Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 28
Foto: PR
UŠTEDITE OVE SEZONE

Istražujemo: Košta li nas više kad je klima stalno upaljena ili kad je često palimo i gasimo?

Uz trenutne vrućine mnogima je primamljivo ostati u zatvorenom klimatiziranom prostoru, ali to često dolazi uz visoku cijenu. Je li u tom slučaju jeftinije ostaviti klima-uređaj uključen cijeli dan ili ga uključivati i isključivati po potrebi?

Powered by Pevex

Možda ste već načuli nekoga tko tvrdi da je tijekom vrlo visokih ljetnih temperatura jeftinije ostaviti klima-uređaj uključen cijeli dan nego dopustiti da vašim domom zavladaju dosadna toplina i vlaga. Naime, ako to dopustite, vaš će se klima-uređaj morati itekako potruditi kako bi snizio novonastalu temperaturu, što može potrajati nekoliko sati i previše opteretiti klimatizacijski sustav. Za mnoge uređaje to može značiti i manje učinkovito hlađenje, češće popravke i veće račune za energiju. No je li sve ovo istina ili običan mit?

Woman,Holding,Remote,Control,Aimed,At,The,Air,Conditioner.

Riječ je zapravo o mitu

Ostavljanje klima-uređaja da radi cijeli dan, čak i kad nitko nije kod kuće, nije nimalo učinkovito. Možda mislite da će klima-uređaj potrošiti više energije kako bi ponovno rashladio zagrijani prostor, ali to jednostavno nije istina. Ispravne klime rade istom snagom i troše istu količinu energije bez obzira na to koja je temperatura objekta, samo im za postizanje ugodne rashladne temperature u toplom prostoru treba malo više vremena. Dakle, nije riječ o uštedi nego o komforu - mnogi žele da ih nakon posla, plaže ili treninga dočeka rashlađen prostor.

Osim što će rezultirati većim računima za struju, ako ostavite klima-uređaj da radi cijeli dan u punom kapacitetu, to može pridonijeti i skraćivanju njegova životnog vijeka. Ipak, mnogi stručnjaci ističu da je mnogo lošije za uređaj kad radi u više kratkih ciklusa nego kad je uključen cijeli dan. Sa svime ovime na umu, ako ste vlasnik klimatizacijskog sustava, potrudite se pronaći ravnotežu. Primjerice, ugasite uređaj kad idete na osmosatni posao, a ako idete na deset minuta do prodavaonice, možda je bolje ostaviti ga uključenog. Procjena je, dakako, na vama. 

Air,Conditioner,Inside,The,Room,With,Woman,Operating,Remote,Controller.

Ipak, pripazite na ove stvari!

A jeste li znali da, osim što hladi vaš dom, klima-uređaj uklanja vlagu iz njega? Dakle, ako vaš klimatizacijski sustav ne radi više sati, vaš dom može postati izuzetno vlažan, što može imati negativne posljedice na prostor, ali i zdravlje stanara. Pod utjecajem vlage drvo i papir mogu se iskriviti, osjetljiva elektronika može se oštetiti, a na zidovima se mogu stvoriti nakupine plijesni.

Izlaganje plijesni može izazvati začepljenje nosa i sinusa, svrbež, vodenaste i crvene oči, zamagljen vid, teško disanje, kašalj, grlobolju, kihanje, krvarenje iz nosa, osip, glavobolje i, za astmatičare, napadaje astme. U slučaju dugotrajne izloženosti plijesni može doći i do razvoja kroničnog sinusitisa, umora, oštećenja organa - posebno respiratornih, legionarske bolesti, alergije na plijesan i astme kod djece. Posebno ugrožene skupine, koje će najprije razviti simptome, su bebe, djeca, trudnice, osobe s astmom i alergijama, starija populacija te ljudi s oslabljenim imunitetom (oni koji, primjerice, boluju od raka ili HIV-a).

Drugi potencijalni problem isključivanja klima-uređaja na veće razdoblje odnosi se na one koji imaju kućne ljubimce ili mnogo biljaka. Naime, čak i uz otvoren prozor, ako je riječ o toplinskom valu, temperatura u domu sigurno će biti izrazito visoka, što može imati pogubne posljedice na bića u njemu. Dakako da rješenje nije ni povesti ljubimca sa sobom pa ga ostaviti u automobilu.

A,Maine,Coon,Cat,Is,Sleeping,On,The,Air,Conditioner.

Što još može povećati račun za struju?

Dakle, računica je jednostavna: što dulje klima-uređaj radi, to su vaši računi za struju viši. Naravno da, kad udare vrućine, nitko ne pita za cijenu nego samo zahvalno leži pod klimom i uživa u najdražem hladnom piću. Ipak, postoji nekoliko iznenađujućih razloga zbog kojih su možda vaši računi za struju viši nego što bi trebali biti. 

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih klime stvaraju visoke troškove je taj što je riječ o starim uređajima koje treba popraviti ili zamijeniti. Takvi će uređaji raditi otežano i time trošiti više električne energije. Popravak ili kupnja novog mogu se činiti kao velika investicija, ali dugoročno gledano, više ćete platiti nepotrebno visoke račune za struju. 

Klimatizacijske sustave treba redovito održavati, a za to je najbolje angažirati profesionalce. Preporuka je obaviti servis jedanput do dva puta godišnje, a ako sami primijetite da nešto nije u redu, ne čekajte ni trenutka nego odmah zovite pomoć. Naime, loš miris ili curenje vode iz klima-uređaja mogu upućivati na pojavu neželjenih gljivica i plijesni. 

Dust,,Dirt,And,Mold,On,The,Fan,,The,Radiator,In

Vjerojatno ste već upoznati s tim da, kad klima radi, prozori moraju biti zatvoreni. Nadamo se da je većina dosad usvojila tu naviku, ali što ako imate prozore koji nisu pravilno zapečaćeni? Tu nastaje problem jer takvi prozori ispuštaju hladan zrak, zbog čega onda klima-uređaj radi otežano i troši više struje da bi zamijenio zrak koji se cijelo vrijeme gubi. 

Isplativa rješenja

Kako bi vlasnici klima-uređaja uštedjeli na računima za struju, mnogi stručnjaci preporučuju korištenje programabilnog termostata, koji pametno upravlja temperaturom u kući. Naime, on omogućuje programiranje vašega klima-uređaja da se prilagodi postavljenoj temperaturi u različita doba dana. Pa tako, umjesto da ostavite klimu da radi cijeli dan ili je isključite, možete prilagoditi programabilni termostat kako biste povisili temperaturu prostora dok ste vani. A najzgodnije je to što ga možete postaviti da se vrati na ugodnu temperaturu dok se vraćate kući.

Drugo rješenje je kupnja pametnoga klima-uređaja, kojime možete upravljati putem WiFi-ja. Takvim klima-uređajima ne treba zasebni regulator treće strane jer proizvođač ugrađuje WiFi mogućnosti. Sve što trebate učiniti je preuzeti mobilnu aplikaciju!

Business,Woman,Uses,Smartphone,While,Leaning,On,Her,Premium,Class
Hladna udobnost uvijek vam je nadohvat ruke uz Tecro klima-uređaj. Ovi klima-uređaji prilagođavaju se vašim specifičnim potrebama. Pomoću WiFi upravljanja moguće je rukovati uređajem na daljinu, bez obzira na to gdje se nalazite. Fleksibilan tajmer, jednostavno održavanje i postavke koje čuvaju energiju među korisnim su značajkama koje vam pomažu da ostanete hladni kad je to stvarno potrebno. U Pevexu možete povoljno kupiti Tecro klima-uređaje, i to na do 36 rata bez kamata. 

Powered by Pevex

Komentari 28
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode