Native sadržaj

Komentari 15

Odlazak na more: Evo kako se možete pripremiti za ljetovanje i usput ne bankrotirati

Odlazak na more: Evo kako se možete pripremiti za ljetovanje i usput ne bankrotirati

Iako su cijene ljetovanja na našoj obali zbog situacije s koronavirusom negdje pale i za 50%, samu pripremu i shopping prije odlaska na more slobodno možemo nazvati ''skupim'' sportom. No evo kako možete prepoloviti svoje troškove

Novi kupaći kostim, rekviziti za plažu, krema za sunčanje, ležaljke, ručnici… Ma ima li uopće kraja stvarima koje trebamo pribaviti prije nego što se uputimo na more? Iako ljetovanje treba biti vrijeme opuštanja, nerijetko se zna pretvoriti u nervozu jer se bojimo kako ćemo sačuvati budžet.

Spletom nesretnih okolnosti, ove su godine cijene odmora drastično pale, zbog čega imamo priliku posjetiti sva ona mjesta koja dosad nismo mogli, a osim spektakularnog odmora uspjet ćemo sačuvati koju kunu. Međutim, donosimo vam i nekoliko savjeta kako prepoloviti troškove pripreme i nabavke stvari koje će vam trebati na ljetovanju.

1. Popis za kupnju najbolji vam je prijatelj

Jer vas upravo on uči samokontroli. Ako odlučite ''napamet'' otići u trgovinu, vrlo vjerojatno ćete se vratiti s dodatnom vrećicom, a postoji mogućnost i da se nećete sjetiti svega onoga što biste trebali kupiti. Osim što će vam uštedjeti novac, budite uvjereni da ćete provesti manje vremena lutajući po prodavaonici. Svaka prekrižena stvar s popisa i pomisao da se možete kontrolirati od impulzivne kupnje pružit će vam osjećaj postignuća, što pokreće oslobađanje dopamina, zbog čega ćete se osjećati dobro.

2. Ne bacajte novac u vjetar

Iako cijele godine štedimo kako bismo uživali u odmoru, pozamašan iznos na računu nerijetko nas zna omamiti, pa počnemo izmišljati toplu vodu. Prije nego što počnete peglati karticu, dobro razmislite treba li vam uistinu dizajnerski kupaći kostim koji ćete nositi samo dva tjedna na moru, a i sjetite se kako taj model iduće ljeto neće biti u modi.

Radije birajte svevremenske komade po pristupačnijoj cijeni, a novac iskoristite na dodatne aktivnosti na odmoru, poput jednodnevnih izleta brodom, leta padobranom podno prekrasnog plavetnila ili se počastite u nekom boljem ribljem restoranu.

3. Istražite gdje su sniženja

Nije tajna kako je zlatno pravilo svake uštede upravo - kupovanje na sniženjima, pa ga možete iskoristiti i prilikom šopinga za zasluženi godišnji odmor. Katalozi s istaknutim proizvodima i popustima većinom se izdaju na tjednoj bazi, pa se tako, primjerice, u Konzumovu svaki tjedan mogu pronaći rekviziti za plažu, ljetna obuća i odjeća, sunčane naočale i šeširi po vrlo sniženim cijenama. Svoj primjerak možete nabaviti u prodavaonici ili ga virtualno prelistati na internetu, a često vas dočeka i u poštanskom sandučiću.

4. Iskoristite sustave nagrađivanja

Osim praćenja sniženja i sastavljanja popisa, još jedan od načina na koje možete uštedjeti jest učlanjivanje u sustave nagrađivanja, što vam omogućuje nabavku stvari za odmor, ali i kućnih potrepština, po mnogo povoljnijim cijenama. Iako često kupcima na blagajnama nude takve programe, mnogi od njih u žurbi odbiju, no zapravo ne shvaćaju kako si time izbijaju i po nekoliko stotina kuna mjesečno iz džepa.

Stoga, ako želite uštedjeti, postanite član MultiPlusCard programa vjernosti jer ćete svakom kupnjom kod partnera programa sakupljati nagradne bodove u obliku BONUS kuna.

Tako sada imate priliku iskoristiti sakupljene BONUS kune na blagajni Konzuma za kupnju stvarčica za plažu, a možete ih potrošiti i kasnije. To možete učiniti i putem nove mobilne aplikacije, koja je dostupna za iOS i Android - prilikom plaćanja računa na blagajni pokažite barkod kartice na zaslonu mobitela. Ako pak plaćate Maestro ili Mastercard karticama Zagrebačke banke, tada vam BONUS kune dolaze s dvije strane, i od partnera i od ZABE.

5. Iskoristite stvari od prethodne sezone

I za kraj, ako imate pojedine stvari za ljetovanje koje ste spremili na tavan ili podrum, slobodno ih izvadite i vratite ih u život. Ako vidite da je nešto oštećeno, svakako prvo pokušajte popraviti. Primjerice, luftići se nekad znaju probušiti, no postoje materijali kojima ih možete zakrpati (to vrijedi i za sve gumene predmete). Imajte na umu kako je uvijek jeftinije pokušati popraviti nešto nego kupovati novo. Ipak je riječ o nekoliko dana u godini kad ćete koristiti takve stvari.