Obavijesti

Ljubimci

Komentari 5

Pas stvoren za borbe postao je hrvatska medijska 'zvijezda'

Pas stvoren za borbe postao je hrvatska medijska 'zvijezda'
4

Tosa inu japansku pasminu stvorenu za borbe pasa u Hrvatskoj je popularizirao ' slučaj Mladi jastreb' odnosno YouTube snimka koja prikazuje pse kako grizu konja

VIDEO

Tosa Inu odnosno japanski borbeni pas sve donedavno bio je gotovo nepoznata pasmina u Hrvatskoj. Zadnjih nekoliko dana postala je medijska zvijezda.

Popularizirao ih je  šokantni YouTube video koji prikazuje dva izgladnjela psa kako grizu konja. 

Pas impresivnog izgleda

Nakon vlasnikovih tvrdnji kako 'psi nisu izgladnjeli, već im se rebra vide jer je riječ o takvoj pasmini' odlučili smo istražiti o kakvoj je zaista pasmini riječ.

Japanski mastif, Tosa Inu, Tosa Ken sve su to nazivi za istu pasminu psa. Prema međunarodno priznatom FCI standardu rebra psa umjereno su izražena, no za razliku od pasa koji se pojavljuju na snimkama psi su to koje oduvijek krasi epitet psa impresivnog izgleda, krupne i snažne građe tijela s jasno izraženim trbuhom. 

Tosa inu psi nastali su križanjem japanskih  borbenih pasa s otoka Shikoku  s europskim pasminama. Za sve su krive japanske akite o kojima smo pisali OVDJE

Povijest pasmine

Naime, akite se tijekom povijesti iskorištavalo u borbama pasa, a suparnici su im često bili puno manji lovački psi s otoka Shikoku.Njihovi vlasnici, želeći stati na kraj dominaciji akita odlučili su stvoriti psa 'sumo borca'.

Križanjem japanskih borbenih pasa ( s otoka Shikoku) s engleskim buldogom, mastifom, njemačkim pointerom, njemačkom dogom i bernardincem stvorena je Tosa. Kasnijim uzgojem pasmini je dodana krv američkog pit bull terijera.

 Kao i tijekom povijesti i danas ih se, pogotovo u Japanu koristi u borbama. U Europi osim kao kućne ljubimce, budući da imaju urođeni obrambeni instinkt Tosa se koristi kao pas čuvar.

Inteligentan i strpljiv pas

Važno je naglasiti da je Tosa inu inteligentan i strpljiv pas koji zahtijeva isto takvog vlasnika koji će znati kako psa socijalizirati i s njim kontinuirano radit. Tada s njima neće bit problema. 

U konkretnom slučaju institucijama prepuštamo da odrade svoj posao, ali smatramo da bi nekima osobama trebalo zabraniti uzgoj i držanje potencijalno opasnih pasmina. 

Pogotovo osobama koje pse ostavljaju same bez nadzora, ne cijepe ih, ne hrane i općenito ne drže u adekvatnim uvjetima. 

Uzimajući u obzir sve navedeno u takvim uvjetima Tosu je potencijalno opasna pasmina za ljude i životinje.

Prije donošenje konačnog zaključka o bilo kojoj pasmini pozivamo vas da OVDJE pročitate članak o opasnim pasminama. 

Preporučamo također da pročitate članke o povijesti pit bulla odnosno američkog stafordskog terijera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...