Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0
Foto: Sajema
VRT I OKUĆNICA

Ideje za uređenje dvorišta: Nadahnuća za svačiji budžet

Bez obzira na to imate li veliko dvorište ili manju okućnicu, postoji pregršt iskoristivih ideja koje su ostvarive za jedan vikend. Pergole i sjenice ne koštaju mnogo, a daju šarm i karakter svakom otvorenom prostoru

Sadržaj donosi: Shopaj24

Ne morate biti krajobrazni arhitekt da biste ovog proljeća uredili svoj vrt i podarili mu novi šarm. Bez obzira na to imate li veliko dvorište ili manju okućnicu, postoji pregršt iskoristivih ideja, od vodenih dekoracija do opločnika s uzorkom i cvjetnih gredica, koje su ostvarive za jedan vikend. Bez obzira na stil koji preferirate i budžet, sigurno ćete pronaći nešto za sebe.

1. Pergole i sjenice

Pergole i sjenice daju šarm i karakter svakom prostoru, a istodobno osiguravaju hlad. Na njih možete svašta objesiti, od lampica do ukrasnih biljaka, a u unutarnji dio postaviti klupice pa će djelovati kao dnevni boravka na otvorenom. Pergola vizualno odvaja prostore, pa je iskoristite kao ulazak u povrtnjak ili u zonu za opuštanje s ležaljkama.

Uz pergolu ili sjenicu zasadite biljke penjačice, poput pavitine kraljice vinove loze, koju krase veliki cvjetovi različitih nijansi, tekomu, koja naraste i do 10 metara, a ima crvene ili žute cvjetove, gliciniju s velikim lila cvjetovima u obliku grozdova ili kozokrvinu, koja će vas očarati svojim miomirisima. Ako volite rustikalni stil, umjesto cvijeća možete koristiti grančice i grane.

Front,View,Of,A,Decorative,Pergola,In,An,English,Urban

Vrtne gredice

Uljepšajte svoju ogradu tako što ćete tik do nje zasaditi raznobojno cvijeće ili biljke koje nije potrebno održavati. Također, možete zasaditi lozu penjačicu, koja će vam dati dozu privatnosti. Od neželjenih pogleda možete se sakriti i tako da velike posude napunite visokom travom i rasporedite ih oko područja koje želite sakriti od pogleda.

Ako sanjate o vrtu, a nemate dovoljno prostora, rješenje su okomiti vrtovi. Rešetke, sjenice i ograde mogu pružiti potporu potrebnu za penjanje vinove loze, grožđa, rajčica, tikvica i drugih biljaka. Budite slobodni i kreativni - mješavina lončanica, cvjetnih grmova, biljaka penjačica i ukrasnih trava zvuči odlično.

Održavanje travnjaka

Vaše bi dvorište trebalo biti izvor uživanja i opuštanja, ali održavanje travnjaka nije uvijek jednostavno. Trava zahtijeva velik angažman, od zalijevanja, košnje, sijanja, prskanja, pa se ponekad briga o njoj može činiti kao Sizifov posao. Od velike pomoći može vam biti kosilica za travu, a koji model odabrati ovisi o vrsti travnjaka i učestalosti košnje. Tvrtka Verifal nudi veliku ponudu novih, ali i rabljenih kosilica. Više o ponudi na Shopaj24.

Da bi kosilica što dulje trajala, treba je prikladno održavati. Sredstvo Databike Fuel čisti sve benzinske sustave, povećava učinkovitost motora, štiti svjećice i sprečava starenje benzina. Više o ponudi na Shopaj24.

Ako niste skloni vrtnim radovima, uklonite dio trave i zamijenite je opcijom koja zahtijeva manje održavanja. Proširenje postojećih vrtnih gredica ili stvaranje novih jednostavan je način da smanjite količinu trave u svojem dvorištu. Umjetna trava još je jedna od alternativa pravoj travi, a ako više volite da stvari budu prirodne, možete se odlučiti za pokrivače tla, poput djeteline, majčine dušice ili mahovine.

A,Gardener,With,A,Lawn,Mower,Is,Cutting,Grass,In

Prostor za odlaganje

Takozvani prostori za odlaganje, odnosno šupe, često izgledaju kao iz horor filmova ako ih ne održavamo kako treba. Nasreću, uređenje je relativno jednostavno. Svježi sloj boje čini čuda!

Ako vam nedostaje prostora za pohranu i još nemate spremište, razmislite o kupnji sanduka ili klupčice s prostorom za pohranu. To je mudra investicija jer je uklanjanje nereda u dvorištu jednostavan način da ga učinite većim na izgled i urednijim. Svakako razmislite o tome kako će se novi element uklopiti u cjelokupnu priču da ne nagrdi umjesto da uljepša prostor.

Fontana ili jezerce

Šum vode umiruje, a fontana, vodoskok ili jezerce privlače leptire i ptice, koji će na svoj način dodatno oživiti vrt. Ako imate dovoljno prostora, postavite ležaljku ili klupu pored ove vrtne dekoracije. Živite li u blizini prometne ceste ili negdje gdje je mnogo zagađenja bukom, vodopad, potok ili kišna fontana mogu ublažiti okolnu buku.

Corner,Decorated,In,Garden,Public.

Potporni zidovi

Stvaranje različitih razina unutar dvorišta učinit će vanjski prostor većim i omogućiti vam da imate određena područja za različite aktivnosti (opuštanje, jelo, zabava, igra itd.). Na potporni zid možete prisloniti sjedalice ili vrtni namještaj i učiniti ga središnjom točkom u dvorištu. Potporni zid neka bude od prirodnog materijala - kamena, cigle ili možda betona.

Prirodne stepenice

Stepenice itekako mogu pridonijeti ljepoti vašeg dvorišta! Ako u dvorištu imate stepenice, razmislite o tome da ih uokvirite vrtnim gredicama, bujnim zelenilom i autohtonim zasadima, šljunkom ili borovim malčem. Vrtne stepenice vole prirodan materijal, a može poslužiti i modernija verzija betona.

Designer,Garden,With,Fresh,Plants,And,Stones

Maleni bazen

Oduvijek ste željeli imati bazen, ali malo vam je dvorište? Ne brinite se, ne treba vam veliko dvorište da biste imali bazen. Kalemi, bazeni za poniranje, mali nadzemni bazeni i koktel bazeni izvrsne su opcije za uštedu prostora u dvorištu bilo koje veličine. Vodeni elementi poput bazena, bez obzira na veličinu, poboljšavaju izgled svakoga krajolika, a nude i zabavu za cijelu obitelj.

Dojmljivi opločnici 

Bili oni veliki kvadratni ili dugi pravokutni, opločnici u travi popularan su element krajobraza i izvrstan način da "podignete" svoje dvorište. Opločnici mogu biti put do terase, vrta ili zasebnog prostora za sjedenje. Ako niste sigurni gdje biste ih postavili, potražite ugažena mjesta u travi, ona će vam reći kuda se najčešće hoda.

Worker,Laying,Granite,Cobblestone,Pathway,Around,The,House

Prostor za djecu

U blizini nemate dječji park? Zašto ne stvorite jedan u svojem dvorištu? Počastite svoju djecu prostorom za igru na otvorenom, gdje mogu skakutati s panja na panj i penjati se po stijenama poput profesionalnih penjača. Također možete dodati ljuljačke, trampolin ili neke druge zanimacije. Neka park bude u koheziji s ostatkom dvorišta. Primjerice, povežite ga šetnicom s drugim dijelovima vrta.

Nadamo se da vam je ovaj pregled ideja za uređenje dvorišta dao obilje inspiracije i smjernica za kreiranje vanjskog životnog prostora o kakvom ste oduvijek sanjali i u kojem ćete uživati ovog proljeća.

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi s najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Sadržaj donosi: Shopaj24

Komentari 0
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje
IKEA VAS ZOVE

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje

Kampanjom IKEA Cirkuliranje, ova robna kuća, želi promicati usluge i prakse kružnog gospodarstva, inspirirajući i nadahnjujući ljude da donose zdravije i održivije odluke

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?
SADRŽAJ DONOSI PETROL

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?

U svijetu poslovanja, dinamika između poslodavaca i radnika nikada nije bila više u fokusu. Dok se tržište rada neprestano mijenja, tvrtke moraju biti spremni na prilagodbe. A koja su očekivanja od svih u tom lancu?
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti