Obavijesti

Native sadržaj

Hrabrost i vizija: Napustio IT karijeru i pokrenuo uspješan renesansni biznis u Motovunu

Powered by Zagrebačka banka

Hrabrost i vizija: Napustio IT karijeru i pokrenuo uspješan renesansni biznis u Motovunu

Slučajni susret na Bledu s poznatim majstorom 'crne umjetnosti' promijenio mu je život. Dao je otkaz preko noći i upustio se u poslovnu avanturu u srcu Istre koja je danas prava turistička atrakcija

Zarađujete, uspješni ste i živite u svjetskoj metropoli, no nešto vam nedostaje – život vam se svodi na desetke radnih sati tjedno, a u međuvremenu spavanje. Nezahvalno je tražiti više kad već imate puno, pa mnogi nikad ne učine onaj ključni korak i preokrenu život naglavačke iako su svjesni da život može biti i bogatiji, sadržajniji i ispunjeniji. Inspirativna priča mladog IT stručnjaka Jure Bralića, koji je zbog jedinstvene renesansne tiskare uspješnu karijeru u digitalnom svijetu naprasno prekinuo uručivši otkaz svom šefu, potaknut će vas na promjenu i ostvarenje svojih snova.

Baš kao prije 500 godina

Motovunska Gradska tiskara Antico, nazvana po slavnom nakladniku Andrei Anticu da Montona, rođenom upravo u tom gradu u 15. stoljeću, originalan je turistički projekt mladog poduzetnika Jure Bralića, koji, odjeven u srednjovjekovni kostim, kao šegrt "crne umjetnosti", izrađuje tiskarske proizvode Gutenbergovom metodologijom. Njegova je radionica nezaobilazna destinacija mnogih turista koji rado kući odnose ručno izrađene personalizirane suvenire otisnute starom tehnologijom, a originalnost i specifičnost ovakvog proizvoda sastoji se u tome što u Hrvatskoj za sada po obliku, sadržaju i metodologiji izrade takva ponuda ne postoji.  

Sudbonosni susret s majstorom 'crne umjetnosti'

Njegova će vas priča o uspjehu natjerati da razmislite o vlastitim životnim prioritetima i dati vam poticaj da donesete odluke o kojima ste dosad samo sanjali. Jurina životna filozofija najbolji je primjer da posao može ujedno biti veliko zadovoljstvo, a ideja za biznis plodonosna. Njegova ljubav prema grafičkom dizajnu počela je još u srednjoj školi, gdje je stekao znanje i iskustvo u disciplinama grafičkog zanata, ilustracije, animacije i tiska. Poslije je studirao multimediju u Londonu i veći dio vremena proveo radeći u IT sektoru, ponajprije kao game developer. Fokus su mu bile digitalne umjetnosti i suvremene tehnologije, no u jednom trenutku, nakon niza godina provedenih ispred ekrana, odlučio je kako je došlo vrijeme za izlazak iz virtualnog svijeta i koncipiranje života po mjeri čovjeka. Slučajan izlet na Bled donio mu je susret s poznatim majstorom tiskarstva Janezom Rozmanom, a već sljedeći dan sastavio je otkazno pismo i uručio ga poslodavcu. 

Od ideje do unosnog posla 

Slovenski stručnjak prenio mu je znanje starog zanata, a Jure je odlučio nastaviti njegov rad i ujedno razvijati ideju na sebi svojstven način. 
- Budući da i danas učim od svog mentora, prisvojio sam sebi naziv šegrta i tako se predstavljam posjetiteljima - Printer's Devil. U ovaj smo projekt moja obitelj i ja uložili mnogo truda, znanja, vremena i novca te smo, unatoč pandemiji, uspjeli, uz malo kašnjenja, ovog ljeta otvoriti posao. Turizam se dogodio slučajno kad smo shvatili koliko ovakvo nešto privlači turiste, koji u obilasku Motovuna dio vremena svakako odvoje za boravak u tiskari – kaže Jure Bralić dodajući kako je tiskara atraktivan i bogato opremljen prostor, a turistički potencijal ove jedinstvene ponude prepoznala je i Zagrebačka banka odabravši ga kao jednog od pobjednika u natječaju #prviput. 

Personalizirani suveniri tiskani starom tehnologijom

Posjetiteljima na ovom neobičnome mjestu nude umjetnički osmišljene proizvode izrade autohtonog motovunskog suvenira u tradicionalnoj tehnici ručnog tiskarstva na replici srednjovjekovnoga Gutenbergova stroja – preše, uz mogućnost da posjetitelj sam izabere motiv i vlastitu poruku, a sve kako bi na originalan način ovjekovječio uspomenu na dan proveden u Motovunu. 

- Motivi izrađenih grafika za tisak, koje sam izrađujem, sežu od idiličnog prikaza Motovuna pa sve do bajki i legendi istarskog podneblja. Papir koji se koristi prilikom otiskivanja ovog unikatnoga kulturnog suvenira ručno se izrađuje starom tehnologijom, a ujedno sadrži bilje i raslinje sakupljeno u motovunskim šumama i Istri. Nudimo i ekskluzivne predmete ručno rađene u Sieni - notese, knjige i pribor za pisanje, a mogu dodatno razgledati i kupiti grafike, namještaj i druge umjetnine starih majstora – navodi Jure te dodaje kako je u ovom poslu pronašao mir i istinsko zadovoljstvo.

Unikatna ponuda jedinstvena na tržištu 

Gradska tiskara Antico novi je turistički adut motovunskoga kraja, ali ujedno inspiracija mladima da se isplati biti hrabar i napraviti odlučujući korak prema ostvarenju svoje vizije. 

- Tiskara promiče tradiciju, zaboravljene običaje i kulturu drevnih vremena, a posjetitelju prenosimo neposredno emociju, sadržaj i informacije iz kulture prošlosti i podižemo na zanimljiv način svijest o povijesnom nasljeđu mjesta. Gostima predstavljam ono što bih i ja htio vidjeti i doživjeti negdje u nekom gradu, a svakim danom i svakim novim susretom dograđujemo ovu priču. Djetinjstvo mi je bilo ispunjeno pričama, mitovima i legendama koje su, nažalost, većim dijelom ušle u zaborav. Prostor Istre vrvi njima, o čemu sami posjetitelji malo znaju. Želja mi je oživiti ih i vratiti među ljude magiju davno zaboravljenih vremena. Tu će početi nova atraktivna etapa tiskare – dodao je ovaj mladi istarski poduzetnik najavljujući buduće projekte.

Tiskara Antico jedan je od pobjednika nagradnog natječaja #prviput, kojim Zagrebačka banka najzanimljivije male poduzetnike u turizmu nagrađuje marketinškom kampanjom. Posjetite stranicu prviput.hr, pogledajte profil ovog ili drugih dobitnika i tako otkrijte skrivene ljepote naše zemlje. Zaba podržava male poduzetnike u turizmu jer svi zajedno možemo biti dio rješenja.

Powered by Zagrebačka banka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući