Obavijesti

Međunarodna smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“

Međunarodna smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“
4

Održava se u mjestu Velika, centralnom ulazu u Park prirode Papuk, posljednjeg vikenda mjeseca svibnja i traje tri dana te okupi oko petnaest tisuća posjetitelja.

Tog petka, subote i nedjelje u Velikoj je sve u znaku ove etno-gastro manifestacije koja svojim sadržajima omogućuje zanimljiv program za sve generacije.

Petkom se održavaju koncerti eminentnih domaćih izvođača potpomognuti domaćim tamburaškim snagama, pristižu prvi gosti te uživaju zajedno sa posjetiteljima iz cijele okolice.

Najduži stol u Hrvata održava se u subotnje predvečerje te je postao originalni brend Velike, ali i cijele Požeško-slavonske županije. Na kilometarskom stolu izlagači iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja predstavljaju autentičnu hranu svoga kraja. Tako se na Najdužem stolu mogu naći specijaliteti iz Dalmacije, Istre, Kvarnera, Zagorja, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije, Rumunjske i naravno pregršt slavonskih specijaliteta. Preko 500 izlagača nudi jela koja kuša u pravilu uvijek preko 5000 ljudi, a Općina Velika i Turistička zajednica Općine Velika sudjeluju sa pečenim volom koji se također dijeli u krugu Najdužeg stola. Naravno, tu su i mnogi popratni sadržaji za posjetitelje, a sve se završava velikim vatrometom te koncertom tamburaša i velikom zabavom do zore.

Nedjelja je rezervirana za smotru folklora od koje su sva ova popratna događanja i krenula. Organizator je KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Velike, a smotra ima već 23 godine iza sebe i međunarodnog je karaktera. Osim domaćih društava, društava iz cijele Lijepe naše redovno na smotri folklora nastupaju i društva iz Srbije, BiH, Mađarske, Rumunjske. Događanja na dan smotre folkora počinju svečanom svetom misom u crkvi  sv. Augustina u Velikoj gdje članovi društva u nošnji prinose darove na oltar, u popodnevnim satima počinje povorka te program na centralnoj pozornici koji se završava zajedničkom večerom svih sudionika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije