Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
5 komentara

Šoping lista za put s macom: Od zdjelica i hrane do povodca

Kako biste izbjegli neugodna iznenađenja po dolasku na mjesto odredišta i shvatili da ono što vašem ljubimcu treba, nemate gdje kupiti, ponesite sve potrebno

AFP/Pixsell
Foto: AFP/Pixsell
5 komentara

Uoči godišnjeg odmora najčešće se brzopleto kupuju igračke kojih mačke ionako imaju previše, a zanemaruje se oprema nužna za siguran transport kao i šetnja mačaka tijekom godišnjih odmora. Na kraju šoping liste nađu se najpotrebnije stvari: zdjelica za hranu, zdjelica za vodu, transporter, ogrlica, povodac, a nerijetko vlasnici zaboravljaju kupiti hranu za mačke i sredstva protiv krpelja, buha i komaraca. 

Napravite šoping listu  i iskoristite ljetne rasprodaje na kojima su cijene niže od 10 do 50 posto

Nerijetko u manjim mjestima na moru nema prodavaonica specijaliziranih za kućne ljubimce, a ako i ima, obično su puno skuplje. Zato planirajte, napravite šoping listu i iskoristite ljetne rasprodaje na kojima su, ovisno o trgovini, cijene niže od 10  do 50 posto. Prilika je to za kupnju kvalitetnije i sigurnije opreme za putovanje, ali i ljetovanje općenito.

Hrana na prvom mjestu

Na vrhu ljetne šoping liste neka se nađe ono bez čega mačka ne može - hrana koju vaša mačka inače jede. Kupite količinu dovoljnu za cijeli godišnji odmor, a ako naletite na sniženje možete kupiti zalihe za jesen. Nemojte se dovesti u situaciju da ionako izbirljivoj mački, zbog vaše brzopletosti i nepažnje usred ljeta morate mijenjati vrstu hrane. S time riskirate povraćanje i proljev, a vi umjesto da uživate na plaži vrijeme ćete provoditi kod veterinara. 

Kod kupovine opreme više pažnje obratite na praktičnost, nego na vizualni izgled

Izbor zdjelica za hranu i posuda za vodu je raznolik, a savjetujemo vam da kod kupovine više pažnje obratite na praktičnost (jednostavno pranje i izdržljivost), nego na vizualni izgled. Obavezno jedna posuda neka bude za hranu, a druga za vodu. Najpraktičnije su obične zdjele od nehrđajućeg čelika, poželjno s gumenom podlogom koja sprečava klizanje. Ako kupujete posude od stakla ili keramike obratite pažnju na izdržljivost kako se iste nakon prevrtanja ne bi razbile i ozlijedile mačku.

Od kozmetike obavezno kupite kremu za sunčanje, šampon za kupanje mačke, higijenske maramice za čišćenje očiju i ušiju...

Nakon pribora za jelo kupite sredstva protiv krpelja, buha i komaraca, a pod pretpostavkom da ćete na put nositi već postojeći mačji wc ne zaboravite kupiti vreću pijeska za mačke. Od kozmetike obavezno kupite kremu za sunčanje, šampon za kupanje mačke, higijenske maramice za čišćenje očiju i ušiju. Obavezno na put ponesite češalj i četku jer vaše mace zaslužuju ljetno uljepšavanje.

Odaberite siguran transporter

Odabir transportera za mačke sljedeći je na listi za kupovinu, a o njemu ovisi koliko ugodno i sigurno će mačka putovati. Idealan je transporter s puno ventilacijskih otvora u kojemu mačka može bez problema ustati i okrenuti se. Neke mačke teško podnose vožnju i trebate računati da će ponekad tijekom transporta obaviti nuždu ili povratiti. Zato odaberite materijal koji se lagano čisti. Iz sigurnosnih razloga mačku tijekom vožnje izbjegavajte držati u krilu ili u kartonskoj kutiji.

Pripremite se  na situaciju da maca odluta. Na ogrlicu joj stavite zvonce i/ili privjesak na kojem će pisati vaši kontakt podaci

Povodac i ogrlica za mačku nisu modni dodatak kako mnogi misle, već obavezni dio opreme, pogotovo tijekom putovanja. Zašto? Zamislite da stanete na odmorištu i macu bez povodca pustite da rastegne noge. 

Kako vaš ljubimac ne bi pobjegao na ljetovanje obavezno nosite povodac s pripadajućom ogrlicom/hamom, a pripremite se na situaciju da maca odluta te joj na ogrlicu stavite zvonce i/ili privjesak na kojem će pisati vaši kontakt podaci. Iz razloga što ih vrlo vjerojatno već imate, na kraju šoping liste neka se nađu igračke. 

One nisu manje važne, ali pretpostavljamo da ih već imate, a ako ih i zaboravite lakše ćete improvizirati.

Hrana za mačke ljeti!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message