Obavijesti

Ljubimci

Komentari 6

Tražite malog, a živahnog psa za stan? Razmislite o mopsu

Tražite malog, a živahnog psa za stan? Razmislite o mopsu
39

Mops je društven i energičan pas koji obožava djecu, a pritom rijetko laje što ga čini idealnim obiteljskim psom za stan. Vlasnik ste mopsa?! Pošaljite nam fotke ljubimca

VIDEO

Tražite malog psa za stan koji malo laje, bez problema prihvaća ljude i druge životinje, voli igru, a pritom je lagan za održavanje? 

Svakako razmislite o mopsu, psu prepoznatljivom po velikoj glavi koja je u odnosu na ostatak 'zdepastog' tijela velika. 

Tijelo je prekriveno kratkom i mekanom dlakom, a standardne boje mopsa su: svijetlo smeđa, crna, boja marelice te srebrna.

Ostala fizička obilježja po kojoj će većina prepoznati ovu pasminu su skraćena crna njuška, tamne (velike ) oči okruglog oblika i naborano čelo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Povijest mopsova

Iako se o samim počecima pasmine ne zna puno pretpostavlja se da mopsovi potječu iz Kine. Tijekom povijesti pasmina je bila popularna među mnogim vladarima koji su pse držali kao svoje ljubimce.

Što se tiče Europe pasmina je bila popularna u Portugalu, a upravo su je portugalski u 16. stoljeću donijeli u Nizozemsku. 

Godine 1968. nizozemski kralj William preuzeo je englesko prijestolje te pas tako dolazi i u Englesku koja je najzaslužnija za današnji izgleda mopsa. Upravo su Englezi prvi standardizirali izgled pasmine i stvaili je pod svoje okrilje.

Karakter pasmine

Što se tiče karaktera mops je društven i energičan pas koji se brzo prilagođava različitim situacijama, pogotovo ako iste uključuju igru koju ova pasmina obožava. Zato neka vas njegova građa tijela ne zavarava - pas je to koji će vas vrlo rado pratiti gdje god krenuli. I pritom će vas rado zabavljati. 

Nabavljate li mopsa kao kućnog ljubimca morate znati kako je riječ o izuzetno društvenoj pasmini koja teško podnosi samoću i teško se privikavaju na ostavljanje kod kuće dok vi radite ili se školujete.

Najveća mana pasmine

Najveća mana pasmine njihova je proždrljivost s kojom ako psu ne omogućite dovoljno kretanja može doći do nakupljanja viška kilograma. 

Zato ne nasjedajte na njihov 'tužan pogled' koji je ustvari moćno oružje u žicanju svega do čega želi doći, pogotovo hrane. Imaju reputaciju pasa koji teže uče. Ponekad mogu bit tvrdoglavi, ali ta 'mana' može se ispraviti pravilnim odgojem.

 Isti nikako ne smije uključivati bilo kakve grubosti, a posebno su osjetljivi na povišene tonove. 

Obožavaju djecu, ali kao i sa svim (pogotovo manjim) životinjama djeci morate objasniti da pas nije igračka jer doživljava li dijete psa kao igračku ozljede malih pasa su svakako moguće. 

Pogotovo se to odnosi na ozljeđivanje psa od strane djeteta. 

Zdravlje i održavanje

Općenito riječ je o zdravoj pasmini koja živi između 12 i 15 godina. Kao potencijalne probleme u obzir uzmite sklonost debljanju ( ako se premalo kreću) te osjetljivost na klimatske uvjete. 

To znači da teško podnose hladnoću, ali i velike vrućine. Kao i većina pasa s kratkim njuškama mogu imati problema s disanjem, a kod mopsa možete očekivati hrkanje. 

Za održavanje dlake bit će vam potrebno nekoliko minuta dnevno, a posebnu pozornost kod higijene obratiti na redovito ( dva do 3 x tjedno) čišćenje bora na glavi u kojima se mogu sakupljati bakterije.

Pasmine pasa - zanimljivosti:

Pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom, a želite li da vaš pas bude dio galerije iznad članka fotografije s imenom psa pošaljite nam na ljubimci@24sata.hr

Posjetite KALKULATOR PASMINA

Pasmine pasa - zanimljivosti

Tajlandski gonič

Bordoška doga

Brazilski pas

Doberman

Njemački bokser

Cane Corso

Aljaški malamut

Samojed

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Bigl

Pudla

Belgijski ovčar

Irski vučji hrt

Njemačka doga

Engleski buldog

Njemački ovčar

Bernski planinski pas

Maltezer

Karabash

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang