Obavijesti

Ljubimci

Komentari 1

Ta divna stvorenja: Otkrivamo zanimljivosti iz svijeta životinja

Ta divna stvorenja: Otkrivamo zanimljivosti iz svijeta životinja
11

Ta divna stvorenja! Životinje bez obzira na vrstu svakodnevno nas oduševljavaju svojim ponašanjem. Otkrivamo neobične zanimljivosti iz životinjskog carstva

VIDEO

Iako ih neki smatraju tek 'prehrambenim artiklom' ili 'bićima niže vrste' životinje su daleko od toga. Dokazuju to svakodnevno svojim ponašanjem, često spašavajući i nas ljude iz na prvi pogled bezizlaznih situacija. 

Za sve koji nisu shvatili koliko su životinje fascinantna bića portal care2.com zanimljivosti iz životinjskog carstva.

Slon

Slonovi se vole kupati, a vodu mogu namirisati s udaljenosti od pet kilometara. Osim za uzimanje i špricanje tijela vodom slonovima surle služe za disanje. Primjerice dok rone surlu koriste kao disalicu.

 Također, služi ima za sporazumijevanje jer surlama se slonovi dodiruju i njuškaju, ali i proizvode zvukove. Žive u obiteljima u kojima glavnu riječ vode ženke, a nakon što netko iz krda ugine ostali članovi obitelji tuguju, često i više nego mi ljudi kada izgubimo nekoga bližnjeg.

Dupin

Dupini su poznati po tome što vole pomagati drugim životinjama, ali i ljudima. Tako će, ako je potrebno ostati uz ozlijeđene ili bolesne prijatelje i pomoći im da isplivaju na površinu. Kitovima koji su zalutali u plićak delfini će pomoći da pronađu izlaz na otvoreno more, a ljude će pak vrlo rado zaštititi od opasnim morskih pasa.

Pas

Psi mogu prepoznati zvuk puno brže od ljudi, što ne čudi ako znamo da ga mogu čuti s četiri puta veće udaljenosti nego što ga mogu čuti ljudi. 

Njuh psa 100 tisuća puta osjetljiviji je od ljudskog, a smjer strujanja zraka kojim dolaze mirisi locira pomoću vlažne njuške.

Krava

Krave su brižne majke poznate po spremnosti da u potrazi za teladi hoda kilometrima daleko. Krave imaju 'panoramski vid' odnosno oči mogu okretati 360 stupnjeva.

 Imaju odličan njuh i nešto mogu namirisati s udaljenosti od nekoliko kilometara, a također razlikuju visoke i niske frekvencije zvuka.

Leptir

Leptiri osim što su lijepi izuzetno su inteligentni. Naime, neke vrste jaja polažu na biljke koje u sebi sadrže otrovne tvari. Gusjenice pak jedu te biljke zadržavajući u sebi otrove. 

Kao takve postaju bezukusne pticama i drugim grabežljivcima. kad već spominjemo okuse recimo da je leptirovo osjetilo okusa 200 puta jače od ljudskog.

Leptir Monarh (Danaus plexippus) poznat je kao 'lutalica'. Naime, ova vrsta leptira tijekom osmomjesečne seobe prijeđe čak četiri tisuće kilometara, a tijekom putovanja smijene se četiri generacije leptira

Kokoš

Kokoši imaju složen sustav komuniciranja koji se sastoji od tridesetak različitih zvukova kojima se, u slučaju opasnosti međusobno upozoravaju.

 Kokoš i pilići počinju komunicirati prije nego se pilići izlegu iz jaja i to na način da kokoš proizvodi zvuk kojim će pilići nakon prepoznati majčin glas. Kokoši također imaju odlično pamćenje i mogu razlikovati 100 različitih lica. Naravno, kokošjih.

Nilski konj

Nilski konji, odmah iza slonova druge su po težini kopnene životinje. Gotovo nevjerojatno zvuči da unatoč tome mogu trčati brže od čovjeka.

Miš

Miševi su izuzetno prilagodljive životinje koje se jednako dobro snalaze u ulozi kućnog ljubimca ili pak živeći u divljini. Čini ih to jednim od najuspješnijih sisavca koji žive na Zemlji.

 U prirodi, miševi su poznati kao vrhunski arhitekti koji ispod zemlje grade tunele, s posebnim izlazima za bijeg kojima se služe u slučaju opasnosti.

Štakor

Štakori nisu pak samo prijenosnici zaraza, već izrazito osjećajne životinje koje često spavaju sklupčane jedna do druge. Dijele roditeljske uloge i brinu o ozlijeđenim i bolesnim štakorima iz skupine.

Ovca

Ovce su poznate po sposobnosti da se samostalno liječe i to hraneći se ljekovitim biljem koje im pomaže da pobijede bolest. Vjerovali ili ne ali ovce imaju memorijsko pamćenje kojim mogu zapamtiti ovčja ili ljudska lica i to čak dvije godine.

 Koze su pak poznate po tome da će se, iako su rođene kao domaće životinje vrlo lako prilagoditi životu u divljini. To je za domaće životinje prava rijetkost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera