Ljubimci

Komentari 2

Šilac: Jedna od najbržih zmija u Hrvatskoj voli 'obalu i otoke'

Šilac: Jedna od najbržih zmija u Hrvatskoj voli 'obalu i otoke'

Šilac je zmija koja voli suha staništa, stjenovita područja s gustom vegetacijom, granice šuma i obradive površine. Ako ih se lovi postaju agresivne i grizu, ali ugriz nije otrovan

Šilac,zmija čija se dužina tijela kreće od 100 do 130 centimetara jedna je od najbržih zmija u Hrvatskoj. Prepoznatljiva je po vitkom tijelu na kojem je glava jasno istaknuta te dugačkom repu. Smatra ih se najmanjim europskim zmijama.

U gornjoj čeljusti nemaju velikih otrovnih zubi, ali znaju ugristi čovjeka. Grizu samo ako ih pokušate uloviti. Tada postaje agresivna. Hrani se manjim gušterima  i skakavcima koje jede žive.

Ugriz zmije - prva pomoć

 Živi na području cijele jadranske obale do Istre, a možemo je sresti i na nekim otocima. Voli suha staništa i stjenovita područja s gustom vegatacijom ( kamenjari, pašnjaci, oranice). 

Info:

Šilac (Platyceps najadum)

Engleski naziv: Red Whip Snake

Njemački naziv: Schlanknatter

Porodica: guževi (Colubridae)

Rasprostranjenost u Hrvatskoj: Čitava obala Jadrana do Istre te na neki otoci.

Otrovnost: Neotrovna

Stanište: Suha staništa, stjenovita područja s gustom vegetacijom, granice šuma, ali i obradive površine. Ovo je jedna od naših najbržih zmija, te ukoliko se lovi postaje agresivna i grize.

Prehrana: Mali gušteri i skakavci koje jede žive.

Duljina tijela: Oko 100-130 cm

Broj jaja: 3 – 16

Nadmorska visina: do 1500 m

Izvor: ZgZoo

Sve vrste zmija u Hrvatskoj zaštićene su Zakonom o zaštiti prirode, pa ih se ne smije bez opravdanog razloga ozljeđivati i ubijati. 

Riđovka

Planinski žutokrug

Bjelouška

Poskok