Obavijesti

Ljubimci

Komentari 1

Što skrivaju dubine? Neželjeni ljubimci postali opasni za ljude

Što skrivaju dubine? Neželjeni ljubimci postali opasni za ljude
7

Sve češće svjedoci smo neobičnih otkrića životinja iz dubina kojih većina nas nije bila svjesna da postoji. Neke od njih bile su ljubimci koje su vlasnici pustili u divljinu

VIDEO

O somovima, štukama i ostalim kapitalcima koji 'jedu malu djecu', a plivaju hrvatskim rijekama, jezerima te Jadranskim morem ispričane su stotine priče. Većina njih spada u sferu ribičkih.

Ipak, sve češće svjedoci smo neobičnih otkrića  životinja iz dubina kojih većina nas nije niti svjesna da postoji. 

Neke od njih, pogotovo kada je riječ o slatkovodnim životinjama u potocima, rijekama i jezerima završile su zahvaljujući ljudima, nakon što su im dosadili kao kućni ljubimci.

Najopasnije ribe na svijetu

Na vrhu tog popisa svakako su piranje, slatkovodne ribe čije prirodno stanište su vode Južne Amerike poput rijeke Amazone.  Piranje su dugačke između 15 i 25 centimetara, iako su zabilježeni i puno veći primjerci. Ono što mnogi ne znaju jest podatak da postoji šezdesetak vrsta piranja. 

Piranje su u svom prirodnom okruženju većinom bezopasne za ljude, međutim ribe koje su iz akvarija puštene u prirodu ponekad napadnu i čovjeka. 

Naime, riječ je o invazivnim vrstama koje se brzo razmnožavaju. U nedostatku prirodne hrane, ako je potrebno pokušat će napasti čovjeka.

Krasi ih epitet 'najsmrtonosnijih riba na svijetu'. Najviše zbog grabežljive naravi, oštrih zuba koji u kombinaciji sa snažnom čeljusti  mogu napasti i usmrtiti životinje koje su puno veće od njih, primjerice goveda. 

Njihovi zubi toliko su oštri da se često koriste za izradu oružja.  Stručnjaci ih, zbog činjenice da napadaju veće od sebe smatraju opasnijima od morskih pasa jer psine  uglavnom love životinje manje od sebe.  

Budući da su neko vrijeme bile popularne kao kućni ljubimci danas ih nalazimo širom svijeta. Poznati su primjerice  ulovi piranje u Jarunu odnosno piranje u Dravi

U Dravi viđen krokodil

Kad već spominjemo Dravu i opasnosti iz dubina prisjetimo se događaja od prošlog ljeta. Naime, u toj rijeci kod austrijskog Sachsenburga golemi krokodil djeci je izgrizao cipele. 

Za sve koji će pomisliti kako je ovaj slučaj plod nečije bujne mašte napomenimo da je autentičnost dječjih tvrdnji, na temelju otisaka u pijesku te zagriza na cipelama potvrdila stručnjakinja za reptile Helga Hepp.

Pojavu krokodila  u Dravi i paniku koja je zatim zavladala možemo usporediti s pojavom aligatorske kornjače koja je u  jezeru u bavarskoj regiji Allgäu napala dječaka. 

Pretpostavlja se da je kornjača bila nečiji kućni ljubimac te da ju je vlasnik ostavio u jezeru jer je bila preagresivna.

Zmijoglavi Frankenstein

Osim piranja i aligatorskih kornjača, 'popularni' kućni ljubimac koji sve češće završava u gradskim jezerima i potocima diljem SAD-a  sjeverna je zmijoglava riba (Channa argus), poznatija kao ' zmijoglavi Frankenstein'.

Popularizirao ju je National Geographic uvrstivši je među 13 najopasnijih slatkovodnih životinja. 

Riba Frankenstein naraste do metra i pol, ima oštre zube, a  ima mogućnošću preživljavanja na suhom do četiri dana. Uz to još izgleda poput zmije. Zahvaljujući svemu navedenom postala je omiljena među akvaristima, a uskoro i čest 'neželjeni' gost gradskih jezera i potoka.

Osim u New Yorku, ove ribe primijećene su u Texasu, Missouriju, na Floridi, a u Marylandu su za njima čak raspisali 'tjeralice' s nagradom od 200 dolara za svaku ulovljenu i ubijenu ribu.

Ribe neobičnog izgleda i navika

Pacu ribe, 'rođakinje piranja' nedavno pronađene u tjesnacu između Švedske i Danske postale su poznate po tome što su navodno odgovorne za smrt ribara koji su iskrvarili nakon što su ih ove ribe ugrizle za testise.

Dubinama plivaju i 'drakule'. Riba drakula (Danionella dracula) ime je dobila po dva zuba očnjaka poput onih kakve imaju vampiri u filmovima.

Dugačka je samo 17 milimetara, a otkrivena je u potoku u sjevernom Mianmaru, (bivšoj Burmi). Zanimljivo toliki zubi mužjacima ne služe za hranjenje, već ih koriste u međusobnim sparing borbama.

Riba neobičnog izgleda, dugačka 1,3 metra i teška 33 kilograma prije dvije godine ulovljena je i u Biogradu. Riječ je o rijetkoj pjevčini pučinki (Luvarus imperialis) koja se u zadnjih stotinjak godina u Jadranu pojavila tek nekoliko puta. 

Neobični ulovi kod Dubrovnika i Pelješca

Žutuga ljubičasta, riba koja nalikuje na ražu, ali ima duži rep koji je otrovan ulovljena je nedavno na Pelješcu. Također, riječ je o rijetkoj ribi koja zna zalutati u Jadran, živeći na dubinama do sto metara. 

Žrtve lovi probadanjem repa, a zbog neobičnog načina lova stručnjaci je smatraju potencijalno opasnom za ljude.

Na popis rijetkih, a opasnih riba ulovljenih u Jadranu svakako treba stavit četverozupku napuhnjaču (Sphoeroides pachygaster) - jednu od najotrovnijih riba na svijetu. Ulovljena je krajem prošlog ljeta u Dubrovniku.  

Preporučujemo:

Napadi morskih pasa u Hrvatskoj

Morski psi koji žive u Jadranu

Otrovne ribe Jadrana: Prijete svima, a posljedice su bolne

Najopasniji morski psi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin