Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Svijet se ujedinjuje u borbi protiv globalnog krivolova

rezolucija dokazuje da okončanje krivolova više nije samo 'okolišni' problem ograničen na nekoliko zemalja, već je borba protiv krivolova prioritet za svaki narod

WWF
Foto: WWF
0 komentara

Kako se svijet suočava s neviđenim porastom globalnog krivolova i zločina protiv prirode, Opća skupština Ujedinjenih naroda (UN) danas je usvojila povijesnu rezoluciju koja obvezuje sve zemlje da pojačaju svoje napore i okončaju globalnu krizu krivolova te zaustave ogromnu globalnu ilegalnu trgovinu zaštićenim životinjama i biljkama.

Potaknuta Gabonom i Njemačkom te pod supokroviteljstvom 70 drugih naroda, rezolucija UN-a „Tackling the Illicit Trafficking in Wildlife“ rezultat je tri godine diplomatskih napora. 

Po prvi put svi narodi prepoznali su ozbiljnost problema globalnog krivolova divljih životinja i hitnu potrebu da udruže snage u borbi protiv istog.

 - Rezolucija UN-a predstavlja novu fazu u borbi protiv krivolova koji prijeti izumiranjem mnogim vrsta, a ugrožava i nacionalnu sigurnost i održivi razvoj - rekao je Marco Lambertini, direktor WWF International. 

Ova rezolucija dokazuje da okončanje krivolova više nije samo 'okolišni' problem ograničen na samo nekoliko zemalja, već je borba protiv krivolova postala prioritet za svaki narod.

 Rezolucija UN-a također navodi i šire utjecaje krivolova koji onemogućuje dobro upravljanje, vladavinu prava i umanjuje dobrobiti lokalnih zajednica, a koristi se i kao izvor financiranja kriminalnih mreža i oružanih sukoba.

 Priznajući da samo cjelovit pristup može obuzdati trenutnu krizu, sve 193 članice UN-a pristale su poboljšati regionalnu i međunarodnu suradnju duž cijelog lanca ilegalne trgovine divljim životinjama, uključujući strože mjere za zaustavljanje krivolova, krijumčarenja i potražnje.

 Uz jačanje pravosudnih procesa i bolje provedbe zakona, rezolucija potiče zemlje na aktivno uključivanje lokalnih zajednica u borbu protiv nezakonite trgovine preko poboljšanja njihovih prava i izgradnje kapaciteta za bolje upravljanje tim područjima i dobivanje veće koristi od turizma.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message