Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 8
Foto: PR
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Industrija vrijedna milijarde, a čak 37 posto svjetske populacije bavi se njome

Razvoj tehnologije u gotovo svim područjima čovjekova života je nezaustavljiv, pa tako i u industriji videoigara. Ali u stalnom nastojanju da se poboljša iskustvo igranja, gejmerima je sve teže izabrati uređaj po njihovoj mjeri. Evo male pomoći

Sadržaj donosi: Gorenje Zagreb

Videoigre postoje već desetljećima te omogućuju jedinstven način zabave i djeci i odraslima diljem svijeta. Procjene su da postoje gotovo tri milijarde gejmera, što je oko 37% svjetske populacije, te je na tržištu dostupno ukupno više od 831.000 videoigara na različitim platformama.

Usporedimo li ih s ranim danima računalnih igara, prvim verzijama Nintenda i Atarija, pikseliziranim, malenim zaslonima na kojima su se igrale te ograničenim zvukovima koje su proizvodile, jasno je da su videoigre doživjele drastičnu evoluciju. A ključni čimbenik koji je to omogućio bila je (i ostala) tehnologija. Zbog njezina nezaustavljivog razvoja, kreiranje videoigara postalo je sve složenije, igre sve realističnije, a trošak njihova stvaranja vrtoglavo je porastao. Tako je razvoj nekih od najpopularnijih modernih videoigara do sada koštao desetke, pa čak i stotine milijuna dolara. Troškovi vezani za proizvodnju i marketing videoigara trenutno mogu parirati industriji holivudskih filmova, tvrdi Investopedia.

Male,3d,Designer,Sitting,At,The,Table,At,Home,And

Osim do sada tehnološki najnaprednijih videoigara, gejmerima je trenutno na raspolaganju i visokokvalitetna oprema, koja značajno utječe na iskustvo igranja. Kad je riječ o ekranu, odnosno televizoru za gejmanje, postoje mnoge značajke koje treba uzeti u obzir. Donosimo neke od njih:

1. Veličina televizora

Jedna od značajki o kojima će mnogi prvo razmišljati je veličina televizora. Dakako, što je ekran veći, to se jasnije vidi svaki detalj i time se automatski poboljšava iskustvo igranja. Osim toga, veći ekran odličan je za multiplayer mod, odnosno za istodobno igranje više igrača na podijeljenom zaslonu. Složit ćete se da se s većim televizorom nitko neće moći opravdati da je izgubio samo zato što nije nešto jasno vidio na ekranu.

Optimalnu veličinu uređaja možete odrediti s obzirom na dvije varijable. Prva se odnosi na razlučivost televizora, s tim da su se kao neki standard profilirali 1080p ili 4K (2160p). Druga varijabla ovisi o veličini prostorije, odnosno sobe u koju namjeravate staviti televizor. Za manje sobe savjetuje se ekran od 109 cm (45 inča), neka srednja veličina za prosječnu dnevnu sobu bila bi 139 cm (55 inča), a sve iznad 165 cm (65 inča) zahtijeva veći prostor jer je prilikom igranja potrebno poprilično se udaljiti od ekrana (2,4 metra ako je 1080p i 1,6 metara ako je 4K).

Smiling,Male,Friends,Playing,Video,Games,At,Home,And,Having

2. Maksimalno olakšanje za oči

Dugotrajno gledanje u ekran može izmoriti oči i, iako je većina svjesna da je ono loše, jednako tako jasno je da je poriv za igranjem nekad previše snažan da bi se razmišljalo o posljedicama. Zato je možda najpametnije pri kupnji televizora za gejmanje zaštititi se i izabrati do sada najugodniju TV tehnologiju za oko. Riječ je o laserskim televizorima, koji ne emitiraju svjetlost izravno u oči. Umjesto toga, svjetlo iz projektora reflektira se od platna, što olakšava vašim očima gledanje jer je mekše i prirodnije. To znači da ćete moći igrati što god želite i koliko to želite bez opasnosti od zamora očiju.

Takvi televizori imaju izuzetnu kvalitetu slike, svjetline i živih boja, a poznati su i po dugom životnom vijeku, za koji mogu zahvaliti izdržljivosti laserskih izvora svjetlosti. Tradicionalni zasloni s vremenom se mogu pogoršati i izgubiti svjetlinu, a laserski televizori uspijevaju održavati kvalitetu slike godinama.

Ova relativno nova tehnologija datira iz 2007. godine, kad su inženjeri počeli tražiti tehnologiju koja bi se mogla koristiti za dogradnju postojećih LCD televizora. To je sofisticirana tehnološka inovacija, koja u kombinaciji s veličinom zaslona do čak 120 inča s TriChroma Laser 4K i sa značajkama poput Dolby Visiona i Dolby Atmosa, omogućuje fantastično iskustvo gejmanja. 

Young,Man,Spending,Time,At,Home,,Sitting,On,A,Couch

3. Detalji na ekranu

Pri odabiru televizora važno je pripaziti i na brzinu osvježavanja i vrijeme odziva. Brzina osvježavanja izražava se u hercima (Hz) i, što je ona veća, to je vjerojatnije da će se promjene u igri događati u stvarnom vremenu. Ova značajka zapravo odražava koliko će puta monitor osvježiti zaslon svake sekunde. Za gejmanje se preporučuje 60 Hz kao minimum, ali, nasreću, većina novih TV-a podržava 120 Hz.

Budući da su kontrasti na ekranu jedan od glavnih faktora dobroga gaminga, uz izvornu stopu osvježavanja od 120 Hz čak i najdinamičniji objekti na Hisense televizorima izgledaju svijetli, fluidni i kristalno jasni. Ovi televizori identificiraju najsitnije detalje i intuitivno uklanjaju sve smetnje kako bi razjasnili objekte koji se brzo kreću, za besprijekorno iskustvo igranja. Najnovija je tehnologija osigurala nevjerojatnu vidljivost svakog detalja, a značajka Infinite Blacks znači da će crni pikseli na zaslonu doista biti crni - što značajno poboljšava kontrast između svijetlog i tamnog.

World,Of,Videogames

Osim toga, Hi-View Engine ima snažnu neuronsku mrežu koja dosljedno optimizira iskustvo gledanja kako bi se osiguralo da gejmer doživi optimalno audio-vizualno putovanje, dok se također brine o složenim funkcijama kao što su 4K povećanje razlučivosti i poboljšanje boje, tako da čak i videozapis niže kvalitete izgleda bolje nego ikad.

4. Dodatna oprema

Ako želite maksimalno dobru atmosferu tijekom igranja, ne bi bilo na odmet uložiti i u dodatnu opremu. Uz dobar soundbar osjećat ćete se kao da ste dio igre, a pametna rasvjeta može stvoriti dodatan vizualni efekt. Naime, postoje različite vrste pametne rasvjete koju možete postaviti oko ili iza svog TV-a tijekom igranja, a ako odaberete HDMI sinkronizator, koji povezuje pametna svjetla s TV-om ili konzolom za igranje, vaša će se pametna svjetla sinkronizirati s radnjom na zaslonu kako bi se stvorilo impresivnije iskustvo igranja.

Zahvaljujući ugrađenoj WiSA Ready značajki, Hisenseova OLED serija 2023. vrlo je kompatibilna s dodatnim zvučnicima i ne zahtijeva nove kabele.

Ako u potrazi za kvalitetnim televizorom za gejmanje odlučite pratiti navedene savjete, pripremite se doživjeti najbolje iskustvo igranja do sada. Cijelu ponudu Hisense televizora možete pronaći ovdje.

Sadržaj donosi: Gorenje Zagreb

Komentari 8
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Moderne, suvremene ili tradicionalne? Ovo je najnoviji trend u uređenju fasada
SMANJUJE TROŠKOVE

Moderne, suvremene ili tradicionalne? Ovo je najnoviji trend u uređenju fasada

Drveno-aluminijska fasada pruža prostoru toplinu, stvarajući atmosferu koja se lako integrira u različitim stilovima uređenja interijera, ali i različitim potrebama i ukusima klijenata. Uz to ova kombinacija materijala smanjuje troškove

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...