Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 4
Foto: PR
ZELENA TRANZICIJA U PRAKSI

Dronovi u drugačijoj ulozi: Uz pomoć tehnologije pošumljeno je područje grada Vukovara

Najveća domaća tehnološka tvrtka u Vukovaru je provela veliku akciju pošumljavanja. Riječ je o inovativnoj metodi pošumljavanja dronovima kojim se ispuštaju kuglice sa samoklijajućim sjemenjem autohtonih i neinvazivnih vrsta

Sadržaj donosi: KONČAR

Proizvodnjom kisika putem fotosinteze, šume imaju ključnu ulogu u zdravlju našeg planeta. Djeluju kao 'pluća Zemlje', apsorbiraju ugljični dioksid i ispuštaju kisik, pomažući u regulaciji globalne klime. No, nažalost, svake se godine, globalno posiječe područje šume gotovo iste veličine kao Grčka što značajno utječe na razine CO2. Naime, ako je sve manje stabala, apsorbira se manje CO2, a kada se stabla posijeku ili spale, ona svoj pohranjeni ugljični dioksid ispuštaju u atmosferu.

Što se tiče naših šuma, njihova ukupna površina iznosi 2.688.687 hektara što je čak 47% kopnene površine države. Taj bi se postotak mogao i povećati, budući da pošumljavanje, odnosno proces sadnje novih stabala i obnove postojećih šuma, postaje sve važniji dio očuvanja okoliša i održivog razvoja u našoj zemlji. Tako mnoge organizacije i udruge aktivno sudjeluju u inicijativama za pošumljavanje, a u ove akcije uključila se i naša najveća tehnološka tvrtka. 

Pošumljeno veliko područje

Tvrtka KONČAR, inače regionalni predvodnik u elektroenergetici i tračničkim vozilima te domaći nositelj zelene energetske tranzicije, provela je veliku akciju pošumljavanja s ciljem daljnjeg doprinosa očuvanju okoliša i smanjenju ugljičnog otiska. Akcija pošumljavanja održala se u Vukovaru, na području gradskog Parka šume Adica, gdje je KONČAR u suradnji sa stručnjacima iz Projekta O2 pomoću dronova ispustio kuglice sa samoklijajućim sjemenjem autohtonih i neinvazivnih vrsta na područje od 483.668 kvadratnih metara

No, ovoj tvrtki to nije prva takva akcija. Naime, nakon prošlogodišnje uspješno provedene akcije pošumljavanja na području Grubišnog Polja, KONČAR se i ove godine rado odazvao na ekološku akciju, a sve u cilju razvoja osviještenosti i potrebe zaštite šuma putem socijalno potaknute sadnje stabala. Inače, cijela akcija je provedena kao nastavak kontinuiranih aktivnosti KONČARA u sklopu održivog razvoja, a riječ je o inovativnoj metodi pošumljavanja pomoću dronova koji olakšavaju sadnju na teško dostupnim lokacijama i ubrzavaju proces zasijavanja većeg područja. 

Dronovi u novoj ulozi

Sami proces funkcionira na principu automatiziranog izbacivanja tzv. Seed ballsa iz dronova, odnosno paketića samoklijajućeg sjemenja načinjenih od smjese različitih omjera gline, pijeska i supstrata, isključivo od autohtonih vrsta stabala kao što su gorski javor, grab, divlja trešnja, malolisna lipa, bukva i breza, inače tipičnih za područje koje se pošumljava. 

Na jednodnevnu volontersku akciju u Vukovar odazvalo se tridesetak volontera iz 9 društava Grupe KONČAR koji su se, nakon demonstracije sadnje s dronovima i edukacije o važnosti očuvanja i sadnje novih šuma, okušali i u ručnoj sadnji hrasta.  KONČAREVIM zaposlenicima pritom su se pridružila i djeca iz dječjeg zbora „Vukovarski leptirići“, koja su se također okušala u ručnoj sadnji drveća, ali i usvojila važna znanja o nužnosti brige za okoliš.

Glavni cilj ove akcije je kompenzacija ugljičnog otiska KONČARA, koji će se naknadno izračunati u suradnji s partnerom Projektom O2. Predsjednik Uprave KONČARA, mr. sc. Gordan Kolak, rekao je kako su kao tvrtka svjesni da osim profesionalnog djelovanja, odnosno doprinosa domaćoj i europskoj industriji kroz svoje proizvode i rješenja, prirodi treba vraćati i kroz društveno djelovanje.

- Kao relevantan europski akter u zelenoj energetskoj tranziciji usmjeren na obnovljive izvore energije, itekako smo svjesni da je posvećenost očuvanju okoliša i smanjenju ugljičnog otiska danas važnija više nego ikad. Ovakve su akcije odraz našeg korporativnog identiteta, misije i vizije. Zahvaljujemo partneru, Projektu O2, što nam je u tome pomogao, kao i Gradu Vukovaru na prilici da baš ovdje damo svoj obol stvaranju zdravije i sigurnije budućnosti za generacije koje dolaze - poručio je Kolak.

Predvodnici u ovakvim projektima

KONČAR je ovom akcijom postao prva tvrtka koja je provela akciju pošumljavanja na području grada Vukovara i još jednom potvrdio ulogu domaćeg predvodnika u naprednim, odgovornim i održivim društveno odgovornim projektima.

Svakako važno je još jednom podsjetiti da pošumljavanje nije samo ključno za očuvanje prirode, već i za bolju budućnost svih nas. Njegove prednosti protežu se od očuvanja biološke raznolikosti do borbe protiv klimatskih promjena, a aktivno sudjelovanje i podrška zajednice ključni su elementi ovog procesa. Jer, ipak, samo svi zajedno možemo stvoriti zeleniju i održiviju budućnost!

Sadržaj donosi: KONČAR

Komentari 4
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Čak 56% maturanata ide na pripreme za maturu, a polovica ih koristi privatne instrukcije
UPISI PRED VRATIMA

Čak 56% maturanata ide na pripreme za maturu, a polovica ih koristi privatne instrukcije

Upisi u srednju školu i na fakultet stresni su za učenike, ali i za roditelje. Da bi postigli što bolji uspjeh i povećali šansu za upis u željenu školu, učenici idu na instrukcije te upisuju pripreme za državnu maturu

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić