Ljubimci

Komentari 32

Žrtve stereotipa: Crne mace i psi na 'crnoj udomiteljskoj listi'

Žrtve stereotipa: Crne mace i psi na 'crnoj udomiteljskoj listi'

Narančaste mace vlasnicima su najdraže jer su prijateljske i simpatične, prema bijelima su ravnodušni, a crne mačke su najnepoželjnije jer 'donose nesreću'

Malo tko u Hrvatskoj ne zna 'da će vam se dogoditi nešto loše' ako vam crna mačka prijeđe preko puta. Slični mitovi, poput onog da su se vještice kako bi izbjegle paljenje na lomači pretvarale u crne mačke postoje širom svijeta. 

Ne čude stoga rezultati najnovijeg istraživanja provedenog na kalifornijskom sveučilištu Berkeley na uzorku od 189 vlasnika mačaka koji su na temelju boje krzna trebali procijeniti osobnost mijau-mijau ljubimaca. 

Narančaste mace najomiljenije

Crne mačke očekivano proglašene su najnepoželjnijima jer 'donose nesreću'. Tigraste mačke zbog svoje temperamentnosti ocijenjene su kao netolerantne, a vlasnici su prema bijelima macama bili ravnodušni, a jednako tako su ih ocijenili. Najpoželjnijim kućnim ljubimcima proglašene su mačke narančaste boje koje vlasnici ocjenjuju prijateljski raspoloženim i simpatičnim. 

Mikel Delgado, studentica psihologije koja je vodila istraživanje rekla je da takvi stavovi vlasnika iako nemaju znanstvenu podlogu da boja određuje i karakter životinje može imati ozbiljne posljedice za mačke, pogotovo one koje čekaju udomljavanje. 

A posljedice su itekako već sada ozbiljne. Dokazuju to mnoga istraživanja provedena u skloništima za napuštene životinje u SAD-u. Osim što se teže udomljavaju crne mačke i psi lakše se usmrćuju. Ako je riječ o eutanaziji, onaj tko odlučuje o njihovoj sudbini prije će odabrati primjerice crnu od bijele mačke. 

Sindrom crne mačke i crnog psa

Američka organizacija Humane Society koja se bavi zbrinjavanjem životinja napominje da je fenomen u SAD-u toliko raširen da je dobio i svoj službeni naziv: sindrom crne mačke odnosno crnog psa. 

Iako nema znanstvenih dokaza da boja krzna utječe na karakter životinja, a niti sami udomitelji ne znaju objasniti zašto su im draže svijetle mace i psi, volonteri skloništa za napuštene životinje u SAD-u kao razloge težeg udomljavanja navode nekoliko razloga, uglavnom stereotipa:

Hollywood i filmska industrija crne pse i mačke u većini slučajeva prikazuje kao agresivne i zločeste, dok su svijetle životinje gotovo uvijek te koje se prikazuje kao heroje

Industrija hrane za kućne ljubimce u reklamama u većini slučajeva kao 'glumce' ne koristi crne pse i mace

Pozitivne priče poput one da su kod Egipćana ove mace bile plemkinje ili pak vjerovanja da crna mačka na trijemu znači blagostanje, a živi li pak u kući s mladom ženom, osigurava joj mnogo ljubavi malo tko spominje

Crne pse teže je fotografirati kako bi na web stranicama za udomljavanje izgledali dovoljno atraktivno za potencijalne udomitelje koji će se njih zaljubiti na prvi pogled što je većini kod udomljavanja jako važno

Mnoga skloništa za životinje nalaze se u industrijskim halama koje imaju slabo osvjetljenje pa su tamnije životinje prilikom posjeta udomitelja u nepovoljnijem položaju, pogotovo ako se nalaze na kraju prostorije

Kako doznajemo, situacija u Hrvatskoj, koliko god neki bili praznovjerni nije toliko alarmantna, barem kada je udomljavanje 'po boji' u pitanju. Hrvatima je puno važniji spol, pa tako u razgovoru s nekoliko aktivista doznajemo da se mužjaci puno lakše udomljavaju od ženki.