Obavijesti

Ljubimci

Komentari 1

Pripremite kućne ljubimce za jesen! Na što sve treba paziti?

Pripremite kućne ljubimce za jesen! Na što sve treba paziti?
3

Jesen je pred vratima! Kućne ljubimce na vrijeme pripremite za boravak u prirodi. Prijete im otrovne biljke, otrovi za glodavce, buhe, krpelji i mnoge druge opasnosti

VIDEO

Ljeto i ljetne radosti, ali i briga o toplinskim udarima i sličnim ljetnim opasnostima su iza nas. Na red su došli novi, za kućne ljubimce također opasni problemi. Kako bi ih izbjegnuli donosimo savjete kako ljubimce pripremiti za jesen

Opasnosti iz prirode

Ljetne vrućine su iza nas i mnogi vlasnici jedva su dočekali da zajedno sa svojim psima odu šetati prirodom, brati gljive, a pred nama je i sezona berbi. 

Pritom zaboravljaju da u prirodi postoje mnoge otrovne biljke za pse. Na prvom mjestu upravo su gljive. Zato pripazite gdje i što vaš ljubimac njuška i gricka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Popis biljaka opasnih za pse i mačke

Naime, osim gljiva ljubimcima prijete zmije i druge divlje životinje koje se pripremaju za zimski san. Doba je to godine kada su posebno osjetljive te zato svima koji posjećuju prirodu savjetujemo dodatan oprez.

Otrovi za glodavce

U jesen počinje sezona postavljanja otrova za štakore i ostale glodavce. Postavljaju se svugdje, u urbanim sredinama i na selu, a posebno su ugrožene mlade i znatiželjne mačke i psi. Ako ih osobno postavljate, stavite ih mjesta koja nisu dostupna djeci i ljubimcima. Ili koristite zamke za štetočine koje nisu opasne za kućne ljubimce.

Osim klasičnih otrova za kućne ljubimce otrovne su gumice, olovke, bojice i ostali školski pribor. Pripazite zato da se istog ljubimci ne dokopaju.

Kako hraniti ljubimce?

S padom temperatura psi će postati aktivniji i trebat će im više energije. Automatski to znači da im treba pojačati obroke. Naravno, pod uvjetom da ste iste tijekom ljeta smanjili ili je pas zbog vrućina slabije jeo.

 Iako su vrućine iza nas ljubimci u posudi uvijek trebaju imati svježe vode.

Održavanje dlake

Dlaka je ogledalo zdravlja većine pasa i mačaka. Koliko god im ljeti otežava život ( pogotovo psima s tamnom dlakom), s druge pak strane olakšava im jesenske i zimske dane. Pod uvjetom da je njegovana. Što to znači? na vrijeme uklonite staru dlaku s vaših ljubimaca. 

Furminator, četku, češalj, rukavicu za četkanje, trimer i slične alate u ruke i na posao. Četkajte ljubimce svakodnevno, pa ako treba i nekoliko puta. Što prije pas ostane bez mrtve dlake vaša odjeća će biti čišća, a pseća cirkulacija brža. Ne čekajte da mrtva dlaka sama otpadne u potpunosti nikad neće otpasti. 

Zapetljat će se s novom dlakom i dobit ćete čvorove koji su na nekim životinjama možda i nevidljivi, ali oni ih itekako osjete. Osjetit ćete i vi po neugodnom mirisu.

Buhe i krpelji

Ako imaju zaklon od kiše i vjetra ljubimci koji žive na otvorenom ne bi trebali imati većih problema. Od vremenskih uvjeta ljubimcima koji borave na otvorenom puno više prijete buhe i krpelji. Zato ih redovito tretirajte sredstvima protiv nametnika, ali i pregledavajte jer stopostotne zaštite od krpelja nema.

Kako ukloniti krpelja sa psa ili mačke?

Pozivamo vas da redovito pratite Zoordinaciju te našem veterinaru postavite pitanja o problemima koji muče vaše ljubimce. 

Nemate, a želite ljubimca? Prije nego ga kupite pozivam vas da posjetite rubriku Udomi me te udomite psa ili mačku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang