Obavijesti

Ljubitelji dagnji večeras će uživati u Novigradu kraj Zadra

Ljubitelji dagnji večeras će uživati u Novigradu kraj Zadra
1

U sklopu promoviranja novigradske dagnje večeras, 11.7. se priređuje velika gastro-fešta prilikom koje će novigradski uzgajivači donirati 500 kilograma dagnji.

Dagnje iz Novigrada (kraj Zadra) bit će prve školjke u Hrvatskoj s markicom zaštićene izvornosti i zaštićenog zemljopisnog podrijetla. Postupak certificiranja dugotrajan je i kompliciran, a  kriteriji su strogi. Vrijedi biti uporan za takav gastronomski brend. Na cijelom svijetu, u kategoriji proizvoda mora i ribarstva samo je 27 proizvoda registriranih ili u postupku registracije. Kada je konkretno dagnja u pitanju, trenutačno je u postupku zaštite samo dagnja s britanskih kanalskih otoka.

Za markicu zaštićene izvornosti i zaštićenog zemljopisnog podrijetla trebati će 3 do 5 godina, kriteriji su strogi, procedura komplicirana. Ne smije biti greške u pisanju same specifikacije. Da pojednostavimo, ne smije se pogriješiti niti jedno slovo. Sjetite se kako je propala certifikacije višnje maraške koja zbog grešaka nije dobila markicu.

Branimir Baždarić iz zadarske Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije pojašnjava kako je prvi korak u ovom poslu osnovati udrugu koja će okupiti svih osam proizvođača dagnji u novigradskom moru. Ono po čemu je novigradska dagnja posebna je okus i popunjenost. Posebna je i "paša" novigradskog mora, spoj i miješanje s organskom tvari koju donosi Zrmanja. 

A kako bi ovaj zahtjevni zadatak vezan za ovu izdašnu školjku približili svima, novigradski uzgajivači donirat će 500 kilograma dagnji za najveću dosad gastro feštu, ove subote, kojoj će prethoditi stručni skup u Novigradu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Optička iluzija podijelila svijet: Što vi vidite, psa ili čovjeka?!
ANKETA

Optička iluzija podijelila svijet: Što vi vidite, psa ili čovjeka?!

Neki će reći da vide čovjeka s ruksakom koji ide prema snježnoj šumi. Drugi će reći da vide psa koji trči prema kameri. Fotografija se masovno šera po društvenim mrežama. Što vi kažete?

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb