Obavijesti

Ljubimci

Komentari 5

Tornjak je savršen pas čuvar, ali oprez! Na što treba paziti?

Tornjak je savršen pas čuvar, ali oprez! Na što treba paziti?
11

Tornjak je prije svega pas čuvar (stada) koji uvijek ima određenu dozu agresivnosti. U gradskim sredinama umjesto stada čuvati će obitelj! Zanimljivosti o pasmini

VIDEO

Razmišljate o staloženom psu koji istovremeno može bit čuvar, ali i kućni ljubimac? Naša preporuka je da svakako u obzir uzmete tornjaka, hrvatsku autohtonu pasminu. 

Kako bi vas 'nagovorili' donosimo zanimljivosti o pasmini

Povijest pasmine

Hrvatski kinološki savez kao važne povijesne datumi za pasminu ističe 1067. i 1374. godine.

Pisani dokumenti iz tih razdoblja spominju bosansko-hercegovačko-hrvatsku pasminu prvi put.

Istraživanje o njihovoj prisutnosti kroz povijest i u novije doba te sustavno spašavanje od izumiranja započeli su istovremeno u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini oko 1972. godine, a kontinuirani čistokrvni uzgoj počeo je 1978. Zahvaljujući tome ova pasmina održala se do danas.

Fizički izgled

Budući da fotografija govori više od tisuću riječi o samom izgledu nećemo previše pisati, ali recimo da je tornjak velik dugodlaki pas s kratkom dlakom na licu i nogama. Pokrovna dlaka je duga, debela, gruba i ravna. 

Osobito je duga na gornjoj strani sapi, na ramenima i leđima može biti i blago valovita. 

Tornjak je u pravilu višebojan s jasnim oznakama raznih homogenih boja. Dominantna temeljna boja je obično bijela. Mogući su i psi s crnim plaštom i bijelim oznakama, najčešće oko vrata, na glavi i na nogama. 

Također su mogući i gotovo bijeli psi s tek malim 'mrljama'.

Karakter pasmine

Ono što nas, ali i sve ljubitelje pasmine kod ovih pasa oduševljava njihov je karakter. Svaki vlasnik tornjaka reći će vam kako je riječ o prijateljski raspoloženom i staloženom psu koji obožava djecu. Ali...

Važno je znati!

Koliko god miroljubivu narav imao tornjak je prije svega pas čuvar (stada) koji ima određenu dozu agresivnosti. Konkretnije, u gradskim sredinama umjesto sata čuvat će obitelj prema kojoj će se ako za to osjeti potrebu ponašati izuzetno zaštitnički. 

Teritorijalni psi

Kinološki klub Tornjak Zagreb na svojim web stranicama navodi konkretan primjer koji opisuje karakter tornjaka.

Tornjaci su nježni i emotivni s članovima obitelji, također druželjubivi i tolerantni prema strancima ako su od malena ispravno socijalizirani, čak i prema nepoznatom djetetu koje im se vješa oko vrata. 

Međutim, isto tako i veliki, snažni, teritorijalni, samouvjereni i u određenoj mjeri neovisni psi koji postaju znatiželjni i defenzivno obrambeni ako se uokolo njihovog revira počinje dešavati nešto izvan uobičajenog, također i ofenzivni ako ozbiljnost situacije to zahtjeva.

Zbog svih tih karakteristika tornjaci se smatraju najboljim izborom za čuvanje stada, posebice u područjima gdje postoji opasnost od upadica divljih kanida i drugih divljih predatora. 

Nabavljaju li se kao klasični gradski ljubimci potencijalni vlasnici trebaju znati da je tornjak ima urođene čuvarske instinkte, a uz sve navedeno pasmina je teritorijalna. Zahtijeva dosljednost u odgoju i autoritet vlasnika jer kod odraslih pasa uvijek postoji određena doza agresivnosti.

Kinološki klub Tornjak Zagreb dalje navodi kako se tornjake tipične naredbe (i očekivanja) poput dođi, sjedi, lezi, k nozi, donesi često ostaviti ravnodušnim. 

Razlog tome nije namjerni neposluh, pa čak se ne bi moglo okarakterizirati ni kao tvrdoglavost. Razlog je što oni naprosto ne vide smisao u ispunjavanju takvih, njima prilično banalnih zahtjeva.

 Daleko od toga da će tako nešto a priori odbijati, dapače, brzina kojom su voljni i sposobni usvojiti "teoriju" impresivna je, ali to su psi koji su skloni daleko više od ostalih pasa prvenstveno sami odlučivati hoće li, kada i što sprovesti u praksu, pogotovo u punoj zrelosti.

Dodaju...

Svatko tko tvrdi da je odgoj tornjaka lagan posao te da čak i period puberteta tornjaci i njihovi vlasnici prođu bez nekih značajnih poteškoća pod 1. ili nikada nije sam odgojio tornjaka i prošao s njime sve njegove faze odrastanja i sazrijevanja pod 2. ili mu je primarni cilj prodaja štenaca i veoma malo mu je stalo do toga što iz godine u godinu raste broj problematičnih tornjaka koji upravo negdje oko 2 ili 3 godine života bivaju odbačeni, ponovno udomljeni ili čak i uspavani.

Kao potencijalni vlasnik također trebate znati da tornjaci puno laju i da će lavežom reagirati na svaki zvuk u blizini teritorija ( dvorišta) koje čuvaju.

Odlični su čuvari, ali to ne znače da su 'psi za lanac' ( kao niti jedan drugi). Naprotiv, potrebno im je puno kretanja i savršeni su za obitelji koje puno vremena provode u prirodi i koje imaju kuću s velikim dvorištem.  Obožavaju kopati!

Pasmine pasa - zanimljivosti:

Pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom, a želite li da vaš pas bude dio galerije iznad članka fotografije s imenom psa pošaljite nam na ljubimci@24sata.hr

Posjetite KALKULATOR PASMINA

Šnaucer

Jazavčar

Čehoslovački vučji pas

Zlatni retriver

Cane Corso

Aljaški malamut

Samojed

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Jorkširski terijer

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Bigl

Mops

Tajlandski gonič

Bordoška doga

Brazilski pas

Doberman

Njemački bokser

Pudla

Belgijski ovčar

Irski vučji hrt

Njemačka doga

Engleski buldog

Njemački ovčar

Bernski planinski pas

Maltezer

Karabash

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući