Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 4

5 grešaka koje radimo s mesom, a mogu imati štetne posljedice

Powered by Perutnina Ptuj

5 grešaka koje radimo s mesom, a mogu imati štetne posljedice
1

Meso je jedna od najčešćih namirnica na našim jelovnicima. Na globalnoj razini konzumiramo 320 milijuna tona mesa na godinu, a procjenjuje se da će do 2030. doći do porasta od 44 posto

Nahraniti svjetsku populaciju jedan je od velikih izazova današnjeg doba, a meso u tome ima veliku ulogu. Iako konzumacija mesa ovisi o prehrambenim navikama i kulturološkim razlikama, ali i o njegovoj cijeni, proizvodnja i potrošnja mesa u posljednjih 50 godina se učetverostručila.

Od raznih vrsta mesa perad se često nađe na našim stolovima, a samo u 2020. godini do sada je proizvedeno više od 126 kilotona peradi na globalnoj razini, dok je Hrvatska u 2019. godini proizvela oko 90.000 tona peradarskog mesa.

Pa ipak, iako je vrlo često dio obiteljskih ručkova, čini se da ponekad nismo sigurni kako ispravno skladištiti i pripremati meso, što može biti štetno za ljudsko zdravlje zbog mogućnosti razvoja bakterija. Osim što proizvođači imaju rigorozne procedure i mjere zaštite, a kako bi isključili bilo kakvu mogućnost zaraze, i mi trebamo znati kako ispravno baratati tom hranjivom proteinskom namirnicom.

Donosimo vam nekoliko pogrešnih navika pri čuvanju i pripremi mesnih obroka te savjete kako korigirati ponašanje i konzumirati ukusne mesne zalogaje bez straha.

1. Odmrzavamo meso cijeli dan 

Često nam se dogodi da zamrznuto meso ostavimo cijeli dan da se odmrzava na sobnoj temperaturi, što pogoduje razvoju bakterija. Duboko zamrznuto meso trebalo bi staviti u posudu s poklopcem i polako odmrzavati u hladnjaku, pod hladnom tekućom vodom, u originalnoj ambalaži ili u mikrovalnoj pećnici te se držati osnovnog pravila – odmrznuto meso nikad se ponovno ne zamrzava.

2. Ne držimo ga na donjoj polici

Pri odmrzavanju, ali i čuvanju mesa, najbolje je držati ga u najhladnijem dijelu hladnjaka kako bismo spriječili mogućnost kontaminacije. Svježe peradarsko meso može se prepoznati po roskastoj boji mesa i "kukuruznožutoj" boji kože te mora biti fleksibilno, a u hladnjaku ga možemo čuvati do dva dana na temperaturi od 4°C, i to na najnižoj i najhladnijoj polici u hladnjaku.

Također, pametno je spriječiti doticaj sirovog mesa s ostalim namirnicama koje čuvate u hladnjaku kako ne bi došlo do križne kontaminacije.

3. Ne čistimo temeljito daske za rezanje

Prije i nakon pripreme mesa treba dobro oprati ruke toplom vodom i sapunom. Kuhinjske površine koje koristimo pri pripremi mesa, daske za rezanje, posude i sav pribor trebalo bi odmah nakon uporabe temeljito oprati u vrućoj vodi i deterdžentom jer je mogućnost zaraze prijenosom s kontaminiranih površina velika. 

Naravno, podrazumijeva se da ćete redovito mijenjati spužvice za pranje posuđa i kuhinjske krpe, koje su inače pogodno tlo za razvoj bakterija.

4. Miješamo različite vrste mesa

Došlo nam je vrijeme roštiljanja, a kako bi vaši prijatelji i ukućani bez negativnih posljedica uživali u aromatičnim okusima, valjalo bi pripaziti na to da različite vrste mesa ne držimo u istoj posudi te da pod svaku cijenu pokušamo izbjeći kontaminaciju gotovih namirnica, poput povrća, voća i salata.

Mariniramo li sirovo meso, preporučljivo je marinadu prokuhati prije dodavanja gotovome mesu. A radite li ukusne punjene mesne smotuljke, svakako meso punite prije termičke obrade.

5. Pečemo na krivoj temperaturi

Kuhanje, prženje, pečenje, dinstanje ili danas popularno, i zdravo, kuhanje na pari – izbor je na vama, ali svakako bi se trebalo držati preventivnih mjera pri termičkoj obradi mesa kako biste izbjegli moguću zarazu. Lako ćete odrediti temperaturu kuhanja koristite li termometar i mjerite li temperaturu u srednjem dijelu komada mesa. Ovisno o vrsti mesa, vrijeme termičke obrade varira, a ovisno o duljini termičke obrade varira i okus.

Meso peradi trebalo bi peći na najnižoj unutarnjoj temperaturi od 82°C. Pečemo li cijelo pile, dobro je ostaviti kožu kako bi meso bilo sočno i hrskavo i peći ga na visokoj temperaturi, no imajte na umu da niti pretjerana termička obrada nije preporučljiva jer prepečeno meso pogoduje razvoju kancerogenih tvari - s visokim temperaturama treba biti pažljiv.

Perutnina Ptuj kontinuirano provodi mjere kontrole i sigurnosti mesa kako bi se prevenirala bilo kakva zaraza. O kakvim je mjerama riječ, pogledajte ovdje.

Powered by Perutnina Ptuj

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno