Obavijesti

Ljubimci

Komentari 5

Trovanje ljubimaca: Otkrivamo tko najčešće truje pse i mačke!

Trovanje ljubimaca: Otkrivamo tko najčešće truje pse i mačke!
1

Američka organizacija koja se zalaže za prava nepušača navodi da psi i mačke koje su izložene dimu cigarete obolijevaju od karcinoma, astme i raznih alergija

VIDEO

Djeca i kućni ljubimci! Vječna je to dilema s kojom se većina roditelja suoči prije ili kasnije. Jedan od najčešćih argumenata 'za' nabavku ljubimca jest činjenica da kućni ljubimci pozitivno utječu na dječje zdravlje.

 Primjerice, djeca koja imaju psa manje su sklona alergijama. Dokazala su to brojna istraživanja. 

Ono, o čemu se manje priča, a također je znanstveno dokazano jest da kao pasivni pušači, udisanjem dima cigareta djeca i kućni ljubimci dijele sličnu sudbinu - truju se. I to ne svojom voljom.

O pasivnom pušenju i utjecaju na dječje zdravlje možete pročitati OVDJE.

Kako dim cigarete utječe na kućne ljubimce?

Ako ste pušač dobro znate kako cigarete utječu na vaše disanje. Na jednak način utječe na vaše ljubimce, ako ne i gore. Pasmine s kratkim njuškama ionako teže dišu. Zamislite kako im je tek kada moraju udisati otrovan dim cigareta. 

Vodeća američka organizacija koja se zalaže za prava nepušača navodi da psi i mačke koje su izložene dimu cigarete najčešće obolijevaju od raznih vrsta karcinoma, astme i alergijskog dermatitisa. 

Mačke

Najčešća bolest mačaka pasivnih pušača je karcinom usne šupljine. Naime, pušački dim se uvlači u njihovo krzno, a lizanjem krzna mačke u sebe unose otrove.  Mačke koje obole od karcinoma usne šupljine u 90 posto slučajeva uginu u roku godinu dana.

 Na drugom mjestu opasnosti za mačke je karcinom limfnih čvorova. Mogućnost da će mačka oboljeti od ove bolesti tri puta je veća u obiteljima koje puše u odnosu na nepušače.

Psi

Psi koji imaju duge njuške skloni su obolijevanju raka nosnica, a srednji i psi niži rastom češće obolijevaju od raka pluća. Većina oboljelih pasa također ne živi duže od godinu dana.

Ostali ljubimci

Ptice pak imaju problema s očima, bolestima kože i dišnih puteva. Općenito, sve životinje koje su izložene dimu cigarete imaju problema sa plodnosti. 

Uzimajući sve navedeno u obzir ne možemo se ne zapitati  koja je razlika ako netko životinju otruje otrovom za štakore ili pak to čini dimom cigareta?

Ohrabruje podatak da sve više vlasnika, nakon saznanja kako dim cigareta utječe na njihove ljubimce prestaje pušiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica
NOVA SEZONA

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica

Osebujni, zanimljivi i šarmantni farmeri u novoj sezoni showa 'Ljubav je na selu' spremni su ispričati svoje životne priče, ljubavna iskustva, planove i želje...
'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović