Obavijesti

Ljubimci

Komentari 5

Putovnica za kućne ljubimce: Što je to i gdje je nabaviti?

Putovnica za kućne ljubimce: Što je to i gdje je nabaviti?
1

Uz opis kućnog ljubimca u putovnici je i potvrda da je vaš pas čipiran i cijepljen protiv bjesnoće, što je zakonski obvezno u Hrvatskoj te svi drugi zdravstveni podaci

VIDEO

Putujete u inozemstvo, a ne znate kamo s kućnim ljubimcem?! Zašto ga ne biste poveli sa sobom?! Kako? Putovnica za kućnog ljubimca (Pet Passport) temeljni je dokument potreban za prelazak granica država Europske unije. 

Uz putovnicu svaka država ima i dodatna pravila. 

U praksi (iskustva čitatelja Zooportal.hr) putovnica, osim za ulazak u Veliku Britaniju, SAD, Australiju i druge kontinente je jedino što će tražiti prilikom prelaska granice, uključujući i nama susjedne države poput Albanije, Crne Gore, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Putovnica je plava knjižica koju svaki vlasnik dobije kada psa prvi put cijepi protiv bjesnoće odnosno kada pas bude čipiran

Odnosi se to na pse, mačke te lasice i tvorove. Isti dokument potreban je za putovanje (automobilom i javnim prijevoznicima) unutar Hrvatske, a služi kao identifikacijska isprava vašeg kućnog ljubimca kojom dokazujete da je on zdrav. 

Njome dokazujete da ste vi vlasnik životinje, a uz opis psa u putovnici je i potvrda da je vaš pas čipiran i cijepljen protiv bjesnoće, što je zakonska obveza u Hrvatskoj. 

U nju se upisuju sva ostala cijepljenja i općenito važniji zdravstveni podaci. Ako s mačkom ili lasicom/tvorom želite preko granice i njih ćete (iako u Hrvatskoj nije obavezno) morati čipirati i cijepiti protiv bjesnoće. 

Osim potvrde o cijepljenju potrebna vam je potvrda o zdravlju životinje koju izdaje nadležni veterinar kod kojeg je pas cijepljen. Nakon cijepljenja i čipiranja treba proći najmanje 15 dana kako bi s kućnim ljubimcem mogli prijeći granicu. 

Putovnica za životinje je zapravo plava knjižica koju svaki vlasnik dobije kada psa prvi put cijepi protiv bjesnoće odnosno kada pas bude čipiran. 

U Hrvatskoj je poznatija kao 'zdravstvena knjižica za pse' jer nju pokazujete prilikom svakog posjeta veterinaru, a isti ju i izdaje. O posebnim uvjetima ulazaka koje propisuje svaka država zasebno možete pročitati na web stranicama Europske komisije OVDJE ili se raspitati u veleposlanstvu države u koju putujete.

Ako putujete automobilom obavezno pročitajte.

Pročitajte korisne savjete za vlasnike štenaca i mladih pasa

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode