Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Uspješna godina za hrvatske kinologe! Puno sreće u 2015.

Uspješna godina za hrvatske kinologe! Puno sreće u 2015.
1

Uredništvo portala ljubimci.24sata.hr svim ljubiteljima pasa i uzgajivačima koji nas redovito čitaju želi sve najbolje u 2015. godini. Pročitajte osvrt na godinu iza nas

VIDEO

Godina koja se bliži kraju bila je uspješna za mnoge hrvatske kinologe.  Što je konkretno učinjeno i kakvi su planovi za 2015. u svom osvrtu ispričao nam je Bojan Mataković, tajnik Hrvatskog kinološkog saveza

Lovna kinologija 

Održane su brojne lovne manifestacije, njih gotovo 400, koje organiziraju naše udruge i tako osposobljavaju lovačke pse za praktičan lov, za uzgoj i za natjecanja u radu. U protekloj godini izdano je 2.000 lovnih uvjerenja za osposobljenost lovačkih pasa.

 Uz uobičajene utakmice lovačkih pasa, održano je i 20 međunarodnih utakmica, među kojima se naročito ponosimo velikim međunarodnim utakmicama u Zadru, koje dva puta godišnje traju po 15 dana.

Kruna ovogodišnjeg rada na području lovne kinologije bilo je Državno prvenstvo u radu goniča i ptičara i Državno prvenstvo u kupu Sveti Hubert, koje se po prvi puta održalo u isto vrijeme i na istom mjestu, u Trilju početkom listopada.

 Državni prvak u kategoriji rada goniča postao je istarski kratkodlaki gonič Bećo u vlasništvu Stjepana Sliškovića.

Državni prvak Kupa Sveti Hubert je Davor Gmižić s engleskim seterom Chat vis Tranqulla, a državna prvakinja u istoj disciplini je Marija Plenković s vajmarskim ptičarom Dianas Argentum Gea. 

U disciplini rada ptičara državni prvaci su francuski ptičar Daffy du Pied du Mont, vodiča Hari Heraka i engleski seter Bekem od Pastorčića, vodiča Livija Pastorčića.

Sportska radna kinologija

U djelokrug rada sportskih pasmina pripadaju organizirani tečajevi i natjecanja za službene pse, tragačke pse, spasilačke pse i sportsku disciplinu agility. 

I na ovom području su hrvatski kinolozi bili vrlo aktivni, pa su sigurno kroz ovu godinu stasale nove sportske radne kinološke snage koje će uspješno zastupati Hrvatsku u budućim vremenima.

U ovom području svakako treba istaknuti u Hrvatskoj novu vrstu natjecanja – Lure Coursing (lova na umjetni mamac) za hrtove. 

Ova u svijetu popularna disciplina i kod naših članova pronalazi sve više interesa, pa je Klub hrtova Hrvatske u protekloj godini organizirao čak dvije vrlo uspješne međunarodne utrke na koje se prijavio respektabilan broj natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva.

Izložbe pasa

Izložbe pasa su vrlo omiljena aktivnost kinologa. U Hrvatskoj je tijekom 2014. održano 18 međunarodnih izložbi, 13 nacionalnih i 45 specijalnih pasminskih izložbi. 

Međunarodne izložbe su održane u Rijeci, Dubrovniku, Zadru, Varaždinu, Umagu, Splitu, Osijeku i Zagrebu, a na njima je izloženo više od 17.000 pasa. Izlagači su u Hrvatsku dolazili iz 40 zemalja, a sudili su suci sa svih kontinenata. 

Uz međunarodne izložbe, u Zadru je u svibnju održano i međunarodno natjecanje šampionskih pasa pod nazivom Champion of Champions.

 Ovogodišnji naslov prvaka među prvacima osvojio je welsh corgi pembroke Greenwoods Secret Agent II u vlasništvu izlagača iz Nizozemske.

Uspjesi članova HKS-a

Ovogodišnji uspjesi hrvatskih kinologa na međunarodnom planu ostvareni su u raznim disciplinama, te pokazuju svestranost naših članova u raznim granama.

U travnju u Italiji je održano Europsko prvenstvo za kontinentalne ptičare. Europski prvak je postao francuski ptičar Daffy du Pied du Mont u vlasništvu Hari Heraka, a Hrvatska je na tom natjecanju zauzela ekipno 1. mjesto.

U travnju je u Njemačkoj održano Svjetsko prvenstvo u radu pasa tragača. Svjetskim prvakom je postao njemački ovčar Fajt 'T Palmaleinhof u vlasništvu Zdravka Kličeka. Hrvatska je ekipno zauzela 2. mjesto.

U svibnju je u Italiji održano Europsko otvoreno agility juniorsko prvenstvo. Hrvatska je sudjelovala s mladim snagama, a rezultate su polučile hrvatska ovčarka Nala i vodič Ana Pavlović koje su osvojile 2. mjesto u natjecanju srednje velikih pasa i vodiča do 15 godina. Maltezer Teri i njegov vodič Anđela Lukin osvojili su 3. mjesto u kategoriji malih pasa i vodiča do 15 godina.

Brojne vrhunske uspjehe imali su izlagači na najprestižnijim izložbama u Europi, te na Svjetskoj i Europskoj izložbi za 2014. godinu, što najbolje potvrđuje kvalitetu pasa u Hrvatskoj.

Humanitarna akcija HKS-a

Na žalost cijele Hrvatske, u svibnju su se dogodile katastrofalne poplave koje su zahvatile područje Posavine od Slavonskog Broda do Županje. U rekordno kratkom vremenu organizirali su se svi naši građani u prikupljanju pomoći za stradale, koja je u Slavoniju upućena iz svih dijelova zemlje.

U tim strašnim stradanjima nisu bili ugroženi samo ljudi i imovina, nego i životinje. Velik dio kućnih ljubimaca ostao je zatočen na balkonima i tavanima kuća, koji su nakon spašavanja smješteni u sabirne centre od Slavonije pa sve do Zagreba. Hrvatski kinološki savez je pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za pse i mačke u kojoj je donirano više od 20 tona hrane i značajne količine opreme za ove životinje. 

Pomoć je distribuirana u Županju, Đakovo i Osijek u dva navrata u svega 14 dana.

Za kraj, planovi HKS-a u 2015. godini

Iduće godine od važnijih manifestacija nas očekuje priprema za Europski kup goniča koji će se održati 2016. godine, što znači da već iduće godine nakon Eurokupa goniča u San Marinu mi ćemo započeti s pripremama za 2016. godinu. 

Novost je Intera Show, koji će se iduće godine održati u Splitu, a inače nastavljamo po starom, odnosno od izložbi pasa do radne i lovne kinologije, nastavljamo sa svim međunarodnim izložbama kao i do sada, a mogu istaknuti Rijeku iduće godine koja seli u primjerenije prostorije s izložbom.

Međunarodne izložbe pasa u Rijeci 2014. godine namjerno su se održavale u onim prostorijama za koje smo znali da će biti premali, ali dugo nismo bili u Rijeci i novom gradskom poglavarstvu, turističkoj zajednici Rijeka pokazati što znači takva velika izložba za grad i to smo uspjeli. 

Dobili smo jednu od najljepših dvorana koje su građene za Svjetsko prvenstvo u rukometu tako da se veselim da se i ove godine vidimo u Rijeci, ali i na svim ostalim izložbama.

Ovim putem uredništvo portala ljubimci.24sata.hr svim ljubiteljima pasa i uzgajivačima koji nas redovito čitaju želi sve najbolje u 2015. godini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...