Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 12

Hitno trebate lijekove? Ne brinite jer pčelica dolijeće u pomoć kad god zatrebate

Hitno trebate lijekove? Ne brinite jer pčelica dolijeće u pomoć kad god zatrebate

Oni su iznimno nadareni i pokazuju izvanredne vještine, a tek su u osnovnoj školi. Za projekt 'Pčelica' pod vodstvom mentora Roberta Ljubeka osvojili su prvo mjesto i tu ne planiraju stati. Stekli su nove vještine i dobili - vjetar u leđa

Dok su milenijalce smatrali "digitalnim pionirima" koji su svjedočili eksploziji tehnologije i društvenih medija, generacija Z rođena je u svijetu vrhunskih tehnoloških inovacija - u kojem su informacije dostupne odmah, a društveni mediji sveprisutni. Tzv. zoomersi, klinci generacija od 1995. do 2012. možda se ponekad čine odsutnima, ali itekako su svjesni svijeta oko sebe propitkujući sve što im se nameće izvana. Budući da su na digitalnom izvoru, nerijetko barataju različitim informacijama i imaju odgovor na svakojaka pitanja.

Upravo su takvi klinci, točnije njih četvero od 5. do 8. razreda, okupljeni u udruzi Vjetar u leđa, koja organizira radionice za darovitu djecu, glavni akteri ove priče. Navedena udruga je angažirala Roberta Ljubeka (32), mag. ing. mech. za mentorstvo na natječaju Digitalna igra(čka) koji spada pod projekt Generacija Now. Naš sugovornik Robert je nastavnik stručnih predmeta na Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Zagrebu i voditelj Limitless STEAM LAB-a, STEAM radionice za mlade. Bavi se 3D crtanjem, 3D printanjem, dronovima i robotikom. Uz mentorovu pomoć, četvero mladih genijalaca je osvojilo  prvo mjesto na natječaju. U samo tri mjeseca osmislili su projekt kojemu je namjena asistencija i pomoć u izvanrednim okolnostima. Evo o čemu je riječ!

Pčelica dolijeće u pomoć

Da su djeca sve više nadarena i već uvelike tehnološki pismena, smatra naš sugovornik, koji ih potiče da koriste nove tehnologije i medije kao alat za rješavanje problema i stvaranje novih inovativnih rješenja. S tom niti vodiljom ušli su u zajedničku izradu robota Pčelice. 

- Riječ je o malome mobilnom robotu kojim se upravlja preko bežične veze, koja omogućava da robot dostavlja i prevozi opasna sredstva, poput uzorka COVID testova, radioaktivne izotope, ali i lijekove, a sve u svrhu minimizacije izlaganja ljudi opasnosti. Osim toga, robot je zamišljen tako da može sudjelovati i asistirati u potrazi za unesrećenim ljudima, primjerice u razrušenim zgradama nakon potresa - prepričava nam Robert Ljubek, voditelj Limitless STEAM Laba

Mali genijalci

Djeca u udruzi, koristeći maštu, stvaraju inovativna i zanimljiva rješenja. Tako su sastavili robota od dijelova koje je propisao i osigurao Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Naučili su čemu svaki dio služi i koje su mu mogućnosti, a zatim su zajedničkim idejama i nadograđivanjima stvorili robota Pčelicu.

- Djeca su dobivenu osnovu nadogradila dijelovima koje su samostalno modelirali u programu Thinkercad i potom printali na 3D printeru. Robot se pokreće gusjenicama, čiji je dizajn izveden u crno-žutoj kombinaciji, koja neodoljivo podsjeća na pčelu, te su i robot popularno nazvali Pčelica - prepričava nam sugovornik.

2

Znanja 3D formata

Mentor je svoju pobjedničku ekipu naučio kako pravilno istražiti na internetu, zatim nacrtati nešto u 3D formatu i potom takav predmet isprintati na 3D printeru. S obzirom na dječju radoznalost, vrlo brzo su to savladali. Njihova je prednost u tome što još slobodno i neograničeno koriste maštu te su njihova rješenja uvijek inovativna, svježa i zanimljiva.

- Vidljivo je da mlade generacije sve ranije počinju koristiti modernu tehnologiju, što nužno ne mora biti loše ako im pravodobno omogućite da steknu odgovarajuća znanja i vještine kako bi mogli koristiti modernu tehnologiju za rješavanje svakodnevnih problema, kao što su crtanje i printanje zamjenskih dijelova - navodi Robert Ljubek, voditelj Limitless STEAM Laba

Nagradni natječaj "Digitalna igra(čka)" proveden je u projektu Generacija Now, koji pokreće Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u suradnji s Hrvatskim Telekomom te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Na navedenom natječaju već je sudjelovalo nekoliko tisuća djece i mladih diljem Hrvatske te više od 300 obrazovnih institucija.