Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 11
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
KOMENTIRA TOMISLAV BUNJEVAC

Energetika budućnosti je stigla. Sve o ulozi virtualnih elektrana i modernih baterijskih sustava

S Tomislavom Bunjevcem, stručnjakom iz područja električne energije, razgovarali smo o velikim prednostima virtualnih elektrana i najsuvremenijim baterijskim sustavima za skladištenje energije te o njihovu značenju za krajnje korisnike

Sadržaj donosi ENNA

Kako svijet postaje povezaniji, tako sve više raste potreba za korištenjem mnogih uređaja kojima je za rad potrebna električna energija. Među njima su laptopi, mobiteli, pametni satovi te IoT uređaji poput pametne rasvjete, sustava za grijanje koji se regulira pomoću mobitela i slični uređaji koje povezuje internet. Pritom je važno spomenuti kako ta povećana uporaba tehnologije dovodi i do rasta podatkovnih centara, čiji se performanse opet temelje na električnoj energiji. 

Uz sve to, sve je veći udio i električnih automobila, a očekuje se da će njihov broj značajno rasti u budućnosti, zbog čega će biti potrebni i dodatni kapaciteti za njihovo punjenje. No u svemu tome najvažnije je da energija koju koristimo dolazi iz čistih i obnovljivih izvora, a ne iz fosilnih goriva, čijim se izgaranjem godišnje proizvede oko 35 milijardi tona štetnog ugljičnog dioksida.

Naime, prema podacima Europske komisije, ostvarivanje 17 ciljeva održivog razvoja nije doživjelo jednak progres u svim područjima, pri čemu se sad osobito ističe potreba za napretkom u području klime, zaštite i održivoga korištenja prirodnih resursa. Napominju da je veliki razlog za to taj što se od 2020. godine ciljevi održivog razvoja sporije ostvaruju zbog višestrukih kriza

No kako bi do tog napretka došlo, mnogi stručnjaci kao predvodnika u pokretanju energetske tranzicije vide privatni sektor. Tomislav Bunjevac, direktor sektora poslovnih operacija tvrtke ENNA Opskrba, otkrio nam je što čine u vezi s tim te kako će njihovo partnerstvo s tvrtkom Rimac Energy unaprijediti tehnologiju proizvodnje i skladištenja energije iz obnovljivih izvora.

Važna uloga virtualnih elektrana

S obzirom na to da naša uporaba električne energije ubrzano raste, time se stvara potreba i za pametnijim upravljanjem energijom, kako bismo imali struju čak i kad sunce ne sja ili vjetar ne puše. No pritom je opet važno da izvor energije koji koristimo ne šteti okolišu. Upravo u ovom slučaju važnu ulogu imaju virtualne elektrane, a naš sugovornik objasnio je kako funkcioniraju.

- Pojam virtualne elektrane često se koristi u kontekstu pametnih mreža (smart grid) i energetske tranzicije prema čistoj energiji. Virtualna elektrana (VPP ili eng. Virtual Power Plant) koncept je koji omogućava grupiranje distribuiranih izvora energije, kao što su fotonaponske elektrane, vjetroelektrane, baterije i konvencionalne elektrane, kako bi se pratilo, predviđalo, optimiziralo i trgovalo njihovom snagom - objašnjava Bunjevac te dodaje kako je glavna uloga VPP-ova pomoći u uravnoteženju elektroenergetskog sustava, što se postiže povećanjem i smanjenjem proizvodnje električne energije i potrošnje energije jedinica koje se mogu kontrolirati.

- VPP-om se upravlja i kontrolira putem softverskih sustava koji omogućuju efikasno upravljanje različitim izvorima energije kako bi se osigurala stabilna opskrba električnom energijom, čak i tijekom promjenjivih uvjeta proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Virtualne elektrane, osim što mogu optimizirati iskorištavanje obnovljivih izvora energije, pridonose smanjenju emisije stakleničkih plinova te poboljšavaju energetsku učinkovitost - napominje Bunjevac te objašnjava da takav pristup omogućuje fleksibilno upravljanje proizvodnjom i potrošnjom energije, što je posebno važno u modernim energetskim sustavima s visokim udjelom obnovljivih izvora energije.

Pritom dodaje i kako virtualna elektrana može pomoći u smanjenju potrebe za dodatnim investicijama u infrastrukturu za proizvodnju električne energije.

Napredak u skladištenju energije

Na putu prema unapređenju tehnologije proizvodnje i skladištenja energije iz obnovljivih izvora, ENNA Opskrba ostvarila je stratešku suradnju s tvrtkom Rimac Energy. Partnerstvo je objavljeno na najvećem britanskom tehnološkom sajmu Birmingham Tech Week, gdje je Rimac Energy predstavio najsuvremeniji baterijski sustav za skladištenje energije naziva SineStack

- Uloga Rimca u ovom partnerstvu je razviti bateriju koja će svojim tehnološkim karakteristikama biti najnapredniji proizvod na tržištu baterijskih skladišta, a uloga ENNA Opskrbe je pronaći lokacije u Hrvatskoj i regiji na kojima se baterije mogu postaviti te nakon toga instalirati bateriju, testirati i upravljati njezinim radom - objašnjava Bunjevac prirodu partnerstva te ističe da su baterijska skladišta sadašnjost i budućnost elektroenergetskog sustava. 

- Kao i VPP, ona povećavaju fleksibilnost i stabilnost sustava, pune se kad postoji višak proizvodnje u odnosu na potrošnju, a prazne kad su potrebe za električnom energijom veće od dostupne proizvodnje te tako smanjuju potrebu za aktivacijom skupljih, neučinkovitijih i za okoliš štetnijih konvencionalnih elektrana - objašnjava sugovornik.

Novi baterijski sustav korisnicima će omogućiti neovisnost o elektroenergetskom sustavu, a testirat će se kroz pilot-projekte na dvije lokacije u Hrvatskoj i Njemačkoj tijekom 2024. godine. Suradnja uključuje i obvezu instaliranja značajnih kapaciteta za pohranu energije diljem Europe, što će pridonijeti ispunjavanju europskih zahtjeva energetske tranzicije, pri čemu Hrvatska služi kao početna platforma za ovu transformaciju.

Rast interesa za solarnim elektranama

Veliku važnost ‘’zelene budućnosti’’, ulaganja u obnovljive izvore energije, ali i uštede koju mogu ostvariti grijanjem pomoću sunčeve energije, itekako su svjesni i građani Hrvatske. To potvrđuje podatak da se proteklih godina primjećuje sve veći interes za fotonaponskim elektranama.

- ENNA grupa je, kroz svoju tvrtku kćer ENNA Opskrbu, tržišni lider u segmentu instalacije fotonaponskih elektrana u RH. Tako proteklih godina bilježimo rast interesa za fotonaponskim elektranama kako u segmentu kućanstava tako i u segmentu poslovnih korisnika - kaže Bunjevac te dodaje kako je jedan od razloga za to i konstantna edukacija korisnika, koju ENNA Opskrba provodi kako bi povećala svijest o ukupnim benefitima koje instalacija fotonaponske elektrane nudi, bilo da je riječ o uštedama, energetskoj učinkovitosti ili smanjenju otiska CO2.

ENNA Opskrba je do sada ugovorila gotovo 2000 solarnih elektrana za kućanstva i poslovne kupce, pri čemu kupcima nudi model "ključ u ruke" te tako olakšava prelazak na obnovljive izvore energije. Naš sugovornik pritom ističe i neke prednosti koje Ennu izdvajaju u odnosu na konkurenciju.

- ENNA Opskrba nastoji se razlikovati od konkurencije ponajprije opsegom usluge. Tako da kupac nakon potpisa ugovora s ENNA Opskrbom nema dodatnih obveza u smislu ishođenja pojedinih dokumenata, organizacije instalacije ili kasnijeg praćenja rada fotonaponske elektrane. Za poslovne korisnike osim svih koraka potrebnih za puštanje elektrane u rad, nudimo otkup proizvedenih viškova energije - ističe Bunjevac.

Sadržaj donosi ENNA

Komentari 11
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje
IKEA VAS ZOVE

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje

Kampanjom IKEA Cirkuliranje, ova robna kuća, želi promicati usluge i prakse kružnog gospodarstva, inspirirajući i nadahnjujući ljude da donose zdravije i održivije odluke

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?
SADRŽAJ DONOSI PETROL

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?

U svijetu poslovanja, dinamika između poslodavaca i radnika nikada nije bila više u fokusu. Dok se tržište rada neprestano mijenja, tvrtke moraju biti spremni na prilagodbe. A koja su očekivanja od svih u tom lancu?
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti