Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5

Budućnost obrazovanja je u kombinaciji online i nastave uživo

Powered by Hrvatski Telekom

Budućnost obrazovanja je u kombinaciji online i nastave uživo

Kako funkcionira hrvatski obrazovni sustav kad se 474.000 korisnika "preko noći" preseli u virtualne učionice? A kako bi nastava mogla izgledati u budućnosti, komentirao nam je i omiljeni hrvatski profesor Toni Milun

Pandemija je pred hrvatsko školstvo stavila ozbiljan izazov, zbog kojeg se cijeli sustav obrazovanja morao prebaciti u digitalni svijet. No zahvaljujući dostupnim tehnologijama, ali i nesebičnoj angažiranosti pojedinaca, taj je proces prošao glatko i mnogi su učenici mogli nastaviti s gradivom tamo gdje su stali prije izbijanja pandemije. 

Da se obrazovni sustav preselio online svjedoče i rezultati pretraživanja na internetu u tjednu od 15. do 21. ožujka, kad su Hrvati masovno pretraživali uslugu Google online učionice, a od 23. ožujka do 1. travnja Microsoft Teams bila je aplikacija s najviše preuzimanja u Hrvatskoj. 

474.000 korisnika u 52.000 virtualnih učionica

Prema podacima CARNET-a, samo u petak, 24. travnja čak je 474.000 korisnika u više od 52.000 virtualnih učionica i zbornica koristilo platforme Microsoft Teams, G Suite for Education i CARNET loomen. Da su nastavnici zadovoljni prelaskom nastave u online svijet, govore rezultati ankete koju je provelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a u kojoj je sudjelovalo 4139 učitelja i nastavnika. Njih 95% zadovoljno je izvedbom nastave na daljinu, i čak 90% ih smatra da su se i učenici snašli dobro. Samo 13% ispitanika nezadovoljno je nastavom, a kao razloge naveli su tehničke poteškoće u prvom tjednu nastave.

Prema pilot istraživanju Instituta za društvena istraživanja, pozitivni aspekti online nastave su fleksibilna organizacija učenja te bitne uštede vremena jer učenici više ne moraju putovati do škole. Učenici su posebno zadovoljni i trudom, angažiranošću i susretljivošću svojih profesora, a kao negativni aspekt online nastave očekivano su se izdvojili problemi tehničke naravi s kojima se neki nastavnici i učenici povremeno susreću.

Kako će izgledati nastava u budućnosti?

A kako bi nastava mogla izgledati u budućnosti pitali smo omiljenog hrvatskog profesora Tonija Miluna, koji je 2011. godine prvi u Hrvatskoj ponudio besplatne online instrukcije iz matematike za osnovnu i srednju školu. Danas, osim što ga možemo gledati u televizijskoj emisiji "Financijalac", predaje matematiku na Visokom učilištu Algebra.

- U budućnosti će naš način života biti više usmjeren k digitalnom. Što se obrazovanja tiče, vjerujem da će biti kombinacija tri komponente: nastava uživo, online nastava i konzultacije te projektna nastava - objašnjava Milun.

On predviđa da će se dio nastave održavati uživo, gdje će se nastavnici i studenti upoznati, zajedno proći neke osnovne pojmove, no velik dio moći će se preseliti online, kroz videosnimke, kvizove, upitnike i slično.

- Moja vizija je prenošenje znanja na prirodan i zanimljiv način. To upravo i radimo na portalu www.tonimilun.hr, gdje je objavljeno više od 2000 videa iz matematike i statistike. Reakcije učenika, studenata i njihovih roditelja su odlične. Korisnici zahvaljuju i komentiraju da im je takav način učenja vrlo blizak jer mogu pogledati edukacijske videozapise kad to žele, ujutro ili navečer, a mogu ih pogledati i neograničen broj puta. Primijetio sam da je studentima zanimljivije obrađivati nastavno gradivo na računalima ili mobitelima nego na papiru - govori Milun.

Što se tiče projektne nastave kao treće komponente, Milun predviđa kako će studenti usvojeno gradivo primijeniti na projektu koji će raditi samostalno ili s kolegama. Situaciju zaključuje optimistično i kaže kako, unatoč tomu što smo se našli u stresnoj situaciji, trebamo je iskoristiti kako bismo naučili nešto iz nje te svi zajedno trebamo postati kreativniji.

- Mislim da možemo izvući pouku da smo svi vrlo krhki, da se sve može u trenutku promijeniti. Trebamo biti spremni na promjene koje će se događati, a najbolja priprema za to je ulaganje u svoje znanje.

Studentica pokrenula besplatne online instrukcije

Lana Matičević jedna je od onih angažiranih i susretljivih pojedinaca koji su odlučili pomoći u vrijeme izvanredne situacije pa je, unatoč tomu što je studentica diplomskog studija germanistike i pedagogije na Sveučilištu u Zadru, pronašla vrijeme i pokrenula inicijativu koju je nazvala "Pomoć hrvatskom školstvu pogođenom koronavirusom". 

Sve je počelo 13. ožujka, kad je u Facebook grupi "Instrukcije" objavila kako će tijekom online nastave održavati besplatne instrukcije iz njemačkog jezika za osnovnu i srednju školu, a na objavu se preko noći javilo još oko 50 volontera. Zatim se uključuje Udruga Degombo, koja je okupila sve volontere i kreirala stranicu za roditelje i učenike. Instrukcije se primarno održavaju putem popularne platforme Slack, koja je namijenjena za sve vrste poslovnih komunikacija. Lana kaže kako je Slack bio pun pogodak jer im je jedan od prioriteta bila efikasna komunikacija.

- Prvenstveno smo tu za naše učitelje, nastavnike, profesore, s obzirom na to da znamo koliko trenutno imaju posla te koliko im je teško. Naš cilj bio je olakšati im posao barem onoliko koliko možemo - govori nam Lana i dodaje kako nema ljepšeg osjećaja nego kad znate da ste nekome pomogli i uljepšali mu dan.

- Moj životni poziv je rad s djecom i zbog toga sam osjetila da je ovo izvrsna prilika da se društvo digitalizira te da se pokaže da svijet zaista može ostati na mladima - zaključuje Lana.

Sve je više takvih inicijativa

No Lana nije jedina koja je odlučila pomoći. Posljednjih su se mjeseci pojavile i druge slične inicijative. Studenti Učiteljskog fakulteta u Zagrebu organizirali su besplatnu online pomoć učenicima od prvog do četvrtog razreda pod nazivom "Zadaću napiši, jedinicu izbriši". Njih 25 na raspolaganju je za komunikaciju s učenicima i roditeljima putem Skypea, a radne zadatke dobivaju putem aplikacije Edmodo.

Studenti nastavničkog smjera na Filozofskom fakultetu u Zagrebu odlučili su riješiti problem tehničkih poteškoća koji neki nastavnici imaju. Tako su pokazali kolegijalnost i pomažu drugim nastavnicima u kreiranju online nastave, posebno onima koji imaju manje digitalnih vještina i slabije razumiju programe koje trebaju koristiti.

Kako si? - inicijativa je studenata psihologije također s FFZG-a. Oni su kreirali online platformu putem koje dijele korisne i provjerene edukativne sadržaje iz područja psihologije te savjete za nošenje sa životom u vrijeme koronavirusa.

Tu je i inicijativa Hrvatskog Telekoma putem koje školarcima osnovnih i srednjih škola nude besplatne video instrukcije iz matematike. Sav sadržaj slijedi program školskoga kurikuluma i objavljuje se po istom planu.

Naš novi svijet je svijet totalne povezanosti. U 24sata i Hrvatskom Telekomu uvijek smo vjerovali da će nas tehnologija i digitalni alati povezivati, a ne razdvajati, i da će služiti samo jednoj svrsi – da učvrstimo veze, podijelimo informacije, ideje, rješenja, resurse, pokažemo solidarnost, empatiju, pomognemo onima kojima je potrebno.

Mnogima među nama život se radikalno promijenio, radimo od kuće, mnoge aktivnosti na otvorenom zamijenili smo digitalnim sadržajima, školarci pohađaju nastavu izvan školskih klupa, a s bližnjima komuniciramo isključivo putem telefona i mnogih digitalnih aplikacija.

Upravo zahvaljujući stabilnoj i brzoj mreži, mnogim digitalnim uslugama, većoj količini besplatnog podatkovnog prometa i podršci koju i dalje pružamo 24 sata u danu, 7 dana u tjednu, omogućavamo svim našim korisnicima da i bez napuštanja svojih domova rade, komuniciraju, vole se i zabavljaju uz sadržaj online. Povezanost je ono što nam omogućava da se naši privatni i poslovni životi danas odvijaju potpuno online. Kad smo povezani, sve je moguće.

Powered by Hrvatski Telekom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...