Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Mala crna haljina za svaki oblik tijela: Skriva mane, ističe adute

Mala crna haljina za svaki oblik tijela: Skriva mane, ističe adute
16

U maloj crnoj haljini žena jednostavno ne može biti odjevena preležerno ili presvečano, rekao je Karl Lagerfeld, a uz male varijacije kroja, sakriva nedostatke

VIDEO

Čim je Coco Chanel 1926. izradila malu crnu haljinu, već su je proglasili klasikom. Kratku, nepretencioznu večernju ili koktel-haljinu  usporedili su s Fordovim modelom T,  koji je tad bio prvi auto dostupan svima - jednostavan, niske cijene i crn. Dotad je crna bila samo boja žalovanja, no velika Coco uspjela je to promijeniti te pretvoriti crnu u simbol ženstvenosti i elegancije, pogotovo što se pokazalo kako s malo razlike u kroju može dobro pristajati svakomu obliku tijela. 

Prva haljina bila je bez rukava i dužine malo iznad koljena, a Chanel ju je kreirala “da se na njoj ne vide mrlje”, dakle s naglaskom na praktičnost. 

Ponajprije je namijenjena koktel-zabavama i poslijepodnevnim izlascima. No uz zanimljiv sako može poslužiti i kao haljina za posao. Za poslovne žene vrlo je važno da se s malo detalja lako može pretvoriti i u elegantnu i profinjenu večernju haljinu. Ne morate juriti kući samo kako biste se presvukli.

Coco Chanel crnu je pretvorila u simbol ženstvenosti i elegancije

Uz malo bogatiji nakit ili mali ukras te duge crne rukavice, obvezne salonke s visokom potpeticom i odgovarajućom torbicom zablistat ćete na poslovnoj večeri. Čak i da se samo zaogrnete šarenom pašminom, privući ćete pozornost, a svaki put kad promijenite šal, izgledat ćete drukčije. Haljina može biti i od jeftinih materijala (Coco Chanel je preferirala žersej), bez ikakvih modnih dodataka. 

Zato je postala osnovnim dijelom ženske garderobe, samo treba izabrati kroj i kvalitetu koje možete upotrijebiti u gotovo svakoj prilici. 

Prilagodite je obliku tijela jer, iako je krojena vrlo jednostavno, određenim detaljima možete prikriti nesavršenosti i istaknuti svoje adute.  

Istakni ramena  

Ramena i dekolte istaknite gornjim dijelom od čipke ili prozirnog materijala. Malo širim krojem u struku odvlači se pogled od struka. (Zara 399 kn) 

Seksi dekolte    

Dobar dekolte zaslužuje V-izrez. Ali ne pretjerujte. Dugim rukavima zadržat ćete pogled baš na adutu koji želite istaknuti. (H&M 99,90 kn)

Retro za struk  

Struk najbolje ističe haljinica u stilu 1950-ih, pogotovo ako su vam problem jači bokovi. (H&M 69,90 kn)

Asimetrija 

Duge vitke ruke istaknite asimetričnim rezom ili haljinom koja otkriva ramena. Dobar je izbor i haljina s prorezom na rukavima, a  želite li dodati dozu romantike, izaberite rukave od čipke.

Praktična, seksi i bezvremenska

Ako su vaš najjači adut noge, mala je crna haljina kao stvorena za to da ih istaknete. Birajte dužinu do polovice bedara ili – za dame u zrelijoj dobi – dužinu do koljena s prorezom s prednje strane ili na boku. 

Dva lica ravnoga kroja: pristaje vitkoj i punijoj figuri

Korisni su i volančići, vez ili slični ukrasi na donjem dijelu jer privlače poglede prema nogama. Dodatno, noge možete istaknuti dugim rukavima i visoko zatvorenim dekolteom jer će noge tako doći u prvi plan. Dobre grudi najbolje je uokviriti V-izrezom ili rubom u obliku žličice, no nastojte da prorez ne bude predubok. Pogotovo ako imate grudi veće od košarice D. Ako ste sretnica koja ima tanak struk, istaknite ga krojem haljine iz 1950-ih godina, sa suknjom koja se pomalo širi u zvono. Izbjegavajte previše detalja u gornjem ili donjem dijelu. Dobar je izbor haljina s ušivenim remenom ili ona koja ima remen sa zanimljivom kopčom ili načinom vezanja. 

Imate li dobru stražnjicu, preselite “naglasak” na tu stranu. Najbolje ćete to učiniti haljinom koja će se oviti oko tijela, kao da ste umotani poklon. Odaberite kvalitetnu tkaninu, kao što je rastezljiva vuna ili teška svila koje će padati preko oblina. Pazite da vas nekamo ne “vuče” ili da se ne gužva, a ako je tako, isprobajte drugu veličinu. 

Poseban je hit haljina koja ističe stražnjicu i lijepa leđa. Izaberite haljinu s različitim prorezima na leđima, onu koja kao da je prebačena preko ramena s leđa, pa zavodnički visi do stražnjice ili haljinu koja je rezana na ramenima i drži se samo na jednoj traci po sredini leđa.  

Čipka razigrava 

Ravni kroj savršeno pristaje visokim i vitkim ženama. Da ne bude predosadna, gornji dio neka ima malo čipke ili tila. (Mango 349 kn)

Sve otkriva i sve ističe

Za žene savršena tijela i večer u kojoj morate zablistati kao zavodnica birajte kombine crnu haljinu. (H&M 179 kn) 

Za dame 

Za punije ili starije idealan je ravan, malo širi kroj na kojem se neće ocrtavati trbuh i jača leđa. Dužina – damska. (Zara 399 kn)

Nabori za obline 

Ako ste izrazito mršavi, izaberite haljinu s mnogo nabora da vas vizualno proširi. (Zara 399 kn)

Nježna i senzualna 

Profinjenim ramenima, rukama i dugu vratu pristaje ovakva haljina. Idealna je dužina malo ispod koljena, no može biti i duža ako noge nisu savršene. (Mango 399 kn)

Mami uzdahe  

Želite li haljinu koja će privući pozornost i učiniti vas posebnom, izaberite zanimljiv prorez kao što je ovaj između grudi. Pristaje samo ženama malih grudi.

Za tu večer 

Za posebne prilike mlade djevojke mogu odabrati posebno dizajniranu haljinicu, strogo zatvorenu sprijeda, a razigranu na leđima. (www.mondo.hr 229,99 kn)

Mala crna haljina nosi se više od 140 puta i "živi" 11 godina

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet
ŠTO VI MISLITE?

Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet

Umjesto lijepih uređenih varijanti sa sjajnim česticama ili nekom od proljetnih, pastelnih boja, ova se dama odlučila za mnogo 'opasniji' izgled noktiju
Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje