Obavijesti

Ljubimci

Komentari 1

Vaš pas na povodniku postaje agresivan? Kako mu pomoći?

Vaš pas na povodniku postaje agresivan? Kako mu pomoći?
1

Postoji više razloga koji mogu imati utjecaj na reaktivnost na povodniku. Najčešće se radi o psima koji su plahi, nedovoljno ili neadekvatno socijalizirani, nesigurni...

VIDEO

Sandra Ilievski, instruktor je i savjetnik za ponašanje pasa iz centra za edukaciju vlasnika, ponašanje i trening pasa Urban PetRedovito u sklopu portala ljubimci.24sata.hr objavljuje edukativne članke o psima i njihovom ponašanju.

Ovaj tjedan piše o agresiji na povodniku.

Skrbnici čiji psi u šetnji na povodniku agresivno reagiraju na druge pse, ljude ili životinje (reaktivni su) znaju kako su takve situacije stresne i neugodne. Često su zbog toga suočeni s negodovanjem te ružnim i podrugljivim komentarima drugih šetača ili prolaznika.

Mnogi psi ovako se ponašaju i reagiraju samo kada su na povodniku.

Zašto psi počnu agresivno reagirati na povodniku? 

Postoji više razloga koji mogu imati utjecaj na reaktivnost na povodniku. Najčešće se radi o psima koji su plahi, nedovoljno ili neadekvatno socijalizirani, nesigurni ili su imali neugodno iskustvo.

 Mnogi smatraju da njihov pas nikada nije imao negativno iskustvo, no iskustvo trebamo promatrati iz pseće perspektive, a ne iz naše. 

Možda se pas u određenoj situaciji osjećao ugroženo, nije imao mogućnosti uzmaknuti, pokazivao je signale stresa i straha koji nisu bili primijećeni ili su ignorirani.

Neki svoje plašljive i nesigurne pse namjerno guraju u različite situacije u kojima se osjećaju nelagodno jer su dobili savjet da se pas treba naviknuti, socijalizirati, “čeličiti”… 

No psima ne treba “čeličenje”, a socijalizacija ne podrazumijeva guranje u situacije koje psa plaše, pogotovo ako su plahi, osjetljivi ili nesigurni

Ako pažljivo promatrate ponašanje i način na koji psi prilaze jedni drugima kada su slobodni, bez povodnika, primijetit ćete da gotovo uvijek prilaze sa strane, kao da će se zaobići u luku. 

Kružeći jedan oko drugoga njuškaju si lice, stražnjicu i genitalije te odlučuju hoće li nastaviti s interakcijom ili otići svak svojim putem.

 Psi koji naglo upadaju i zalijeću se u osobni prostor drugog psa bez prethodnog rituala pozdravljanja, obično izazovu napetost kod psa kojem prilaze, a ponekad može doći i do sukoba.

Ponekad i mi sami možemo nesvjesno kod psa potaknuti agresivnu reakciju. Obično ulaskom u adolescentnu dob psi postanu razdražljivi i ponašaju se kao da su zaboravili sve što su naučili. 

Desi se situacija u kojoj pas agresivno reagira na drugog psa ili osobu, skrbniku je neugodno i psa kazni (vikanjem, udarcima, cimanjem povodnika, bacanjem na pod) zato što je “zločest” ili su mu tako savjetovali prijatelji, ostali skrbnici, pa čak i neki instruktori za školovanje pasa. 

Vaša reakcija i kažnjavanje za psa su dodatno negativno iskustvo koje mu ne pomaže, već pojačava stres, strah i napetost. Često se dešava da pas koji je za svoju posve prirodnu reakciju bio kažnjavan počne povezivati prilaženje drugog psa ili osobe s kaznom ili neugodnim podražajem (na primjer, trzaj povodnika i stezanje ogrlice oko vrata) i samim time još burnije reagirati.

Osim toga, pseća reakcija – režanje, zaletavanje i tjeranja drugog psa ili osobe od sebe i za skrbnika je negativno iskustvo. 

Vrlo često zbog toga pri sljedećem susretu s drugim psima ili ljudima skrbnici postanu napeti, nervozni i zatežu povodac, a time samo signaliziraju psu da nešto nije u redu. 

Psi su majstori čitanja naših tjelesnih signala, govora tijela i izraza lica. Mogu osjetiti promjenu disanja pa čak i kemijske reakcije koje se dešavaju u našem tijelu uslijed stresa i straha.

Pas na povodniku može se osjećati sputano, pogotovo ako je povodnik zategnut. Često nije u mogućnosti dovoljno se odmaknuti ili jasno komunicirati tjelesnim signalima.

 Ako nema mogućnosti maknuti se iz situacije u kojoj se ne osjeća ugodno ili se osjeća ugroženo, ako osjeća našu napetost i nesigurnost, može reagirati obrambeno.

Što možemo učiniti?

Budite smireni!

Ako pas već neko vrijeme prakticira ovakvo ponašanje ili ste zabrinuti jer se nekoliko puta dogodilo, najbolje je potražiti pomoć kvalificiranog stručnjaka za ponašanje. Agresiju ne smijemo olako shvaćati.

 Pogrešan pristup može više štetiti nego koristiti! Što dulje pas prakticira ovakvo ponašanje (ili bilo koje nepoželjno ponašanje), dulje će trebati da se ponašanje ispravi.

Odaberite mirnija mjesta za šetnju i izbjegavajte situacije u kojima bi pas mogao agresivno reagirati

Psa nemojte kažnjavati. Kazna može zaustaviti nepoželjno ponašanje, ali neće promijeniti emocionalno stanje, što znači da se ponašanje može ponoviti i eskalirati kada ćete se najmanje nadati.

Promijenite opremu za šetnju! Kod reaktivnih pasa preporučuje se orma, ni u kom slučaju davilica ili oprema koja nanosi bol i nelagodu.

Ako imate reaktivnog psa trebate naučiti pažljivo promatrati što se dešava u okolini kako bi na vrijeme primijetili i izbjegli susrete s drugim psima. Naučite upozoriti druge na vrijeme da ne prilaze.

Učite psa da na signal obrati pažnju na vas. Tako psu možete na vrijeme odvratiti pažnju i otići PRIJE nego počne lajati i nasrtati.

Ako je pas nekoga ozlijedio, naučite ga da nosi brnjicu i koristite ju!

Pravila koja vrijede za sve koji šeću sa psom

Uvijek pitajte smijete li prići drugom psu prije nego što to učinite!

Nemojte puštati svog psa da ispred vas juri prema drugom psu jer se “samo želi pozdraviti”. To je nepristojno bez obzira na to je li pas kojem prilazite smiren, staložen, poziva na igru. Priđite polako i ako vodite psa na flexi povodniku, skratite ga!

Ne puštajte pse da se igraju ako su na povodniku! Mogu se zapetljati i agresivno reagirati jer se neće imati mogućnosti maknuti jedan od drugoga.

Učite psa od malena da pristojno hoda na povodniku. Pristojno hodanje na povodniku podrazumijeva hodanje pokraj vas, najviše 1-1,5 metara ispred ili iza vas kako bi pas mogao njuškati i obaviti nuždu. Hodanje 5-8 metara ispred ili iza vas na rastezljivom povodniku (Flexi) nije pristojno na javnim površinama!

Mimoilazite se i prilazite ostalim psima sa strane, u luku.

Naučite psa da se odaziva na poziv kako bi ga pozvali ako je pušten i krene prema psu koji je na povodniku. Ako se ne odazove na prvi poziv, krenite ODMAH po njega!

 Nemojte samo stajati i zvati ga ako vidite da se ne odaziva. Neželjene reakcije mogu se desiti u sekundi!

Ako je vaš pas na povodniku, a prilazi vam drugi, popustite povodnik kako bi psi mogli nesmetano komunicirati.

Naučite razumjeti i tumačiti tjelesne signale svog i ostalih pasa. Ako je pas napet, nemojte prilaziti i maknite ga iz situacije u kojoj se ne osjeća ugodno, povećajte udaljenost.

Škola za pse i vlasnike

Sandra Ilievski, instruktor je i savjetnik za ponašanje pasa iz centra za edukaciju vlasnika, ponašanje i trening pasa Urban PetRedovito u sklopu portala ljubimci.24sata.hr objavljuje edukativne članke o psima i njihovom ponašanju.

Bježanje pasa iz dvorišta

Kako psa naučiti da ne skače na ljude?

Agresivna ponašanja kod pasa

Kako smanjiti utjecaj stresa na pse?

Strahovi kod pasa

Kako štene naučiti higijenskim navikama i obavljanju nužde?

Imate psa, a želite nabaviti mačku? Kako ih sprijateljiti?

Ja pas: Što bi vam, da može poručio vaš pas

Kako odabrati igračku za psa te kako se igrati sa psom?

Kako se psi (međusobno) igraju i što vi kao vlasnik trebate znati?

Kako novog psa upoznati sa psom koji već živi s vama?

Zašto udomiti odraslog ili psa s posebnim potrebama?

Ako volite pse ovo im nikad ne radite! Što i zašto?

Koliko puta psa treba voditi van?

Kako izbjeći neželjene situacije kod pasa?

Vodič za udomljavanje starijih i pasa s posebnim potrebama

Što kad ljubimci stane srce? Postupak oživljavanja

Zašto psi naskakuju (kao prilikom parenja)?

Kako psa naučiti da bude sam kod kuće?

Čuvanje resursa kod pasa: Što je i kako pomoći ljubimcima?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera