Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 16
Foto: Sajema
ŠTO JE ISPLATIVIJE?

Cijena nekretnina ne pada, traže se i građevinska zemljišta. Ovo su najpopularnije lokacije

Premda su cijene nekretnina otišle u nebo, potražnja za stanovima u većim gradovima i dalje je veća od ponude. A osim stambenih objekata, sve više se kupuju građevinska zemljišta

Sadržaj donosi Shopaj24

Kad smo se svi kolektivno ponadali da će nakon razdoblja pandemije polako krenuti oporavak gospodarstva, zbog posljedica rata u Ukrajini situacija se dodatno pogoršala. Tako je i inflacija, potaknuta sve većim troškovima za energiju, znatno utjecala na tržište nekretnina, kako u Europi tako i u Hrvatskoj. 

Kad je riječ o kupnji stambenih objekata, unatoč pozamašnoj cijeni, potražnja i dalje ne jenjava, a posljednjih je godina povećan i interes za građevinskim zemljištima. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u siječnju 2023. godine izdano 937 građevinskih dozvola, što je 19,1% više nego lani. Pritom je najviše dozvola, prema vrstama građevina, izdano za zgrade (84,2 posto ili 789 dozvola). 

Najtraženija zemljišta u Zagrebu i Splitu

S obzirom na to da se od inflacije ne možemo obraniti štednjom, jer novac položen na štedni račun i dalje gubi vrijednost, mnogi se odlučuju uložiti u nekretnine. Štoviše, nakon ulaska Hrvatske u eurozonu i Schengen znatno je porastao i interes stranaca za nekretnine u Hrvatskoj. Kad je riječ o potražnji za zemljištima, očekivano su najtraženija ona u Zagrebu, Splitu i Zadru. 

Prema pisanju portala DuList.hr, krajem ljeta i u jesen traženija su građevinska zemljišta na obali, primarno u Zadarskoj županiji, ali i u Istri, gdje je ujedno najveća ponuda. S druge strane, početak godine, odnosno prva tri mjeseca, bilježe najveći interes za građevinskim zemljištima u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji

Dodatnu ponudu tvrtke Diamond Real Estate pogledajte na shopaj24.hr

Kad je riječ o iznosima, najskuplji kvadrati za gradnju nalaze se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (oko 200 €/m2), a najpovoljniji su u Požeško-slavonskoj županiji (oko 18 €/m2). No interes za ovo područje mogao bi se uskoro povećati jer stručnjaci za nekretnine smatraju kako su Slavonija i Lika dobre za investiranje u zemljišta jer su to dijelovi Hrvatske u kojima se tek očekuje razvoj, a u bliskoj budućnosti sigurno i pojačan interes stranih kupaca.

Isplati li se kupiti zemljište pa graditi kuću?

Ako ste u posljednje vrijeme promatrali cijene novogradnje, pa i starogradnje, u jednom trenutku sigurno ste se zapitali je li povoljnija opcija graditi kuću od temelja. Odgovor na ovo pitanje ovisi o mnogo faktora. Najvažniji je lokacija zemljišta jer ona ujedno diktira njegovu cijenu. 

Mladom bračnom paru koji radi od kuće blizina grada ne igra veliku ulogu, pa im kupnja zemljišta, primjerice, u okolici Zagreba, po nižoj cijeni, ipak ima smisla. Uz to, treba imati u vidu da mnogo zagrebačkih stanova ne uključuje parkirno mjesto, a danas obitelji često imaju i po dva automobila. A čak i kad ono postoji, uglavnom dolazi uz dodatni trošak. 

Dodatnu ponudu tvrtke Sky nekretnine pogledajte na shopaj24.hr

No realnost je takva da velikom broju stanovnika zbog posla i obitelji život ovisi o gradu i njegovim sadržajima, a pritom ne možemo zanemariti ni cijene građevinskog materijala, koje su u kontinuiranom porastu. U tom je slučaju kupnja stana i dalje isplativija od kupnje zemljišta i gradnje kuće.

Dakle, možemo zaključiti da konačna odluka, osim o budžetu, uvelike ovisi o životnom stilu te o potrebama vaše obitelji.

Prije kupnje dobro se informirajte

Ako ste među onima koji su zainteresirani za kupnju građevinskog zemljišta, prvo se uvjerite da su svi papiri u redu. Za početak, provjerite je li zemljište koje vas zanima uopće građevinsko. To možete utvrditi uvidom u katastar nekretnina za područje na kojem se željeno zemljište nalazi ili, jednostavnije, provjerite česticu u katastru na stranici katastar.hr. Ondje su upisane sve katastarske čestice na području Hrvatske, pa možete doznati bitne informacije o odabranom zemljištu.

No čak i tad građevinski radovi zakonski ne mogu početi bez građevinske dozvole. Nju možete zatražiti putem sustava "eDozvola", koji omogućava da se građevinska dozvola izdaje prema jedinstvenim procedurama u cijeloj Hrvatskoj, a dinamika izdavanja dozvola ovisi o organiziranosti županijskih i gradskih nadležnih tijela, no u prosjeku čekate oko 28 dana. Što vam sve treba u tom slučaju, možete provjeriti ovdje.

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi s najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Sadržaj donosi Shopaj24

Komentari 16
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno