Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3

Evo kako od jednoga komada mesa napraviti 4 različita jela

Powered by Mesna industrija Ravlić

Evo kako od jednoga komada mesa napraviti 4 različita jela
1

Sezona je roštiljanja, a mi vam donosimo četiri odlična recepta s kojima ćete oduševiti i najzahtjevnija nepca. No, ono što je odlično kod tih recepata jest to što se svi spravljaju od istog komada mesa

Ako imate veliku obitelj ili na roštilj često zovete rodbinu i prijatelje, znate da ponekad bude raznih zahtjeva kad je riječ o mesu. Kako biste svima udovoljili i bili spremni na takve zahtjeve, dobro je imati i poneki komad mesa "u rezervi", a koji će sigurno zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Zato vam donosimo četiri odlična recepta za koja će vam biti potrebno samo mljeveno meso, od kojeg možete napraviti zaista raznovrsnu "ponudu" na svom meniju i oduševiti sve mesoljupce. 

Mazalice

Ovo jednostavno predjelo najčešće ukrade show glavnom jelu. Kako i ne bi kad su mazalice fantastičnog okusa i odličnog izgleda?! Nitko neće ostati ravnodušan na njih i, vjerujte, tražit će od vas recept. 

Sastojci: 

  • 500 g mljevenog mesa (miješano, svinjsko ili juneće)
  • 50 ml mineralne vode
  • ljuta mljevena crvena paprika
  • sol
  • lepinje

Posolite meso, dodajte mineralnu vodu i crvenu papriku po želji (mazalice su najčešće ljute, ali ako niste fan ljutog, ne morate staviti puno). Dobro izmiješajte meso rukama dok se sve ne sjedini i ostavite u hladnjaku barem pola sata. Lepinje narežite na kriške (ako ih nemate, poslužit će i običan kruh ili baget). Na svaku lepinju nanesite pripremljeno meso u tankom sloju i razvucite ga po rubovima - meso će se tijekom pečenja stisnuti, pa bi rubovi mogli ostati "goli" i prepeći se. Kad ste napravili mazalice, pecite ih na nauljenom roštilju ili grill tavi tako da najprije pečete stranu na kojoj je meso. Kad je meso pečeno, zapecite mazalicu i s donje strane te poslužite kao predjelo. 

Kefta kebab

Iako podsjećaju na šiš ćevape, malo se razlikuju zbog začina. Kefta ili kofta naziv je za okruglice od mljevenog mesa, popularne diljem svijeta, a kefta kebab zapravo je mljeveno meso na ražnjiću. Osim što izgleda vrlo privlačno, kefta kebab izuzetno je ukusno jelo kojim ćete oduševiti svakoga tko ga proba. 

Sastojci: 

  • 450 g mljevenog junećeg mesa
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckano
  • 1 žlica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica korijandera u prahu (opcionalno, ako ga ne volite, izostavite ga iz recepta)
  • malo papra

Rukama sjedinite meso, nasjeckani luk i začine. Kad ste sve dobro sjedinili, uzmite malo smjese i oblikujte meso kako vam je po volji - u obliku izduženih okruglica ili kao malo podeblji šiš ćevap. Bitno je samo da svi budu podjednake veličine i debljine kako bi se ravnomjerno pekli na roštilju ili grill tavi. Nakon što ih oblikujete, stavite ih u hladnjak na barem sat vremena, a potom ih pažljivo nataknite na štapiće za ražnjiće. 

Burgeri 

Ako ste se zasitili klasičnih jela s roštilja, onda je ovo recept za vas. Većini omiljen, burger s grilla nepogrešiv je izbor ako hoćete udovoljiti svima. I izgledom i okusom ostavlja snažan dojam, a kad pozovete ekipu na roštilj, definitivno neće pomisliti na burgere, pa ćete ih zaista iznenaditi. 

Sastojci: 

  • 1 kg mljevenog mesa (miješano, svinjsko ili juneće)
  • 1 žličica slatke paprike
  • 50 ml mineralne vode
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckanog
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckanog
  • slanina, nasjeckana na kockice (opcionalno)
  • papar
  • sol
  • hambi peciva
  • povrće i umaci po želji

Mesu dodajte slatku papriku, luk, češnjak, papar i sol te lagano umijesite rukama. Potom dodajte mineralnu vodu i nasjeckanu slaninu te opet umijesite dok se sve ne sjedini. Ostavite smjesu da odstoji nekoliko sati ili tijekom noći, a onda je još jedan put premijesite i oblikujte loptice jednake veličine. Nakon što napravite loptice, pritisnite ih dlanom dok ne dobijete oblik pljeskavice - pazite da ne budu pretanke kako ne bi izgubile na sočnosti, ali ni predebele kako bi se dobro ispekle u sredini.

Pecite ih na roštilju ili grill tavi, a potom slažite burgere u peciva s umacima i dodacima povrća po želji. Na vruću pljeskavicu možete dodati i krišku sira te tako dobiti cheeseburger. Ako nemate vremena za pripremu pljeskavica kod kuće, uvijek možete kupiti već pripremljene u mesnicama Ravlić. U ponudi imaju i Slavonski burger - pljeskavicu punjenu kulenom i slaninom, koja će vašem burgeru dati pravi slavonski šmek, pa svakako isprobajte! 

Ćevapi sa sirom

Tajna dobrih ćevapa zapravo je u jednostavnosti, ali dodate li im malo sira, nećete pogriješiti. Štoviše, dobit će puniji okus. Evo vrlo jednostavnog recepta koji vas neće iznevjeriti: 

Sastojci: 

  • 900 g mljevenog mesa (miješano, svinjsko ili juneće)
  • 3 režnja češnjaka
  • sol
  • papar
  • sir trapist ili gouda

Meso stavite u posudu te dobro začinite solju i paprom. Dodajte protisnuti češnjak i dobro sjedinite sastojke rukom. Kad sjedinite sve sastojke, poželjno je ostaviti smjesu u hladnjaku na nekoliko sati ili tijekom noći.

Oblikujte ćevape rukom tako da su svi podjednake veličine. Pritom imajte na umu da će se tijekom pečenja malo stisnuti, pa ih nemojte presitno oblikovati. Sir narežite na tanke prutiće (debljine oko pola centimetra i dužine kraće od samih ćevapa). Svaki ćevap zasijecite malo nožem po dužini i u prorez smjestite prutić sira. Rukom zatvorite prorez i malo izvaljajte ćevap kako se ne bi otvorio tijekom pečenja. Po želji u smjesu možete dodati malo mješavine začina. 

Zajedničko uživanje u najboljim okusima roštilja već 60 godina omogućuju mesnice Ravlić, koje nude 100% domaće hrvatsko meso sa slavonskih farmi, bez soje i alergena. A sada u njihovoj Grill & Chill ponudi možete potražiti i mesne proizvode za roštilj.

Powered by Mesna industrija Ravlić

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang