Obavijesti

Ljubimci

Komentari 1

Tigrasti morski psi: Predatori čudnih prehrambenih navika

Tigrasti morski psi: Predatori čudnih prehrambenih navika
2

Zubi 'morskog psa tigra' toliko su oštri da 'poput pile' mogu prepiliti oklop morskih kornjača. Hrane se drugim morskim psima, školjkama, rakovima, ribama, tuljanima

VIDEO

Tigrasti morski pas poznat kao 'pas tigar' smatra se jednom od najopasnijih vrsta morskog psa koji spada u skupinu predatora koji napadaju ljude. 

Ime su dobili po tigrastim prugama koje se uglavnom nalaze na mladim morskim psima. Što su stariji pruge sve više nestaju.

Neobične prehrambene navike

Žive u tropskim i suptropskim vodama širom svijeta, dugački su između tri i šest metara, prosječno teški između 380 i 635 kilograma.

 U prosjeku žive pedesetak godina. U Jadranskom moru su rijetki i uglavnom se pojavljuju ako zalutaju u potrazi za hranom. 

Tigrasti morski psi najpoznatiji su po oštrim i naoštrenim pilastim zubima koji se nalaze u čvrstim čeljustima koji im omogućuju neobične prehrambene navike. Lov im omogućavaju razvijena osjetila vida i sluha.

Zubi 'morskog psa tigra' toliko su oštri da 'poput pile' mogu prepiliti oklop morskih kornjača. Hrane se drugim morskim psima, meduzama, školjkama, rakovima, ribama, tuljanima, ali i svim kopnenim životinjama poput kućnih ljubimaca, konja, krava i ostalih sisavaca koji završe u moru. Odnosi se to i na ljude. 

Morski lešinari

Uzimajući sve navedeno u obzir plus činjenicu da žive na otvoreno moru, ali i uz obalu mnogi ih smatraju najopasnijim morskim psima. Za razliku od velikih bijelih psina koje čovjeka nakon ugriza često napuštaju, oni ih dokrajče. 

Osim hrane u njihovim utrobama često se nalaze ljudske cipele, brodske olupine, automobilske gume, komadi drveta, bačvi i slično.

 S obzirom na njihove prehrambene navike tigraste morske pse nazivaju morskim lešinarima ili plivajućim 'kantama za smeće'.

Morski pas bik: jedna od najopasnijih vrsta morskih dubina

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin