Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 11
Foto: PR
MOŽEMO GA ISKORISTITI

Bez prirode ne možemo i ne smijemo: Znate li koliko je Suncu preostalo godina života?

Sunce je izvor svjetlosti, topline i energije, no jeste li se ikad zapitali koliko je Suncu preostalo godina života? U nastavku donosimo neke manje poznate zanimljivosti o energiji koje će vas sigurno podsjetiti na važnost očuvanja prirode

Sadržaj donosi: OTP banka

Počevši od sunčeve svjetlosti, preko snage vjetra, pa do protoka rijeka i oceana, Zemlja, odnosno priroda, nudi mnoštvo obnovljivih izvora energije koje možemo iskoristiti. Mnoge zemlje diljem svijeta rade na smanjenju svojih emisija ugljika, a neke su poduzele impresivne korake. Predvodnik te skupine je Island, koji se 100% koristi obnovljivom energijom, crpeći je iz svojih obilnih geotermalnih i vodenih rezervi.

Upravo budućnost cijelog planeta leži u racionalnom korištenju energije. Očuvanje prirode za buduće generacije zahtijeva da jučer, danas i sutra prepoznamo snagu obnovljivih izvora te smanjimo negativan utjecaj na okoliš kroz energetsku efikasnost. 

Napajanje elektronike 'jede' struju 

Racionalno korištenje energije znači smanjenje njezine potrošnje kroz energetsku efikasnost, a to nije samo ekološki odgovorno nego i ekonomski isplativo. Primjerice, više od 75% energije koja se koristi za napajanje elektronike troši se kad su uređaji u stanju pripravnosti. Računalo može trošiti čak 80 vati energije dok je u stanju pripravnosti, a televizor 30 vati.

Expensive,Electricity,Cost,Due,To,Using,Too,Much,Energy,Consumption

S druge strane, samo 5% energije izvučene iz punjača telefona koristi se za punjenje telefona. Punjači troše energiju sve dok su priključeni na izvor napajanja, tako da se 95% energije gubi uzalud. Dobro je znati i da se svake godine 171 kilogram CO2 ispušta u atmosferu samo zato što zaboravljamo ugasiti svjetlo u našim domovima i uredima.

Unatoč svemu, sunce je ipak najsnažniji izvor energije. Naime, 60 minuta sunčeve energije dovoljno je da se cijela Zemlja opskrbi energijom na godinu dana. Međutim, prema National Geographicu, Suncu je preostalo oko pet milijardi godina života. Ono se trenutačno nalazi na polovici svojeg vijeka i jednog će se dana pretvoriti u crvenog diva, tj. zvijezdu golemih dimenzija koja će se ili rasprsnuti u obliku supernove ili će se smanjiti na veličinu bijelog patuljka, kažu znanstvenici.

U nastavku donosimo još zabavno-edukativnih informacija o energiji i prirodnim fenomenima.

Navedeni primjeri ističu koliko su prirodne sile, obnovljivi izvori energije i racionalna uporaba energije važni za održavanje ravnoteže između čovjeka i prirode. Kroz pravilno razumijevanje i njihovo iskorištavanje možemo pridonijeti očuvanju našeg planeta te stvaranju održivije i ljepše budućnosti!

Pokretanje videa...

OTP 01:13

Sadržaj donosi: OTP banka

Komentari 11
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mnogi tate bi voljeli iskoristiti svoj očinski dopust, ali boje se 'problema' s poslodavcem
ODLIČNI UVJETI DOPUSTA

Mnogi tate bi voljeli iskoristiti svoj očinski dopust, ali boje se 'problema' s poslodavcem

Iako se percepcija prema 'tati koji ostane kod kuće s malim djetetom' mijenja svaki dan, mnoge očeve i one koji se to nadaju postati, više od financija brine potencijalno narušen odnos s poslodavcem

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...