Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 22
Foto: Sajema
'U NAJBOLJOJ NAMJERI'

5 krivih informacija koje bi vas mogle dovesti u zabludu

U ljudskoj je prirodi osloniti se na savjete bliskih prijatelja ili kolega na poslu, no prije donošenja važnih životnih odluka, a životno osiguranje jedna je od takvih odluka, valja se dobro i temeljito informirati

Powered by Hrvatski ured za osiguranje

Na sam spomen životnog osiguranja, nerijetko možemo čuti tvrdnje kako je riječ o neisplativoj usluzi koja je uz to i poprilično skupa pa je, kao takva, rezervirana samo za one dubljega džepa. Stoga i ne čudi podatak kako je u Hrvatskoj ugovaranje police životnog osiguranja čak sedam puta rjeđe u odnosu na prosjek Europske unije. Međutim, kao uglavnom sve druge predrasude, i ove proizlaze iz nedovoljne informiranosti i nepoznavanja stvarnog stanja stvari što potvrđuje i video anketa provedena u gradu Zagrebu. 

Životno osiguranje kao 'padobran'

Kad uđemo u zrelije godine i osnujemo vlastitu obitelj, prirodni poriv postaje omogućiti i osigurati svojim bližnjima ugodan život i ekonomsku stabilnost. Stoga ne čudi podatak proizašao iz istraživanja koje je prošle godine provela agencija Ipsos Puls, da čak 61% građana najviše uznemirava pomisao na to što će biti s njihovom obitelji ako im se nešto dogodi, odnosno hoće li imati dovoljno novaca u slučaju potrebe liječenja neke teške bolesti - o tome brine čak 59% građana? 

Young,Family,On,Laptop

A upravo je to jedna od glavnih svrha životnog osiguranja: briga i zaštita članova obitelji u slučaju dramatičnih životnih situacija poput smrti, bolesti ili trajnog invaliditeta osigurane osobe. Tada ono postaje svojevrsni 'padobran' koji doslovno može spasiti obitelj od financijskog kraha.

Osim toga, mnogi osiguranici ovu vrstu osiguranja smatraju i vidom štednje, a važno je naglasiti i kako se takva štednja može iskoristiti i, primjerice kao jamstvo pri podizanju kredita u banci.

Nadalje, sva su životna osiguranja neoporeziva te je, za razliku od neživotnih osiguranja, moguće kombinirati više različitih polica životnih osiguranja istovremeno. 

Mnogo je zabluda i krivih informacija o životom osiguranju koje kruže među građanima, stoga u članku razotkrivamo i rasvjetljavamo neke od zabluda poput: skupo je i neisplativo, mora se ugovarati do kraja radnog vijeka, korisno je samo ako netko premine, mladima ne treba osiguranje i osigurava me poslodavac pa mi ovakav oblik zaštite nije potreban.

U nastavku donosimo neke od najčešćih mitova o životnom osiguranju koji o ovom proizvodu stvaraju iskrivljenu sliku i pogrešnu percepciju.

1. Životno osiguranje je skupo

Jedna od najraširenijih zabluda o životnom osiguranju jest da je njegova cijena previsoka i da si ga prosječan građanin ne može priuštiti. Do ovog uvjerenja dolazi zbog nedovoljne informiranosti i nepoznavanja načina izračuna osigurane svote.
Naime, taj se izračun temelji na statističkim podacima o oboljenju i smrtnosti stanovništva, dobi osigurane osobe te ostalim faktorima rizika, kao što su: zanimanje, bavljenje rizičnim sportovima, hobijima i sl.

Ovisno o svim navedenim faktorima te nakon provedene procjene rizika, dvije osobe iste dobi, koje zaključuju policu životnog osiguranja na isti iznos premije te isto vremensko trajanje, mogu imati različite osigurane svote u slučaju smrti. Ukoliko je rizik od oboljenja ili stradavanja jedne osobe veći, mjesečna premija također će biti veća. Primjerice, uredski poslovi spadaju u niži razred prema razini opasnosti stoga osobe koje se bave rizičnijim poslovima u pravilu plaćaju veće premije.

Mnogi se građani prilikom formiranja svoga stava o (pre)visokoj cijeni životnog osiguranja vode i informacijama starim i preko 15  godina, ne znajući kako su pojedine police klasičnog životnog osiguranja danas povoljnije nego ikada prije.

2. Osiguranje ne treba mladim i zdravim osobama

Životno osiguranje je proizvod koji nije moguće kupiti u trenutku kad nam je potreban. Moramo ga kupiti dosta unaprijed, za neko buduće vrijeme u kojemu bi nam mogao zatrebati. Drugim riječima, najbolje vrijeme za ugovaranje životnog osiguranja je dok smo mladi, budući da su tada i police znatno povoljnije. Osim toga, životno osiguranje može poslužiti za servisiranje studentskog ili nekog drugog kredit u slučaju smrti ili dulje bolesti osiguranika, a može se iskoristiti i za pokrivanje troškova liječenja.

Female,Real,Estate,Agent,Offer,Home,Ownership,And,Life,Insurance

3. Kad jednom ugovorim policu, više je neću moći otkazati 

Unatoč raširenom mišljenju da kad jednom ugovorite policu životnog osiguranja, tu obavezu više ne možete otkazati, važno je znati da se u slučaju promjene životne situacije, s pružateljem usluge mogu dogovoriti promjene uvjeta. Tako možete mijenjati visinu premije, staviti policu u mirovanje ili čak promijeniti korisnika na kojega glasi polica životnog osiguranja. 

Osim toga, ako u nekom trenutku više ne možete plaćati osiguranje, policu možete i kapitalizirati. Na temelju svih uplaćenih premija, izračunat će se novi iznos osiguranog iznosa, a vi više nećete imati obavezu plaćanja osiguranja sve do njegovog ugovorenog isteka.

4. Polica može glasiti samo na ime osobe koja je ugovori

Bilo tko s redovnim izvorom prihoda i s navršenih 18 godina može ugovoriti policu, bilo na svoje ili na ime svojeg bračnog partnera ili djeteta. Neka osiguravajuća društva nude i zajedničko osiguranje koje pokriva oba supružnika u jednoj polici. Roditelji mogu, u okviru financijskog plana za svoje dijete, otvoriti policu životnog osiguranja kako bi mu osigurali sredstva za potrebe koje će imati u budućnosti. Ako je dijete još maloljetno, čim navrši 18 godina, polica postaje aktivna na njegovo/njezino ime.

Female,Colleagues,Gossiping,In,Office

5. Životno osiguranje znači dugogodišnju financijsku obavezu

Činjenica jest da se životno osiguranje uglavnom ugovara na dulji rok, međutim postoje različiti programi među kojima doista svatko može pronaći ono što mu najbolje odgovara. Postoje i investicijska osiguranja života koja se mogu ugovoriti i na kraći rok trajanja. 

Dok klasično osiguranje života predviđa osiguranu svotu za slučaj smrti i doživljenja, koja je zagarantirana i uvećana za dobit koju ostvari osiguratelj, koji odlučuje o ulaganju prikupljene premije, kod investicijskog osiguranja života osiguranik odlučuje o osiguranoj svoti za slučaj smrti, ali i o tome gdje će uložiti štedni dio premije. Dobit je izravno vezana uz razinu rizika promjene cijene udjela u investicijskom fondu, pa je ova opcija osiguranja dobar izbor za one koji imaju određenu ušteđevinu koju su spremni uložiti, a istovremeno se i osigurati.

U ljudskoj je prirodi osloniti se na savjete bliskih prijatelja, obitelji ili kolega na poslu, no prije donošenja konkretnih životnih odluka, a životno osiguranje definitivno jest jedna od takvih odluka, valja se dobro i temeljito informirati. Za to koristite samo službene izvore informiranja – po mogućnosti sama osiguravajuća društva koje možete i izravno kontaktirati te dogovoriti sastanak na kojemu ćete postaviti sva pitanja oko kojih imate nedoumice.

Upravo s ciljem što kvalitetnijeg informiranja građana, društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje, uz potporu Udruženja osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore, 2015. pokrenuli su informativno-edukativni projekt financijske pismenosti na području osiguranja pod nazivom Sigurnije sutra. Na taj način žele potaknuti građane da aktivnije promišljaju o korištenju proizvoda osiguranja.

Više informacija potražite na web stranici projekta “Sigurnije sutra“.

Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji s Hrvatskim uredom za osiguranje.

Powered by Hrvatski ured za osiguranje

Komentari 22
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang