Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 10

Učenici i profesori izrađuju električna vozila i biodizel

Powered by Prvo plinarsko društvo

Učenici i profesori izrađuju električna vozila i biodizel
1

Obrazovanje je putovnica za budućnost i zato u njega treba ulagati. Pročitajte kako je Tehnička škola Nikola Tesla iz Vukovara prijavila projekt i svoju školu obogatila modernim elektroničko-robotičkim kabinetom

Nikolinim stopama u Nikolinoj školi – stoji na ulazu u Tehničku školu Nikola Tesla u Vukovaru, a mi se samo možemo složiti da učenici i učitelji ove škole te stope i slijede. Škola, koja je obnovljena 2013. godine, neprestano oduševljava svojom angažiranošću u području tehnike, ali i ekologije. Tako se u njoj mogu pronaći elektroničko-robotički kabinet, električno vozilo E-chopper, pametno zrcalo, LED stol, robotski nogomet, robot Nike i Zeleni startup pomoću kojeg učenici proizvode biodizel!

Posljednji je uspjeh škole i nagrada na 23. Sajmu zdravlja u Vinkovcima, gdje su sudjelovali u kategoriji "Robotika" i osvojili nagradu za najbolje uređen štand na sajmu. Na štandu su izložili sustav dvaju robota i pokretne trake, pametno zrcalo, LED stol, robot-patiku izrađenu na 3D printeru kojom se upravlja mobilnim telefonom, sustav bežičnog upravljanja, quadcopter drone i LED cube.

Novi elektronički-robotički kabinet

Zaklada Novo sutra, čiji je osnivač Prvo plinarsko društvo, školi je donirala 240 000 kuna, a tim je novcem 2018. godine dovršeno opremanje elektroničko-robotičkog kabineta kako bi učenici mogli pratiti suvremene trendove tehničkog razvoja. Voditelji kabineta, profesori Ivanković i Konjević, prije opremanja raspolagali su vrlo skromnim sredstvima, no unatoč tome uspješno su motivirali učenike za navedeno područje. Učenicima su sada dostupna nova stolna i prijenosna računala, osciloskop, stanica za lemljenje, laboratorijsko napajanje, digitalni multimetar, LED televizori, dron, 2 robotske ruke, robotički starter setova za početnike, razne elektroničke komponente kao što su senzori, DC motori, servo i koračni motori te driveri za njih, napajanja, bluetooth, Wi-Fi moduli, Raspberry Pi računala, kamere, LED trake i brojna druga potrošna oprema.

Opremanje kabineta trajalo je tijekom cijele 2018. godine s obzirom na to da je dio opreme došao iz dalekoistočnih zemalja, a kabinet je danas jedan od najmodernijih elektroničko-robotičkih kabineta u regiji, čime su učenici dobili priliku upoznati se sa zadnjim krikom tehnologije. Osim toga, kabinet će im pomoći u stjecanju svih potrebnih znanja kako bi u budućnosti bili potpuno spremni za tržište rada.

U sklopu opremanja kabineta i uz pomoć zaklade Novo sutra učenici i profesori izgradili su i električno vozilo za koje su sami napravili bateriju. Vozilo ima prednji pogon, motor od jednog KW i napon baterije od 48 V. Ovo se vozilo, maksimalnog dometa do 40 kilometara, tijekom noći napuni za svega 50 do 60 lipa. 

Biodizel iz radionosti učenika i profesora

Učenici i učitelji lasnirali su i Zeleni startup i Zeleni startup 2, za koje su prikupili 1,7 milijuna kuna iz EU fondova. Tim novcem, zajedno sa Srednjom školom Dalj i lokalnim poduzetnicima, postavili su solarne panele, fotonaponske module i vjetrogeneratore na krovu školske zgrade te na taj način proizvode energiju iz sunca i vjetra kojom griju školu. Osim toga, drugim donacijskim programom prikupili su sredstva za nabavu stroja za proizvodnju biodizela. Tako su učenici postali prvi u Hrvatskoj koji od sugrađana sakupljaju jestivo otpadno ulje i od njega proizvode biodizel. Na ovaj način žele smanjiti emisiju otpada u prirodu, povećati udio ekološki prihvatljivih goriva, proizvesti dodanu ekološku vrijednost, dodatno se educirati i omogućiti učenicima da steknu nova znanja i vještine kako bi lakše pronašli budući posao.

Prijavite i vi projekt!

Zaklada Novo sutra objavila je Natječaj za prijavu projekata za financiranje za 2019. godinu i natječaj za stipendiranje studenata za akademsku 2019./2020. godinu. Otvoreni su od 25. travnja do 8. lipnja 2019. godine.

Projekti se mogu prijaviti u trima područjima - odgoj, obrazovanje i znanost, zatim baština, i na kraju humanost i društvo. U područjima odgoja, obrazovanja i znanosti prijavljuju se obrazovni i edukacijski projekti vrtića, škola, visokoobrazovnih institucija i organizacija civilnog društva namijenjeni djeci i mladima s ciljem razvoja društva, znanstveno-istraživački projekti, projekti koji potiču kreativnost i inovativnost, projekti osposobljavanja djece i mladih za informacijske i komunikacijske tehnologije te ostali razvojni projekti s ciljem poboljšanja zajednice. Pravo prijave na natječaj imaju organizacije civilnog društva sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, a cijeli tekst natječaja pročitajte ovdje.

Zaklada Novo sutra hrvatska je neprofitna organizacija koja ima za cilj stvaranje uspješnijeg, obrazovanijeg i humanijeg društva. Osnivač zaklade je Prvo plinarsko društvo (PPD), koje čine privatne hrvatske tvrtke iz Vukovara koje se bave uvozom, prodajom, opskrbom i distribucijom prirodnoga plina.

Powered by Prvo plinarsko društvo

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10
VIDEO

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute
POMAŽE IM NOVA TEHNOLOGIJA

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute

Prehrana, tjelovježba i edukacija najvažniji su u borbi s dijabetesom, a kontroliranje razine šećera u krvi ključno je za dug i kvalitetan život. Branko, Đurđica i Vera ispričali su nam kako je dijabetes promijenio njihov život

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...