Obavijesti

Ljubimci

Komentari 2

Rotvajler: Inteligentni čuvar, ali samo za iskusnog vlasnika

Rotvajler: Inteligentni čuvar, ali samo za iskusnog vlasnika
8

Rotvajleri su inteligentni psi koji brzo uče i vole slušati, ali samo vlasnike koji znaju što žele od svog psa i još važnije kako to postići. U suprotnom mogu bit destruktivni

VIDEO

Rotvajler je srednje velik pas atletske građe tijela na kojem svaki dio od vrata preko leđa do nogu izgleda snažno i impresivno. 

Opis pasmine

Psi su to snažnih čeljusti koji rijetko laju bez razloga, a dodamo li svemu navedenom da su neustrašivi, brzi, izdržljivi i izuzetno inteligentni dolazimo do zaključka kako je riječ o idealnom psu čuvaru. 

Jednako dobro snalazi se u ulozi policijskog ili vojnog psa, ali i običnog kućnog ljubimca.Kao kućni ljubimci ne preporučuju se neiskusnim vlasnicima koji tek ulaze u svijet pasa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zašto? Rotvajleri su izuzetno inteligentni psi koji brzo uče i vole slušati, ali samo vlasnika koji znaju što žele od svog psa i još važnije kako to postići. 

Za koga (ni)je rotvajler ?

Generalno, rotvajler je stabilan i ozbiljan pas koji je privržen vlasniku odnosno cijeloj obitelji s kojom živi. Uz ranu socijalizaciju i pravilan odgoj vlasnik će dobiti idealnog kućnog ljubimca koji će se odlično slagati s djecom i drugim psima.

Da bi to postao vlasnik nema pravo na pogreške u njegovom odgoju. To znači da treba biti čvrst i uporan. Pritom ne mislimo da se psu treba nametati batinama, već dosljednošću. A to je najteže kada su psi u pitanju.

Što prije treba ga naučiti da pravilno hoda na povodcu i bez pogovora sluša sve vaše zapovijedi. Također, odmah u startu, dok je štene psu treba zabraniti da reži i laje na druge pse i ljude koji vam se približavaju. 

Ako pas kao 'mali' vašim (često nenamjernim) odobravanjem shvati kako je riječ o prihvatljivom ponašanju, uzimajući u obzir njegove izražene obrambene instinkte i fizičku snagu dobit ćete  psa kojeg čiju agresiju kada odraste  nećete moći kontrolirati, dežurnog krivca za sve kvartovske probleme. 

Rotvajleri su psi s izraženim obrambenim instinktima, ali dozvoljavati im agresivno ponašanje, a kasnije svoje pogreške opravdavati karakterom pasmine pogrešno je i neprihvatljivo.

Održavanje rotvajlera

Iako bez problema podnose život u stanu savjetujemo držanje u kući s dvorištem.  Održavanje dlake rotvajlera jednostavno je, ali to je samo manji dio dnevne brige o ovim psima.

Bez obzira gdje živjeli rotvajlerima nisu dovoljne tri kratke šetnje dnevno ili (što je čest slučaj) slobodno šetanje po dvorištu i lajanje na prolaznike. 

Uzmemo li u obzir da odrasli rotvajler bez problema može istrčati 20 kilometara sami procijenite želite li nabaviti takvog psa. Nabavite li ga budite spremni na nekoliko sati istrčavanja i igara u kojima će psi koristiti svoju inteligenciju te 'umoriti' mozak. On će to činiti s uživanjem. Ne omogućite li im to riskirate da dobijete destruktivnog, ali i boležljivog psa.

Napomena za kraj

Zbog pojedinaca koji su nabavili psa, a nisu mu pružili adekvatnu socijalizaciju, odgoj i dovoljno pažnje tijekom cijelog života rotvajler se danas nalazi na drugom mjestu liste pasmina koje su u SAD-u ubile najviše ljudi. Etiketu opasnih pasa nose i u ostatku svijeta.

Pogledajte listu 10 pasmina koje su u SAD-u ubile najviše ljudi! 

Istina, jazavčari i druge male pasmine puno su agresivnije, ali kod napada rotvajlera posljedice mogu bit pogubne. Zato budite odgovoran vlasnik.

Ovo su tri najagresivnije pasmine pasa na svijetu

Pasmine pasa - zanimljivosti

Pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom, a želite li da vaš pas bude dio galerije iznad članka fotografije s imenom psa pošaljite nam na ljubimci@24sata.hr

Posjetite KALKULATOR PASMINA

Pasmine pasa - zanimljivosti

Cane Corso

Aljaški malamut

Samojed

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang