Obavijesti

Ljubimci

Komentari 2

Google nije pouzdan partner u potrazi za dobrim veterinarom

Google nije pouzdan partner u potrazi za dobrim veterinarom
5

Uz susjede savjet potražite od prijatelja, rodbine, a ako imate psa za savjet možete pitati nekoga na kvartovskoj livadi. Sve su to bolji izvori informacija od Googlea

VIDEO

Kako odabrati veterinara? Pitanje je to s kojim se prije ili kasnije, najčešće kada se bolest već dogodila susretne svaki vlasnik koji je tek ušao u svijet kućnih ljubimaca. 

U potrazi za idealnim veterinarom većini je 'prva stanica' Google, a iako se na njemu zaista mogu pronaći korisni savjeti veterinara nikada ne počinjite tražiti na najpoznatijoj svjetskoj tražilici. 

Zašto Google nije koristan?

Za upit 'najbolji veterinar'  dobiti ćete stotine tisuća rezultata, a top 5 prijedloga uglavnom će  biti forumi na kojima 'svatko svoga konja hvali', najčešće bez ikakvih argumenata. U takvim raspravama  nećete saznati ništa korisno. 

Eventualno, saznati ćete listu 'najskupljih veterinara', naravno neprovjerenu i sastavljenu od forumaša koji, barem tako pokazuju njihova iskustva veterinare mijenjaju kao čarape.

 Informacije o cijenama mogu biti korisne pri kraju potrage kada na temelju osobnih dojmova koje ste stekli prilikom fizičkog obilaska veterinarskih ambulanti sastavite uži izbor pa treba izabrati između dva najbolja.

Većina važnih stvari, a odabir stručnjaka koji će se brinuti o zdravlju vašeg ljubimca to sigurno jest čovjeku se nalazi 'ispred nosa', a da on toga nije niti svjestan. Konkretnije, prema procjenama u hrvatskim domaćinstvima nalazi se oko dva milijuna kućnih ljubimaca. 

Vjerojatnost da se među njima nalazi nekoliko vaših susjeda vrlo je velika. Uz susjede savjet potražite od prijatelja, rodbine, a ako imate psa za savjet možete pitati nekoga na kvartovskoj livadi za pse. Za početnike koji prvi put odabiru veterinara sve su to bolji izvori informacija od Googlea. 

Lokacija i dostupnost

Kod odabira veterinara dvije stvari posebno su važne: lokacija i dostupnost. U većini hrvatskih gradova ljubimci ne smiju u javni gradski prijevoz te nije isto nalazi li se veterinar 'u kvartu' ili na drugom kraju grada. Što se tiče radnog vremena veterinar vam mora biti dostupan od 0 do 24, 365 dana u godini. 

To ne podrazumijeva da ga vi zovete non stop i gnjavite za svaku glupost, ali trovanje, ugriz drugog psa, udaranje ljubimca automobilom i druge neželjene situacije ne događaju se isključivo do 19 sati što je radno vrijeme nekih veterinara. 

Prvi put kad dolazite u veterinarsku ambulantu obratite pozornost na higijenu kako same ordinacije, čekaonice, WC-a. Sve mora biti čisto i uredno, kao u apoteci. 

Cijena je važna, ali...

Cijena je važna, ali ne presudna. Što sve utječe na cijenu veterinarskih usluga? Broj veterinara, tehničara i ostalog osoblja zaposlenog u ambulanti te tehnička opremljenost istih. 

Vlasnici pod skupim veterinarima obično smatraju one koji imaju istu ili čak moderniju opremu od primjerice 'veterinarskog fakulteta'. Ta oprema, kao i specijalistički pregledi koji se na njoj obavljaju su skupi.

Kod cijena pažnju obratite na tzv. rutinske zahvate poput previjanja rana, obaveznog cijepljenja, čišćenja analnih žlijezdi, rezanja noktiju, kastracije/ sterilizacije i sličnih.

 To su usluge koje će vam većinom trebati i veterinar ne bi trebao imati razloga 'pumpati cijene', ma kakvu on opremu u ambulanti imao.  

Ne mijenjajte veterinare 'kao čarape'

Prevencija je najvažnija. a ako svaki put odlazite kod drugog veterinara, najčešće u potrazi za najjeftinijim kvalitetnu prevenciju možete zaboraviti. 

Veterinara uvijek tražite prije, a ne kada se problem već dogodio. Kada dođe do problema odjurit ćete prvom na kojeg naiđete, a iskustvo nam govori da to nije dobra odluka. 

Naime, ne poznajući vas ni vašeg ljubimca veterinar će kod postavljanja dijagnoze kako bi bio siguran u svoju odluku možda napraviti i koju pretragu više. Automatski to znači veći račun, ali i vaše nezadovoljstvo uslugom, pogotovo ako se ustanovi da vašem ljubimcu nije ništa. 

Umjesto da mu budete zahvalni što je na vrijeme intervenirao krivit ćete ga što je primjerice psu vadio krv, a vašem psu nije ništa. 

Upravo zato, kako se to ne bi dogodilo važno je veterinara pronaći prije nego se vašem ljubimcu nešto dogodilo. Poznavajući povijest bolesti vašeg ljubimca veterinar neće za svaku glupost raditi ponekad nepotrebne preglede. Takvog veterinara moći ćete nazvati čak i s godišnjeg odmora te pitati za savjet i on će vam ga, poznavajući vašeg ljubimca dati.

  Kada jednom pronađete pouzdanog veterinara nemojte ga mijenjati. Nažalost to je česta pogreška vlasnika koji zato 'jer je drugdje jeftinije' za svaki pregled imaju drugog veterinara. 

Život na staroj slavi

 Pouzdan veterinar je osoba, a ne prostor, brend ili tome slično. Među stvarima  na koje prilikom odabira veterinara treba upozoriti je problem veterinarskih ambulanti koje žive na staroj slavi. 

Konkretnije, u prostorijama gdje je nekada radio super veterinar, ali je primjerice zbog krize propao, preselio se ili otišao u mirovinu rade sasvim drugi ljudi koji su s lokacijom automatski naslijedili sve superlative svojih prethodnika. Naravno, to ne znači da su oni loši veterinari. Treba im dati priliku, očekujući uslugu na razini koju vam je pružao vaš 'stari veterinar'. 

U skupinu veterinara koji žive na staroj slavi spadaju i oni koji su formalno vlasnici ambulanti, ali u praksi umjesto njih rade drugi, uglavnom veterinari početnici koje vlasnici  često mijenjaju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin