Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2
Foto: PR
'VLAŽNI MJESECI' SU NAJPROBLEMATIČNIJI

Bez vlage i plijesni: Ovo su dijelovi doma koje trebate temeljito i redovito čistiti

Čišćenje doma nije samo stvar estetike nego i zdravlja jer se u suprotnome mogu pojaviti problemi koji nerijetko utječu na naše zdravlje i općenito kvalitetu života. Evo koliko često trebate čistiti dom i koji dijelovi doma su najkritičniji

Sadržaj donosi: Lunos Hrvatska

Redovito čišćenje doma sprečava alergije i probleme s disanjem, štiti od bakterija i produljuje životni vijek namještaja i aparata, a neuredan i prljav dom može negativno utjecati na fizičko, ali i mentalno zdravlje.

Primjerice, ako ne usisavate i ne brišete prašinu redovito, u svakom kutku vašeg doma vrlo brzo će se nakupiti najčešći uzročnici alergija: pelud, dlake i grinje, upozoravaju stručnjaci. A nedovoljno čišćenje kupaonice može dovesti do razvoja štetnih bakterija i plijesni - baš kao i predugo čuvanje ostataka hrane. Uz to, slabo održavanje kuhinje, ostavljanje ostataka hrane po domu i neredovito bacanje smeća mogu privući razne kukce, pa čak i miševe, koji su poznati prijenosnici bolesti. Što se tiče pranja posteljine, preporuka je mijenjati je jedanput tjedno, a i češće ako spavate goli i/ili s kućnim ljubimcima, ako se pretjerano znojite, bolesni ste i imate naviku jesti u krevetu jer, u suprotnome, mogu se pojaviti problemi s kožom (akne i slično), alergije, infekcija ili nesanica.

Da biste očuvali svoje, ali i zdravlje ukućana, neke kućanske poslove trebate obavljati svakodnevno, a drugima se možete baviti jedanput tjedno, mjesečno ili rjeđe:

Jesen donosi vlagu

S obzirom na to da je vlaga, uz visoke temperature, glavni uzročnik plijesni i gljivica, ovaj predloženi raspored čišćenja možete "pojačati" u jesen. Naime, plijesan se može razviti na vlažnoj površini unutar 24 do 48 sati i proizvesti spore koje putuju zrakom te ne ugrožavaju samo namještaj i kućanske uređaje nego i zdravlje ukućana. Najlošije je što plijesan može neopaženo rasti mjesecima, čak i godinama, u područjima visoke vlažnosti. 

To se ponajviše odnosi na sustave za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju, ispod umivaonika, oko kade i slavina u kupaonici i kuhinji, u ili oko perilica posuđa i rublja te hladnjaka, kao i u podrumima, a može se razviti i u prozorima, namještaju od drva, stropnim pločama, kartonu, tapetama, tepisima, suhozidima, tkaninama, biljkama, hrani i izolaciji. Zbog toga je pojačano čišćenje navedenih visokorizičnih područja i više nego preporučljivo.

Ako primijetite da vam je negdje ipak izbila plijesan, možete se poslužiti izbjeljivačem, octom, vodikovim peroksidom, uljem čajevca ili već gotovim proizvodima za čišćenje plijesni. Samo budite oprezni tijekom čišćenja zahvaćenih područja. Recimo, nikad ne miješajte izbjeljivač s amonijakom ili drugim sredstvima za čišćenje kućanstva jer se možete otrovati, pobrinite se da u prostoriji ima dovoljno svježeg zraka te obavezno nosite gumene rukavice, zaštitne naočale i masku za lice. 

Mold,In,The,Window,Corner.,Hand,In,Rubber,Protective,Glove

Prevencija je najbolja zaštita

Međutim, čak i ako očistite plijesan, to ne znači da se ona neće vratiti. Razvoj plijesni jedino se može zaustaviti kontrolom vlage u zatvorenom prostoru. Postoji nekoliko načina da to postignete:

1. Smanjite vlagu u kupaonici

Ako je moguće, tijekom i nakon tuširanja otvorite vrata i prozore, posušite ili obrišite tuš nakon uporabe da biste uklonili višak vlage te razvucite zavjesu nakon tuširanja kako bi se brzo osušila. Također, ako ništa ne pomaže, razmislite o tome da ponovno fugirate pločice kako biste osigurali vodonepropusnost zidova i podova u kupaonici.

2. Pripazite što ostavljate u vlažnim područjima

Izbjegavajte skladištenje predmeta na vlažnim mjestima. Primjerice, ako nisu pravilno zatvoreni ili zaštićeni, nemojte držati posteljinu, knjige, odjeću i slične stvari u podrumu ili na tavanu. Nemojte držati tepih na mjestima s mnogo vlage, kao što su kupaonice ili podrumi. Odjeću pokušajte sušiti na svježem zraku ili u suhom te dobro prozračenom području. 

3. Ventilacijski sustavi

Kao trajno rješenje protiv vlage (i plijesni) tu su LUNOS ventilacijski sustavi, koji omogućavaju protok zraka unutar prostorija te automatski održavaju optimalnu razinu vlage unutar životnog prostora. Tehnologija je to koja automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a dovodi u prostorije svježi filtrirani zrak. Tako sprečava nastanak plijesni i pojavu grinja, a onemogućuje i stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine.

S obzirom na to da ovaj sustav osigurava 24-satnu ventilaciju bez otvaranja prozora, time se štedi energija. Naime, ako vlaga u stanu iznosi 70 posto, onda je potrebno utrošiti čak 26 posto više energije za grijanje. 

Budući da se LUNOS ventilacijski sustav ugrađuje brzo i bez potrebe za većim zahvatima, možete ga ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove. Dakle, u starogradnje, novogradnje te stanove u fazi obnove. Montaža je brza i jednostavna te gotovo bez prašine prilikom ugradnje. 

Za više informacija nazovite besplatni telefonski broj: +385 1 4816 581 ili pošaljite upit na: lunos@lunos-hrvatska.com.

Sadržaj donosi: Lunos Hrvatska

Komentari 2
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana