Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 33

Dvoumite se oko KASKO osiguranja? Evo na što sve trebate obratiti pozornost

Powered by Hrvatski ured za osiguranje (HUO)

Dvoumite se oko KASKO osiguranja? Evo na što sve trebate obratiti pozornost

Automobil iziskuje mnoge troškove - i one koje očekujete i one koji vas mogu zateći nespremnima. No jeste li se ikada zapitali što biste trebali učiniti kako bi ipak bili spremniji na brojne opasnosti koje vrebaju u prometu?

Mnogi smatraju kako je KASKO osiguranje neisplativo i skupo, ali ako malo bolje razmislimo o dodatnim troškovima koje određene situacije u prometu i izvan njega mogu izazvati, godišnja premija za KASKO policu zapravo i nije takav luksuz. Od vremenskih nepogoda i prirodnih katastrofa, preko iznenadnih naleta na divljač, do provala i nezgoda u prometu, osiguranje će vas zaštititi u gotovo svakoj situaciji. 

Pritom je važno istaknuti kako se popravci na vozilima u određenim nezgodama i nesretnim slučajevima kreću od nekoliko tisuća kuna, a nerijetko znaju prelaziti i na desetke tisuća kuna, osobito kad je riječ o novim vozilima. Čak i najmanji popravak na novom automobilu u pojedinim slučajevima može koštati kao ukupna godišnja KASKO premija što si brojni vozači osvijeste tek onda kada ih zadesi neočekivani izdatak za njihovog limenog ljubimca.

Young,Man,Driving,A,Car,Shocked,About,To,Have,Traffic

Što sve trebate znati o KASKO polici?

Polica KASKO osiguranja dobro je poznat pojam široj javnosti, a riječ je zapravo o dobrovoljnom osiguranju automobila čija je glavna zadaća financijska sigurnost i stabilnost vlasnika motornog vozila u slučaju velike ili totalne štete. Ono ne spada u obveznu policu auto osiguranja i njegova je primarna svrha pokriti svu štetu koju u prometnoj nezgodi nanesete drugima. 

U slučaju prometne nezgode u kojoj ste vi krivi, obvezno auto osiguranje pokriva štetu nastalu na automobilu druge osobe, dok KASKO osiguranje pokriva štetu i na vašem automobilu, bez obzira jeste li vi krivac za tu istu nezgodu ili pak ne. Iznimka je jedino vožnja u slučajevima u kojima je osoba pod utjecajem alkohola, opijata te ako je riječ o namjernom izazivanju i provociranju nezgode. 

Važno je istaknuti i kako polica KASKO osiguranja istodobno pokriva i oštećenja na vozilima koja su se dogodila izvan prometa, poput oštećenja nastalih zbog pokušaja provale, prilikom parkiranja vozila, u slučajevima krađe te različitih vremenskih nepogoda. Kod KASKO police svakako valja istaknuti kako se KASKO polica dijeli na punu i djelomičnu. Puna KASKO polica nudi pokriće svih rizika koji uzrokuju oštećenje, uništenje ili nestanak osiguranog motornog i/ili priključnog vozila, dok djelomična polica nudi različite kombinacije najčešćih rizika koji mogu zadesiti vaše vozilo.

Male,Hands,And,Car,As,Protection,Of,Car,Concept

Kako se određuje cijena police? 

Praksa je pokazala kako se polica KASKO osiguranja najčešće ugovara za nova vozila, što je i logično jer je popravak novog vozila, pa i nakon manje nezgode, vrlo izazovno financirati. 

Za osobni automobil, primjerice, u vrijednosti od 150.000 kuna, polica KASKO osiguranja može se ugovoriti već od 2.500 kuna godišnje. Osim o samoj vrijednosti automobila koji se osigurava, finalna cijena police ovisi i o mnogim drugim parametrima, kao i o izboru preferiranih pokrića prilikom ugovaranja police KASKO osiguranja. Cijena se formira prema specifičnim karakteristikama vašeg vozila i vas kao vozača. 

Jednostavnije rečeno, cijena police određuje se prema vjerojatnosti da će osiguravajuće društvo morati isplatiti naknadu u slučaju štetnog događaja, a na tu vjerojatnost utječu mnogobrojni faktori, kao što su: starost vozila, njegova marka, snaga i ostale karakteristike, ugovara li ga pravna ili fizička osoba te vaša dob, iskustvo i sklonost nezgodama u prošlosti.

Osnovica za obračun premije KASKO osiguranja je nabavna vrijednost novog vozila, što je korisnicima ove vrste osiguranja ponekad čudno, osobito ako ugovaraju KASKO policu za vozilo staro nekoliko godina, no postoji razlog. Vozila se osiguravaju na  vrijednost novog vozila jer u slučaju štete klijent dobiva odštetu u vrijednosti novih, a ne rabljenih dijelova. Uz to se svake godine, kako vozilo stari i kako vrijeme protječe, uračunava i dodatni popust na starost vozila. 

Happy,Young,Man,Hugging,His,New,Car,In,Showroom.,Satisfied

Odluči pametnije, živi sretnije 

Upravo zbog nedovoljne informiranosti o prednostima police KASKO osiguranja, ali i drugim vrstama osiguranja, Društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje (HUO), uz potporu Udruženja osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore (HGK), već godinama provode niz aktivnosti s ciljem afirmacije i popularizacije financijske pismenosti građana, a posebice mladih. Jedna od njih je i projekt financijskog opismenjavanja na području osiguranja pod nazivom "Sigurnije sutra" koji se provodi kao dio Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine.  

Više informacija potražite na WEB stranici projekta SIGURNIJE SUTRA: https://sigurnijesutra.huo.hr/ 

Powered by Hrvatski ured za osiguranje (HUO)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 33
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno