Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Što kad ljubimcu stane srce? Detaljan postupak oživljavanja

Što kad ljubimcu stane srce? Detaljan postupak oživljavanja
1

Prije nego počnete sa oživljavanjem, budite 100% sigurni da je životinja bez svijesti (ne diše i ne osjeća se puls). Nježno dodirnite životinju i pokušajte je probuditi...

VIDEO

Sandra Ilievski iz centra za edukaciju vlasnika, ponašanje i trening pasa Urban Pet  na svojim web stranicama detaljno je opisala postupak oživljavanja za pse i mačke

POGLEDAJTE oživljavanje psa korak po korak ( s fotografijama)

Oživljavanje psa ili mačke

Psi, mačke i druge životinje mogu biti žrtve nesreće koja će možda zahtijevati prvu pomoć umjetnim disanjem ili kombinacijom umjetnog disanja i masaže srca. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Postupak reanimacije za pse, mačke i neke druge životinje vrlo je sličan postupku reanimacije za ljude.

Prije nego počnete sa oživljavanjem, budite 100% sigurni da je životinja bez svijesti (ne diše i ne osjeća se puls). Nježno dodirnite životinju i pokušajte je probuditi; pričajte smirenim tonom glasa. 

Ako ste pronašli životinju koja nije vaša, lagano je gurnite nogom ili nekim predmetom (štap) kako biste, u slučaju da je životinja pri svijesti, izbjegli ozljede poput ugriza.

Abeceda oživljavanja – ABC

ABC je međunarodno priznata kratica stvorena zbog lakšeg pamćenja redoslijeda mjera oživljavanja.

A – provjerite dišne puteve; engl. airway

Životinja je možda bez svijesti uslijed gušenja. Polegnite životinju tako da je desna strana tijela na tlu. Istegnite vrat i glavu životinje tako da zatiljak i leđa čine ravnu liniju kako bi omogućili lakši prolaz zraka. 

Gurnite prste duboko u ždrijelo, izvadite jezik i provjerite ima li u ždrijelu nečega što životinji onemogućava disanje – predmet, slina, ostaci hrane, sadržaj želuca ako je životinja povratila. 

Slina je ljepljiva i klizava, pa je jezik najlakše izvaditi ako ga uhvatite maramicom ili krpom (rub majice, papirnati ubrus…). Imajte na umu da se duboko u ždrijelu nalazi podjezična kost koju ne smijete povlačiti jer možete ozbiljno ozlijediti životinju.

B – provjerite da li životinja diše; engl. breathing

Nakon postupka A (istegli ste glavu i vrat, provjerili ždrijelo i izvadili jezik), može se desiti da životinja počne disati sama od sebe. 

Pratite dizanje i spuštanje grudnog koša, primaknite glavu ustima i njušci i osluhnite da li životinja diše. Ako ne primjećujete znakove disanja, provjerite cirkulaciju (C) i počnite s davanjem umjetnog disanja.

C – cirkulacija (masaža srca i umjetno disanje); engl. circulation

Otkucaje srca možete provjeriti tako da dlan lagano položite na grudni koš odmah iza laktova, a puls se najbolje može osjetiti u području prepona na bedrenoj arteriji.

Ako osjetite vrlo slabe otkucaje, životinja je vjerojatno u stanju šoka. U tom slučaju životinji možete dati umjetno disanje bez masaže srca.

Ako su puls i otkucaju srca slabi, ali životinja ne diše započnite sa umjetnim disanjem ali ne i sa masažom srca (KPR)

Ako pulsa i otkucaja nema i životinja ne diše, tada započnite sa kombinacijom umjetnog disanja i masaže srca (KPR).

Normalan broj otkucaja srca možete izmjeriti na zdravoj životinji tako da izbrojite broj otkucaja unutar 15 sekundi i pomnožite sa četiri. Broj otkucaja srca varira, ovisno o tome koliko je životinja aktivna ili uzbuđena.

Sandra Ilievski, instruktor je i savjetnik za ponašanje pasa iz centra za edukaciju vlasnika, ponašanje i trening pasa Urban Pet  . Članke redovito objavljuje na portalu ljubimci.24sata.hr!

Preporučujemo:

Zašto psi naskakuju (kao prilikom parenja)?

Kako psa naučiti da bude sam kod kuće?

Čuvanje resursa kod pasa: Što je i kako pomoći ljubimcima?

Kako odabrati igračku za psa te kako se igrati sa psom?

Kako se psi (međusobno) igraju i što vi kao vlasnik trebate znati?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje