Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Znate li koliko je megabajta sat vremena na Facebooku?

Jedna od prednosti modernog doba je mogućnost nošenja cijelog svijeta na dlanu. Društvene mreže, mape, gledanje videa, slušanje glazbe...Pokretljivost je važna, a gigabajti su postali ključna riječ

Autor 24ContentHaus

Sjećate li se uopće još onih dana kad je mobitel služio samo za pozive i poruke? Nekad je, kao i sad, najvažnije bilo imati dobar paket usluga na mobitelu, ali je tad kvalitetan paket usluga označavao nešto drugo. Ulogu poziva i poruka preuzeo je internet, a mjerilo kvalitete postali su gigabajti.

Na svijetu, prema podatcima Statiste, postoji nevjerojatnih 3.500.000.000 korisnika interneta, a 52 % ukupnog internetskog prometa dolazi od mobilnog interneta. Brzina i količina mobilnog interneta postali su važan dio suvremenog života, a možemo biti zadovoljni jer je Hrvatska 20. na svijetu po brzini mobilnog interneta prema Speedtestovom globalnom indeksu, dok Hrvatski Telekom nudi jedan od najbržih u Europi. Pročitajte zbog čega sve trebate te famozne gigabajte.

Društvene platforme

Pod pojmom društvene platforme podrazumijevamo društvene mreže (npr. Facebook) i komunikacijske servise (poput WhatsAppa), a o važnosti ovakvih stranica i aplikacija dovoljno govori brojka od, prema Statisti, skoro 2.500.000.000 njihovih korisnika u cijelom svijetu. To je brojka vrlo slična ukupnom zbroju stanovnika dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta, Kine i Indije, ili, ako vam je tako jasnije, društvene mreže koristi svaki treći čovjek na svijetu!

Najkorištenija društvena mreža je Facebook s preko 2 milijarde korisnika, WhatsApp je s 1.300.000.000 također debelo prebacio milijardu, a ni Instagramovih 700 milijuna korisnika nikako nije zanemariva brojka. Drugim riječima, suvremeni život je nezamisliv bez društvenih mreža, ako ništa drugo zbog same brojnosti njihovih korisnika.

PSIHOLOGIJA BOJA Znate li kako utječu na nas? Otkrijte tajne psihologije boja

Uz mogućnost neprestane komunikacije i uhođenja ljudi koji su vam dragi (ili nisu), društvene mreže donijele su nam i mogućnost osobnog izražavanja, pa su pune fotografija i video sadržaja. Zbog takvih sadržaja troše dosta mobilnog interneta, pa je istraživanje stranice WhistleOut pokazalo da sat vremena korištenja Facebooka potroši oko 80 megabajta, dok se sat vremena Instagrama može popeti i na 720 megabajta, tako da vam za bezbrižno surfanje društvenim mrežama treba dobar paket usluga. Fanove Instagrama će sigurno obradovati informacija da s Magenta tarifama mogu dobiti jednu aplikaciju za besplatnu potrošnju.

via GIPHY

Snalaženje u prostoru

Iako još ima romantika koji vole lutati gradom s papirnatom mapom u ruci, jasno je da je budućnost negdje drugdje. Digitalne mape dizajnirane su na način privlačan korisniku te nude mnogo više informacija od klasičnih mapa koje ste držali u pretincu svog automobila.

Na primjer, Google Maps narančastom bojom označava lokacije koje privlače više ljudi, poput četvrti s većom koncentracijom restorana i barova. Možete vidjeti radno vrijeme i ocjene mjesta koja vas interesiraju, pa čak i u koje vrijeme je gužva. Također, Google Maps procjenjuje vrijeme koje će vam trebati do lokacije koju ste odabrali, a možete i odabrati način dolaska, pa ćete dobiti prilagođenu rutu ako putujete automobilom, pješke ili javnim prijevozom.

Google Maps, po WhistleOutu , troši 36 megabajta po satu. To stvarno nije strašna brojka s obzirom na pogodnosti koje nam nudi, s tim da morate imati na umu moguće varijacije u internetskom prometu koje ovise o uređaju koji koristite i količini podataka u predmemoriji (cached data).

Ako vam se Google Maps iz nekog razloga ne sviđa, ni to nije razlog da odbacite internetske mape, jer postoje i druge aplikacije, poput MapQuesta ili Bing Mapsa. Funkcije koje nude vrlo su slične Googleovim mapama, ali zbog razlika u dizajnu možda će vam baš te više odgovarati. Sretan put!

via GIPHY

Glazba

Ni svijet glazbe više nije zamisliv bez pojmova poput megabajta ili gigabajta. Motanje vrpce na kazeti olovkom i nošenje više CD-ova u torbici za discman već su toliko davni da o njima nećemo ni pričati, ali vrijeme skidanja glazbe preko osobnog računala i prebacivanja na mobitel ne pripada tako dalekoj prošlosti. Sve su te komplikacije razvojem mobilnog interneta ostale iza nas, pa su tako sad sve pjesme kojih se možete sjetiti u vašem džepu ili torbici.

PRIČA O USPJEHU Uspon azijskih divova - ovi giganti promijenili su sve

Servisi za glazbu sad vladaju svijetom, pa recimo Deezer nudi svojim korisnicima 40 milijuna pjesama, a sat vremena slušanja glazbe preko mobilnog interneta potrošit će vam oko 150 MB. Velika prednost takvih servisa je mogućnost slaganja više playlista kakve vam odgovaraju te više ne moramo biti vezani za one koje smo prije 6 mjeseci ubacili u mobitel i sad ih nemamo volje zamijeniti.

via GIPHY

Video

Osnivanje YouTubea na Valentinovo 2005. godine s vremenom je dovelo spotove svih glazbenika u naše domove kad god ih želimo i tako zauvijek izbacila situaciju čekanja pred televizorom iz naših života. Osim spotova, 1.500.000.000 korisnika YouTubea može uživati i u edukativnim videima ili sportu. Sat vremena uživanja u YouTube videima, prema WhistleOutu, potrošit će vam oko 300 MB, ali budite pažljivi. Što je veća kvaliteta slike u kojoj gledate video, veća je i potrošnja. Tako će video u 240p kvaliteti trošiti oko 100 megabajta po satu, dok će HD video trošiti i do 750 MB.

Osim preko YouTubea, video sadržaje gledamo i na servisima za streamanje serija i filmova. Pickbox je jedan od najpopularnijih na našem tržištu, a nudi nekoliko tisuća sati sadržaja koji su dostupni i na mobilnim uređajima. Tko kaže da vam za bingeanje treba udobnost vašeg kreveta? Serije možete gledati i po putu do posla ili dok čekate u banci, a za dovoljnu količinu gigabajta za sve vaše potrebe tu su ove vrhunske tarife.

Komentari 25
Komentiraj, znaš da želiš
 • Default avatar - hexadez
  hexadez Petak, 22.12.2017. u 11:07

  Opet se vidi umjetnost novinarstva 3'500'000'000 milijardi osoba koristi internet. Ha ha ha

 • Avatar CroMusic
  CroMusic Petak, 22.12.2017. u 13:51

  T com nikad vise u moju kucu. Muljatori na m2

 • Default avatar - MarioRonjak
  MarioRonjak Utorak, 02.01.2018. u 11:30

  HT najveći internetski užas

Powered by:
Message