Obavijesti

Ljubimci

Komentari 9

Umjesto živim kunićima djecu za Uskrs razveselite igračkom

Umjesto živim kunićima djecu za Uskrs razveselite igračkom
4

Istraživanje koje je 2012. provela organizacija Humane Society pokazalo je da većina ljubimaca kupljenih uoči Uskrsa zbog zanemarivanja ne doživi prvi rođendan

VIDEO

Kao i svake godine uoči Uskrsa mnoga djeca blagdansko raspoloženje pokušat će iskoristiti za omekšavanje roditelja ne bi li im konačno, nakon višemjesečnog odbijanja dopustili držanje kućnih ljubimaca.

 Na vrhu liste želja nalaze se  kunići koji vrlo brzo nakon uskrsne kupnje umjesto ljubimaca postaju tek dio statistika.

Poražavajuće statistike

Istraživanje koje je 2012. provela organizacija Humane Society pokazalo je da 30 posto svih ljubimaca kupljenih uoči Uskrsa  zbog neodgovarajuće brige ugine nekoliko tjedana nakon kupnje.

Ostatak završava u skloništima za napuštene životinje ili pak u prirodi. Kao neželjene životinje većina ih ne dočeka svoj prvi rođendan.

Kako se sličan scenarij ne bi ponovio za sve roditelje koji razmišljaju o njihovoj kupnji donosimo nekoliko osnovnih informacija o kunićima kao kućnim ljubimcima.

Kunići ovise o čovjeku

Mala djeca i kunići ne idu zajedno. Zašto? Kunići koji se drže kao kućni ljubimci uzgojeni su isključivo za tu svrhu i ne mogu preživjeti bez ljudske pomoći. Prosječno žive između sedam i 10 godina tijekom kojih zahtijevaju brigu sličnu kao psi i mačke.

 Generalno gledajući osnovna oprema za kunića bez hrane, veterinarskog pregleda, igračaka i sličnog koštat će vas nekoliko stotina kuna. Kunići su teritorijalne životinje što automatski znači da se morate pripremiti da će svoj teritorij obilježavati mokraćom. 

Obaveze vlasnika

Budući da ne podnose vlagu to podrazumijeva svakodnevno čišćenje njihovih nastambi i opreme. Također, morate im osigurati raznovrsnu prehranu, ugodan smještaj što sličniji onom u prirodi i svakodnevan boravak izvan kaveza. 

Ako se niste pozabavili njihovim odgojem budite spremni da će kunići izvan kaveza grickati namještaj, tepihe, električne kabele. Poput pasa i mačaka kunići se obožavaju maziti i biti u društvu, ali samo kada to oni žele. 

Zanemareni kunić postaje agresivan

Očekivati da će im sve navedeno omogućiti dijete neozbiljno je, ali i opasno. Ako im bilo što od navedenog ne omogućite, pogotovo ako ih stalno držite zatvorene u kavezu i vadite samo da bi ih klinci mazili postoji mogućnost da od malog slatkog kunića dobijete agresivca koji grize, grebe i napada. 

Kunići kao ljubimci preporučuju se starijoj djeci, ali i tada će većinu posla pasti na leđa roditelja. Zato ako na sebe niste spremni preuzeti desetogodišnju obavezu umjesto živim kunićem djecu za Uskrs razveselite plišanim igračkama.

Kako kupiti kunića i opremiti kavez?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera