Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Psi i ostali ljubimci na radnom mjestu: Zanima nas vaš stav

U Hrvatskoj samo 15 posto, uglavnom manjih tvrtki dozvoljava dovođenje kućnih ljubimaca na posao. Većinom su dozvoljeni psi, mačke i akvarijske ribice

Damir Špehar/Pixsell
Foto: Damir Špehar/Pixsell
0 komentara

Pas je najbolji čovjekov prijatelj, a prema mnogim istraživanjima i najbolji poslovni partner.

Što kažu stručnjaci? 

Randolph Barker, profesor menadžmenta na Virginia Commonwealth sveučilištu dokazao je da pas na radnom mjestu doprinosi većoj produktivnosti svojih vlasnika, ali i potiče bolju komunikaciju i angažman u cijeloj tvrtki. Budući da su prethodne studije pokazale da kućni ljubimci pozitivno utječu na zdravlje, primjerice bolesnika u bolnicama i korisnika staračkih domova koji su imali niži krvni tlak i manje patili od depresije istraživače je zanimalo kako psi utječu na stres na radnom mjestu.

Dokazano je da šetanje pasa tijekom pauze smanjuje nezdrave navike poput pušenja

Istraživanje je provedeno u tvrtki koja vlasnicima dozvoljava da na posao dovode kućne ljubimce, a zanimljivo, vlasnici koji imaju psa, ali tijekom istraživanja s njim nisu dolazili na posao bili su pod najvećim stresom, većim čak od onih koji uopće nemaju psa. Zaposlenici koji su na posao dolazili sa svojim psom bili su pod najmanjim stresom.

Nedostaci

Veliki minus dovođenja kućnih ljubimaca na posao jesu ljudi koji iz zdravstvenih razloga, najčešće alergija i fobija ne podnose pse i mačke. Dovođenjem dlakavih ljubimaca u takvu sredinu samo ćete pogoršati zdravstveno stanje zaposlenika. 

Problem? Nikada ne znate kako će se pas ponašati u društvu mačke ili pak mačka u društvu hrčka

Ako laje i mijauče kućni ljubimac može ometati rad, a pas ako nije pod stalnim nadzorom slučajno može prožvakati i uništiti dio uredskog inventara. Problem predstavlja i neslaganje s ljubimcima drugih zaposlenika.Nikada ne znate kako će se pas ponašati u društvu mačke ili pak mačka u društvu hrčka. Problem, koji ustvari i ne mora bit problem jest što psi moraju ići u šetnju. Dokazano je da šetanje pasa tijekom pauze smanjuje nezdrave navike poput pušenja. 

Uzimajući u obzir pluseve i minuse situacija u Hrvatskoj, u kojoj samo 15 posto uglavnom manjih tvrtki (istraživanje portala MojPosao.net) dozvoljava dovođenje kućnih ljubimaca na posao, većinom pasa,mačaka i akvarijskih ribica očekivana je. Raduje podatak da su neke tvrtke odlučile imati zajedničke ljubimce poput akvarijskih ribica o kojima brinu svi zaposlenici.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message