Obavijesti

Mlada profesorica VPSZ-a izlagala prva u Oxfordu

Mlada profesorica VPSZ-a izlagala prva u Oxfordu
14

Iz ovoga možemo vidjeti da studenti Visoke poslovne škole Zagreb imaju priliku i u Hrvatskoj stjecati znanje od uspješnih profesora koji su dio svjetske mreže znanja!

Ivana Greguric, magistrica politologije, predavačica i zamjenica pročelnika na Katedri za komunikacije Visoke poslovne škole Zagreb, svojim je izlaganjem otvorila konferenciju u Oxfordu

Na uglednoj međunarodnoj znanstvenoj konferenciji ''Visions of Humanity in Cyberculture'' održanoj u Oxfordu od 17. do 21. srpnja 2013. sudjelovala je i profesorica Visoke poslovne škole Zagreb, I. Greguric. Konferencija je održana u Mansfield College-u koji je osnovan 1838. godine kao jedan od sastavnih fakulteta Sveučilišta u Oxfordu. Na tom fakultetu predavala su poznata svjetska imena poput: filozofa Alberta Schweitzera, 39. predsjednika SAD-a Jimmyja Cartera i Willa Huttona, istaknutog novinara. 

Odabir sudionika za prisustvovanje na konferenciji u Oxfordu bio je vrlo strog. Od dvije tisuće prijavljenih sudionika izabrano je samo 35 najboljih sudionika iz 20 zemalja, među kojima je mlada profesorica bila jedini predstavnik Hrvatske. Ivani Greguric pripala je čast da svojim izlaganjem ''The Era of Homo Cyborg: Philosophical Aspects of creating Enhanced human Beings'' otvori konferenciju u Oxfordu. Njezine teze izazvale su gotovo dvosatnu raspravu eminentnih sudionika. 

Osim konferencije u Oxfordu, Greguric je prisustvovala kao autorica i voditeljica sekcije i na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji CEPE Computer Ethics: Philosophical Enquiry -11th edition održanoj na Autónoma University u Lisabonu, od 1. do 3. srpnja 2013. CEPE je poznati svjetski forum na kojem se raspravlja o važnim pitanjima ICT-a u Europi i SAD-u. U organizaciji konferencije sudjelovalo je Autonoma University te svjetska organizacija INSEIT (Međunarodno društvo za etiku i informacijsku tehnologiju). Na konferenciji su izlagali svjetski poznati znanstvenici iz područja ICT-a među kojima su: Luciano Floridi sa Sveučilišta Oxford (UK), James Moor s Dartmouth Sveučilišta (SAD), Rocci Luppicini sa Sveučilišta Ottawa (SAD), Charles Ess sa Sveučilišta Oslo (Norveška) itd. 

S obzirom da je rad profesorice Greguric izazvao veliku pažnju dobila je ponudu da ga objavi u međunarodnom časopisu – Journal of Information, Communication and Ethics in Society (JICES). Istovremeno je dobila poziv od prof. Jean-Gabriel Ganascia da sljedeće godine sudjeluje na konferenciji Sveučilišta Sorbonne u Parizu. Glavni urednik poznate izdavačke kuće u Europi – Springer -Verlag zainteresiran je da budući doktorski rad profesorice Greguric objavi u njihovoj nakladi. 

U zemljama diljem svijeta postoje Katedre za kiberkulturu posvećene problematiziranju fenomena prožimanja čovjeka tehnikom i medijima, dok se u Hrvatskoj time bavi mali broj znanstvenika. Hoće li će dugogodišnja suradnja prof. dr. Igora Čatića, spiritus movensa kiborgoetike na ovim prostorima i njegove suradnice Ivane Greguric, doprinijeti da se i u Hrvatskoj po prvi puta održi konferencija na kojoj bi se sa stajališta pluriperspektivizma raspravljalo o kiborgoetičkim pitanjima ovisi o interesu Ministarstva znanosti i Zagrebačkog Sveučilišta. Na takovu potrebu upućuje i činjenica da smo tehnološkim dostignućima zakoračili na prag nove ere u kojoj dolazi do stvaranja novog bića informacijskog društva – kiborga, gdje se sjedinjuje čovjek i računalo u jedan medij. 

Iz ovoga možemo vidjeti da studenti Visoke poslovne škole Zagreb imaju priliku i u Hrvatskoj stjecati znanje od uspješnih profesora koji su dio svjetske mreže znanja! 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!