Ljubimci

Komentari 2

Zmije u Hrvatskoj: Riđovka je otrovnica! Kako je prepoznati?

Zmije u Hrvatskoj: Riđovka je otrovnica! Kako je prepoznati?

Oprez! Riđovke su otrovne, za razliku od poskoka njihov otrov za ljude nije smrtonosan, ali odlazak liječniku je nužan jer ugriz izaziva snažnu bol, a moguće su i snažne mučnine

Uz poskoka o kojem smo pisali jučer riđovka je jedna od tri zmije otrovnice koliko ih živi na području Hrvatske, uglavnom u kontinentalnom dijelu.

Otrovna, ali...

Za razliku od poskoka dobri su plivači te ih se često viđa u blizini močvarnog područja. Danju najčešće odmara, skrivena ispod kamenja ili raznog korijenja, a aktivna je noću kada lovi žabe, guštere, male sisavce, ptice....

 Plijen ne progoni, već čeka u zasjedi te napada smrtonosnim ugrizom. Ako se panično bojite zmija riđovka se ne trebate bojati. 

Iako otrovne, za razliku od poskoka njihov otrov za ljude nije smrtonosan, ali odlazak liječniku je nužan jer  ugriz izaziv snažnu bol, a moguće su i mučnine.

Kako prepoznati riđovku?

Odrasla riđovka naraste oko 65 centimetara, iako su zabilježeni primjerci od 80 centimetara. Tijelo zmije je deblje,ima spljoštenu "njušku" (ravnu, nije uzdignuta, ali ponekad može biti blago uzdignuta). 

Većina riđovki ima jasnu cik-cak liniju na leđima. Ta je obično bez blijeđe centralne linije (kao kod nekih drugih sličnih ljutica). 

U rijetkim slučajevima cik-cak linija je ravnih rubova, isprekidana, blijeda ili čak je nema. Temeljna boja tijela varira: mužjaci su vrlo kontrastno obojani (naročito u proljeće), u pravilu bijelkasti ili blijedo sivi s intenzivnim crnim uzorcima. 

Ženke su smeđkaste ili crvenkaste s tamnim uzorcima. Postoje i druge kombinacije boja (sivo-smeđa...) i mogući su potpuno crni (melanistički) oblici (u polarnim područjima 50% populacije može biti melanističko). 

Pročitajte zanimljivosti o zmijama u Hrvatskoj

Info:

Riđovka (Vipera berus)

Engleski naziv: Adder

Porodica: ljutice (Viperidae)

Rasprostranjenost u Hrvatskoj: Kontinentalni dio Hrvatske.

Otrovnost: Otrovnica

Stanište: Otvorene šume, živice, planinske livade, rubovi putova, močvare itd. Općenito zahtjeva vlažnija staništa. Iako veći dio vremena provodi na kopnu vrlo dobro pliva.

Prehrana: Mali sisavci, a ponekad žabe i gušteri koje ubija otrovom.

Duljina tijela: 60-70 cm

Broj legla: Oko 10 živih mladunaca.

Nadmorska visina: Od razine mora do 1900 m.

Zanimljivosti: Riđovka je najrasprostranjenija zmija na svijetu. Može je se pronaći sjeverno od Arktičke polarnice.

Izvori: Wikipedia, ZgZoo i Park prirode Lonjsko polje

Sve vrste zmija u Hrvatskoj zaštićene su Zakonom o zaštiti prirode, pa ih se ne smije bez opravdanog razloga ozljeđivati i ubijati. 

Poskok

Bjelouška

Planinski žutokrug

Šilac