Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 8

Baratanje financijama: Ovo su alati bez kojih više ne možemo zamisliti svakodnevicu

Powered by Raiffeisenbank Hrvatska

Baratanje financijama: Ovo su alati bez kojih više ne možemo zamisliti svakodnevicu
1

Tradicionalne metode plaćanja i upravljanja osobnim financijama zamjenjuju inovativna digitalna rješenja. Fintech dostignuća sve su jednostavnija za uporabu, pa čak i starijoj populaciji, koja preferira da je novac samo u novčaniku

Sve više transakcija i plaćanja vrši se digitalno, a upravljanje vlastitim budžetom odavno se preselilo s papira na mobitel. Online bankarstvo i aplikacije omogućile su da u samo nekoliko klikova platite račune a da nogom ne kročite u banku ili poštu, dok je NFC (Near Field Communication), tehnologija koja označava bežični prijenos podataka između dva uređaja, još više pridonijela jednostavnosti plaćanja.

Najbolje se to vidi u porastu korištenja tehnologije kod populacije treće dobi. Istraživanje koje je proveo Mastercard u suradnji s GfK Centrom za istraživanje tržišta pokazalo je sve veću zainteresiranost starijih ispitanika - njih čak 62 posto koristi online i mobilno bankarstvo za razne oblike plaćanja, a kao glavne prednosti navode uštedu vremena, praktičnost, mogućnost plaćanja u bilo koje vrijeme, jednostavnost korištenja i sigurnost.

Što se pokazalo posebno korisnim?

Iz godine u godinu dobivamo sve više digitalnih alata koji nam pomažu u baratanju financijama. Ipak, neki su se od njih istaknuli brzinom i praktičnošću.

Brzo dijeljenje novca

Posudili ste prijatelju novac, a on ga ne vraća jer nikad sa sobom nema gotovinu? Aplikacije za brzo dijeljenje novca takvim su slučajevima stale na kraj. Sad u tren oka možemo nekome poslati novac za gablec, rođendan i slično, a jednakom brzinom možemo ga i primiti. U najvećoj gužvi ne moramo prepisivati broj nečijeg računa jer je u samo par klikova novac odmah na računu druge osobe. 

Praćenje potrošnje

Ako ste i vi među onima koji se tjedan dana nakon plaće pitaju: ''A gdje je nestala?'', opcije za praćenje potrošnje koju nude određene banke pomoći će vam u lakšem baratanju novcem. Svrstavanjem potrošenih iznosa u određene kategorije, kao što su tehnologija, zabava, shopping i slično, vidite na što vam novac najviše odlazi. Čak i sitni iznosi, poput plaćanja taksija, na kraju mjeseca mogu rezultirati velikom cifrom. Aplikacija obično automatski vašoj transakciji dodijeli određenu kategoriju troška, no možete ih i samostalno mijenjati.

Skeniranje računa

Iako je riječ o klasičnom alatu u aplikaciji za mobilno bankarstvo, mogućnost skeniranja računa postala je dio našeg života. Čekanje u pošti ili trgovini kako bismo platili račune postalo je stvar prošlosti i time smo zaista uštedjeli na vremenu. Možete li sad zamisliti da stojite u redu kako biste platili nekoliko računa, a sve to možete obaviti iz udobnosti svojega kauča? 

Digitalni novčanici

Danas u kupnju možete otići samo s mobitelom, bez natrpanih novčanika i gotovine po džepovima, jer upravo tu slobodu omogućili su inovativni načini plaćanja kao što je prislanjanje mobilnog uređaja na POS aparate. Jedan takav digitalni novčanik dostupan je i na hrvatskom tržištu. Za korištenje nove aplikacije RaiPay nije potrebna internetska veza nego je dovoljno da samo prislonite uključeni ekran mobilnog uređaja na POS terminal. Za veće potrošene iznose potrebno je otključati mobitel ili unijeti PIN u aplikaciju, koja je dostupna na Android 5.0 i novijim verzijama tog uređaja s ugrađenom NFC tehnologijom. 

Volimo tehnologiju, ali nedostaje nam znanja

Ipak, iako se sve više služimo digitalnim alatima u baratanju novcem, ne možemo se pohvaliti visokom financijskom pismenošću. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) krajem 2019. godine objavila je nove rezultate istraživanja o razini financijske pismenosti u Hrvata. Premda rezultati pokazuju blagi porast u odnosu na 2015. godinu, prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske iznosi 12,3 od ukupno 21 boda (59%), a 2015. iznosila je 11,7 bodova (56%).

Istraživanje je obuhvatilo uzorak od 1079 ispitanika različitih skupina, pa je tako mlađa populacija, u dobi od 18 do 29 godina, pokazala nedostatak financijskog znanja i vještina, a oni iz sredovječne kategorije odgovorniji su i financijski pismeniji.

RayPay Aplikacija

Powered by Raiffeisenbank Hrvatska

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući