Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 99
Foto: PR
RASVJETLJAVA TONI MILUN

Imate strah od nove valute? Evo 5 dobrobiti uvođenja eura za koje možda do sada niste znali

Euro nam kuca na vrata, ali mnogi se boje trenutka u kojem će morati otvoriti ta vrata. Strah od nepoznatog nikad nije bio veći, ali nije opravdan, kaže nam poznati stručnjak i daje pet konkretnih primjera zbog kojih će ova promjena biti dobra za nas

Powered by Kaufland

Od sljedeće godine euro će biti službena hrvatska valuta i zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj. Valuta je to koju koristi već 19 članica Europske unije, ali i nekoliko država koje su izvan EU, poput Kosova, Crne Gore, Monaka, Vatikana i tako dalje. Dosadašnja službena valuta, kuna, odlazi u povijest, što je mnogima teško prihvatiti. Ali s obzirom na to da je ova promjena neminovna, obratili smo se poznatome matematičaru i financijskom vlogeru Toniju Milunu, Kauflandovom ambasadoru za najbolje uštede i cijene, da nam pomogne sagledati situaciju s vedrije strane. Pitali smo ga što je to što će nam život učiniti jednostavnijim i boljim kad prijeđemo na euro?

1. Nema više troška pri konverziji eura

Prvu dobrobit naš sugovornik vidi u kontekstu putovanja, koja mnogima predstavljaju užitak koji sebi s vremena na vrijeme vole priuštiti. 

- Zamislite da putujete, primjerice, u Pariz, francusku metropolu i grad ljubavi. Za mnoge savršeno putovanje o kojem već dugo sanjaju, ali treba napomenuti da tamo ne možemo plaćati kunama nego samo u eurima i zato imamo dvije opcije. Prva je opcija prije putovanja kupiti eure u mjenjačnici ili banci, a druga je plaćanje u Parizu karticama. U oba slučaja imamo troškove zamjene kuna u eure - govori.

- Ali ta se konverzija ne odvija prema trenutnom srednjem tečaju (npr. 1 EUR = 7,53 HRK) nego prema prodajnom tečaju (npr. 1 EUR = 7,57 HRK). U ovom slučaju na svakih sto eura gubimo četiri kune. Možda se to nekome čini malo, ali kad se uzme u obzir iznos novca koji se gubi konverzijom, riječ je o velikom gubitku za hrvatske građane - zaključuje Milun. 

2. Lakša usporedba cijena

Kad smo kod putovanja u druge države koje koriste euro, Milun ističe još jednu prednost.

- U svrhu sljedećeg primjera nastavit ću s našom francuskom pričom. Dakle, stigli ste u Pariz i želite popiti kavu na jednom od trgova. Inače smo naviknuti na cijene u Hrvatskoj i znamo da u našem lokalnom kafiću kava košta devet, a u centru grada oko 15 kuna. U ovom lijepom kafiću na Montmartreu kava košta 3,60 eura. Koliko je to u kunama, pitate se? Možemo li je sebi priuštiti? Oko 25 kuna ili malo više? To je točno 27 kuna. I ubrzo ćete shvatiti da za tu jednu u svojem kvartovskom kafiću možete popiti tri kave! Ali ovo je ipak Montmartre... - sliježe ramenima naš sugovornik. 

- Složit ćete se da nije lako to preračunavanje. Zato, kad uskoro uvedemo eure, više nam neće biti teško izračunati koliko sebi kava i ručkova možemo priuštiti na putovanjima. Pritom ćemo izbjeći i ona neugodna iznenađenja nakon putovanja, kad shvatimo koliko smo zapravo potrošili - kaže Milun, koji će o posljedicama uvođenja eura još detaljnije govoriti na svojoj prvoj konferenciji financijske pismenosti 15. rujna 2022. godine na Algebrinu kampusu i u dvorani Lauba u Zagrebu.

View,Of,Euro,And,Croatia,Bills,With,Croatian,Flag,In

3. Bez gubitka novca na izvozu i uvozu

A što se tiče poduzetnika, oni će dobrobit uvođenja eura iskusiti na smanjenju troškova izvoza i uvoza. 

- Primjera radi, zamislimo da vodimo poduzeće koje proizvodi namještaj za izvoz u Italiju i Španjolsku. Svaki put kad na račun poduzeća sjednu euri, oni se konvertiraju u kune prema kupovnom tečaju, koji je niži od srednjeg. Time poduzeće svaki put ima mali dodatni trošak, ali na ukupan godišnji promet tu je riječ o nekoliko desetaka tisuća kuna troška, koji će uvođenjem eura nestati. Umjesto za plaćanje konverzije, taj iznos mogao bi se dalje uložiti u plaće ili edukaciju zaposlenika - pojašnjava Milun.

Dodaje da je slična situacija i pri uvozu. Mnogi proizvodi koje kupujemo podrijetlom su iz eurozone i, da bi ih uvoznik nabavio, prvo mora kupiti eure po prodajnom tečaju i time opet izgubiti dio novca na konverziji.

- Kad uvedemo eure, tih dodatnih troškova konverzije neće biti, pa će se otvoriti prostor i za sniženje cijena - najavljuje. 

4. U kredit bez valutnog rizika

Gotovo pa da ne postoji građanin u našoj zemlji kojemu bar jedanput u životu nije zatrebao kredit, bilo da je riječ o kupnji stana, automobila ili nečeg trećeg. Zato je dobro znati da će se uvođenjem eura ostvariti dvije dobrobiti vezane za kredite.

- Velik dio građana koji su uzeli kredit za, primjerice, kupnju stana odabrali su takozvani eurski kredit, to jest kredit s valutnom klauzulom u euru. To znači da se otplata kredita računa u eurima - kaže.

- Ipak, prije svega, objasnit ću na konkretnom primjeru kojem smo svjedočili u Hrvatskoj što je valutni rizik i što se teoretski može dogoditi tijekom duljeg razdoblja. Ne tako davno mnogi su građani podizali kredite u švicarskim francima. Prije nekih 15 godina počeo je nagli rast vrijednosti švicarskog franka s 4,50 kuna na više od 6,50 kuna. Osobi koja je mjesečno otplaćivala kredit s 500 franaka, mjesečni je anuitet s 2250 kuna narastao na 3250 kuna. Istodobno je zbog nestabilnosti koja se dogodila narasla i kamatna stopa na te kredite, pa se nekim građanima anuitet udvostručio - kaže naš sugovornik i dodaje. 

- S eurima nismo imali takve probleme, ali stambeni krediti često se otplaćuju i dulje od 20 godina. To je vrlo dugo razdoblje, u kojem se mnogo toga može dogoditi. Između ostalog, može doći do pada vrijednosti kune u odnosu na euro. Kad bi, recimo, vrijednost eura porasla sa 7,50 kuna na 9 kuna, nekome tko mjesečno otplaćuje kredit iznosom od 3000 kuna mjesečni bi anuitet narastao na 3600 kuna. Uvođenjem eura kao službene valute taj će problem nestati - objašnjava.

5. Niža kamatna stopa na kredite

Još jedna prednost uvođenja eura za kredite je niža kamatna stopa.

- Svi želimo povoljnije kredite s nižim kamatnim stopama. Kamatna stopa ovisi o mnogo faktora: o namjeni kredita (stambeni su povoljniji od nenamjenskih), referentnoj kamatnoj stopi (EURIBOR ili NRS), ali i o rejtingu države. Ulaskom u eurozonu povećava se kreditni rejting Hrvatske, što znači da su krediti građanima i poduzetnicima povoljniji. Čak i ako je riječ o smanjenju kamatne stope za samo 0,1 postotni bod, to za jedan prosječan stambeni kredit znači ukupnu uštedu od oko 2000 eura tijekom otplate kredita - zaključuje za kraj Toni Milun.

Ako imate još neka pitanja vezana za uvođenje eura, posjetite Kaufland stranicu, gdje je Toni Milun ponudio odgovore na gotovo sva pitanja koja se građanima nameću u trenutnoj situaciji. Ususret najvećem transferu godine - promjeni valute - Kaufland obećava da će njegove cijene ostati jasne i pravedne jer svojim kupcima želi omogućiti fer transfer! 

Osim toga, Kaufland u Hrvatskoj pristupio je i Etičkom kodeksu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kojim se utvrđuje način postupanja poslovnih subjekata u svrhu pouzdanog i transparentnog uvođenja eura u RH, s ciljem stvaranja povjerenja i sigurnog okruženja za potrošače. Dakle, i s novom valutom, Kaufland će svojim kupcima i dalje osiguravati široku paletu kvalitetnih proizvoda po povoljnim cijenama. 

Powered by Kaufland

Komentari 99
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...