekom povijesti imale su nekoliko struja koje su uzgajale i u svoje registre upisivale pse koji su se uzgajali za borbe. 

Američki stafordski terijer

Za razliku od njih dvoje, Američki kinološki savez (AKC) pasminu priznaje puno kasnije, tek oko 1936. i to pod nazivom stafordski bull terijer ( danas poznat kao američki stafordski terijer). 

Pit bullove koji se uzgajaju za borbe odbijaju upisati u svoj registar jer od početka AKC pasminu promovira kao pse za društvo i izložbe. Zbog toga osim imena promijenjen je i njihov standard. S vremenom u imenu je dodana riječ 'američki' ( američki stafordski terijer).

Koja je razlika između pit bulla i američkog stafordskog terijera?

Mnogi stručnjaci smatraju da genetske razlike između pasmina ne postoje. Generalno, pit bull je veći i teži pas. Pogotovo se to odnosi na glavu koja je u odnosu na tijelo puno krupnija. Često, ta razlika je toliko mala da ih je teško razlikovati. 

Ove dvije pasmine mnogi razlikuju  prema namjeni za koju se uzgajaju.  Američke stafordske terijere stavlja se u kontekst kućnih ljubimaca i pasa za izložbe.

 Kao takvi su skladnije građeni od  pit bullova koje se još uvijek najčešće veže uz borbe pasa. Vlasnicima takvih pasa nije važno da pas izgleda skladno, već opasno.

Zašto su pit bullovi najopasniji psi na svijetu?

Uzgoj pit bullova kao pasmine danas je zabranjen u većini svjetskih država, uključujući i Hrvatsku.  U praksi situacija je međutim potpuno drugačija, o čemu svjedoče brojni oglasi u kojima se pit bullovi prodaju. 

 Neselektivnim uzgojem došlo se do toga da više nitko ne zna kupuje li pit bulla, američkog stafordskog terijera ili pak križanca u tipu pit bulla.

Konačan rezultat jest da je u mnogim državama, pogotovo u SAD-u svijeta pit bull postao  sinonim za opasnog psa. 

Ljudi ih ne smatraju pasminom već sve pse koji izgledaju opasno ( bokser, cane corso, dogo argentino, bordoška doga, bulmastiff, naravno i američki stafordski terijer)  te sve moguće križance navedenih pasmina nazivaju 'pit bullovima'.

Od tuda i statistike koje 'pit bullove'  svrstavaju u najopasnije pse na svijetu. Po tom kriteriju oni to i jesu. 

Opširnije o opasnim pasminama pisali smo OVDJE

Pasmine pasa - zanimljivosti

Aljaški malamut

Samojed

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith