Obavijesti

Ljubimci

Komentari 10

Zagrebački tvorovi: Obožavaju spavanje, igru i šetnju s psom

Zagrebački tvorovi: Obožavaju spavanje, igru i šetnju s psom
15

Tvorovi žive između sedam i osam godina, osjetljivi su, većinu dana spavaju, a kada su budni zahtijevaju puno pažnje. Ne preporučuju se obiteljima s malom djecom

VIDEO

Afrički tvorovi sve su češći kućni ljubimci u Hrvatskoj, a za sve je kriva Polly i njezin simpatični, tada na ovim prostorima nepoznati kućni ljubimac Rodolfo iz filma Napokon Polly. Među onima koji su se zaljubili u Rodolfa bila je i obitelj Kolak iz Folnegovićevog naselja u Zagrebu. 

Za sve je kriva Polly

- Gledajući film odmah smo se zaljubili i za kućnog ljubimca odlučili nabaviti tvora. Budući da o njima nismo ništa znali bacili smo se na pretraživanje interneta i naišla na web stranicu www.tvorovi.com. Učlanili smo se u Udrugu Tvorum i na forumu Tvorumu te Facebooku počeli pratiti savjete.Čitali smo o kupnji, opremi, o bolestima i pripitomljavanju ovih malih stvorenja - objašnjava mama Stella prve korake s upoznavanjem tvorova kao kućnih ljubimaca. 

Tvorovi se ne preporučuju obiteljima s malom djecom jer vole grickati i grubo se igrati

Što su saznali? Tvorovi žive između sedam i osam godina, jako u osjetljivi, a iako većinu dana spavaju, kada su budni  jako su zahtjevni.Ne preporučuju se obiteljima s malom djecom jer vole grickati i grubo se igrati. U obiteljima s većom djecom, baš kakva je obitelj naše sugovornice tvorovi će se brzo snaći i pripitomiti, a igranje životinje i djece uvijek mora biti pod nadzorom odrasle osobe. Uz svakodnevne šetnje izvan stana s krznenim ljubimcima potrebno se igrati i u stanu.

Hrana i oprema

Početna investicija koja ne uključuje kupnju životinje, već samo hranu, opremu i cijepljenje protiv štenećaka (bez toga tvorovi ne mogu van) iznosi 1500 kuna. Ženke se preporučuje sterilizirati jer ako se ne razmnožavaju mogu teško oboljeti, a muškarce kako želite.U tom slučaju morate se naviknuti na intenzivan miris i označavanje terena. Cijena kastracije je 400 kuna, a želite li im umjesto kastracije/sterilizacije ugraditi implantante koji se mijenjaju svake dvije godine platit ćete to 700 kuna. 

Kavez treba imati dva nivoa, da se mogu pentrati i viseću ležaljku koja služi za spavanje

-Oprema koju bi svaki tvor trebao imati je žičani kavez, veličine najmanje 80 x 60 x 60 cm s vratašcima koja se moraju moći dobro zaključati jer tvoreki, kako im Stella tepa sa lakoćom nauče kako provaliti iz kaveza. Kavez treba imati dva nivoa, da se mogu pentrati i viseću ležaljku koja služi za spavanje. Tu su i zdjelice za vodu i hranu kao i WC s pijeskom za mace. -Sva oprema koja se može prevrnuti mora biti pričvršćena u kavezu. Na dno kaveza , staviti stare majice i mekane frotir krpice, a po zimi potrebna je plišana dekica, da se ljubimac u nju može fino ušuškati-govori Stella. 

Kavez služi za spavanje i kada su sami kod kuće. Kada ne spavaju, najbolje je da budu pušteni u sobi, koja mora biti osigurana, da ne bi negdje zapeli, pali i pojeli sa poda. Tvorovi su mesožderi i potrebnoih je prije svega hraniti mesom. Može i riba, ali očišćena ili iz mačjih konzervi. Uz meso daje im se briketirana hrana za tvorove, a kada se linjaju ili kada im je potreban za lakšu probavu savjetuje se davati im vazelin. Malt pasta ( za mace) daje se tvorovima kao poslastica, ali budući da ima šećer treba ga davati u malim količinama. Vole igračke za mace, loptice,plišane životinjice, ali uvijek treba paziti da nešto od toga ne pojedu.

Vole učiti,ali i grickati

Nakon detaljnog informiranja i dugog razmišljanja shvativši da je obitelj spremna na neobičnog sustanara povezali su se s uzgajivačem koji je imao dobre preporuke i u obitelj Kolak došao je Stinky.– Svi smo se podredili Stinkyu, a koliko god pažnje dobivao grizao je kao vampir, naravno sa slatkim nevinim pogledom. Nama ništa nije smetalo! Niti što je kakao kraj wc-a, što je rušio sve knjige sa stola, što smo zbog njega morali maknuti cvijeće. Samo smo željeli da se navikne na nas,naše ruke i noge koje je neprestano grizao kao lud-govori Stella. 

Dok tvor nije shvatio da ruka služi za maženje i hranjenje nekoliko puta su stanari izgrizeni do krvi

Dok nije shvatio da ruka služi za maženje i hranjenje nekoliko puta su stanari su izgrizeni do krvi. Stinky je međutim brzo naučio 'prositi' što dokazuje da se tvorove kao i ostale životinje može naučiti mnoge trikove. - Kada želi da ga spustimo na pod ili mu otvorimo vrata od sobe lijepo nas šapicama zamoli. Obožava se maziti i spavati do 18 sati dnevno. Grickanje nogu i danas, iako je pitom još uvijek mu je fetiš, a uglavnom stradavaju noge gostiju- nastavlja Stella. 

Teritorijalne životinje

Kako to već biva u kuću je uskoro došao Amadeus. Novi tvor, stara priča: pripitomljavanje, grizenje i maženje. Kao i Stinkyu omiljena zanimacija-grickanje ljudskih nogu.-Dok je Amadeus rastao i privikavao se na život Stinkyu se dogodila ljubav. Preko Tvoruma upoznao je tvoricu Taru koja mu je rodila 10 malih tvorića, za koje tata baš i nije bio zainteresiran.Dok se mama tvorica navlačila s djecom, tata je otišao na more-nastavlja mama Stella. 

Stinky je prvi došao i nikoga ne pušta na svoj teritorij koji brani svim sredstvima

Iako se obitelj nadala prijateljstvu,između dva tvora u istoj prostoriji nema ljubavi. -Stinky je prvi došao i nikoga ne pušta na svoj teritorij. Kada su zajedno tuku se i dosta grubo grizu, pa ih držimo u različitim sobama. U šetnji koju shvaćaju neutralnim terenom ponašaju se normalno, bez svađa- objašnjava nam Stella.

 Budućim vlasnicima savjetuje da svoje ljubimce šeću na dugim lajnama, namijenjenim specijalno za tvorove. Pse i mačke treba izbjegavati, iako iz iskustva naša sugovornica kaže da su psi ti koji njezine ljubimce u parku zaobilaze. Prilaze im jedino mladi znatiželjni psi koji nakon ugriza za njušku shvaćaju da s tvorovima nema šale. Obitelj Kolak odgovorna je pa peseke izbjegava ili tvorove u njihovom prisustvu digne u ruke.

Tvorovima se pridružio pas Sumo

Dva tvora, zahvaljujući Facebooku uskoro su dobila novog prijatelja za šetnje-šest godina starog mužjaka engleskog bulldoga Suma. Kao i mi sigurno se pitate kako izgleda suživot dva ratoborna muška tvora i psa? – I sama sam si postavljala slična pitanja: kako će tvorovi prihvatiti psa, kako pas njih. Ipak je njemu šest godina i još mora na operaciju oka. Ipak, odlučili smo se udomiti psa.Sumo je samo četiri dana nakon dolaska u novu obitelj morao na operaciju, a Stinky mu je bio moralna podrška. Brzo nakon operacije troje ljubimaca se sprijateljilo. Danas zajedno jedu, naganjaju se po stanu, idu u zajedničke šetnje, ukratko pravi su prijatelji- zaključuje Stella.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode