Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2
Foto: Davor Dragicevic/Mateo Levak
OBITELJ POLOVANEC

Izlet u Austriju promijenio sve: Prodali kafić i uložili u hobi od kojeg su stvorili posao iz snova

Iako je obitelj Polovanec oduvijek nekako imala dodira s poljoprivredom, zbog jednog odlaska u Austriju cijela priča postala je mnogo ozbiljnija. Prodali su svoj ugostiteljski obrt kako bi dobiveni novac uložili u imanje i stvorili posao iz snova

Sadržaj donosi: A1 Hrvatska

Obitelj Polovanec iz Đurđekovca nadomak Zagreba svoje goste ne dočekuje samo ljubaznošću i toplim osmijehom nego i glazbenim nastupima. Vlasnik OPG-a, Miroslav Polovanec, u slobodno je vrijeme harmonikaš, a ljubav prema glazbi i poljoprivredi prenio je i na svoje četvero djece. Tako kći Dora svira klavir, njezin mlađi brat Lovro svira gitaru, Luka je, baš poput oca, zaljubljen u harmoniku, a najmlađa kći Jana za sada samo pjeva. No osim što svoje goste zabavljaju glazbom, posjetiteljima nude domaću hranu i proizvode iz vlastitog uzgoja, što uključuje razna mesna jela, povrće, vino i rakiju. 

Jedan izlet promijenio je sve

Iako je u ovoj obitelji poljoprivreda uvijek bila prisutna, do prije desetak godina vinogradarstvo im je bilo samo hobi. No onda su otišli na obiteljski izlet u Austriju, nakon čega se sve promijenilo. 

- Vidjeli smo kako mali proizvođači prodaju svoje proizvode na kućnom pragu. To nas je potaknulo da vlastite zamisli provedemo u djelo. Naša ideja počela se zahuktavati. Prodali smo kafić u Sesvetama i odlučili napraviti izletište - kaže Miroslav, inače građevinar po struci, a posljednjih dvadesetak godina privatni poduzetnik.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, koje je ucrtano na Vinskoj cesti Grada Zagreba, otvorili su, kaže nam Miroslav, prije 12 godina. Danas njihovo izletište prima čak 230 ljudi, a gosti mogu kušati proizvode ove vrijedne starosjedilačke obitelji.

- Vino s oznakom geografskog podrijetla prigorskoga kraja srce je naše proizvodnje, no lista onoga čime se sve zapravo bavimo je dugačka. Imamo vinograde s 14 sorti grožđa, devet crnih i pet bijelih. Proizvedemo otprilike 20.000 litara vina, a kapacitet našeg podruma je oko 60.000 litara - govori nam Miroslav, koji nam simpatično kaže da je podrum "u nadležnosti" njega i njegova oca Stjepana.

Nedaleko od gradske vreve

Iako su Miroslav i njegov otac završili tečaj za vinogradara podrumara, na cijelom OPG-u rado pomaže i ženski dio obitelji. Miroslavova majka Mirica također radi u vinogradu i vrtu, a Miroslavova supruga zadužena je za tristotinjak četvornih metara plastenika, u kojem joj pomažu i djeca.

- Moja majka ustaje prije svih i odlazi u vinograd. Trga vitice i zametke, odlazi u berbu. Poviri i među pajceke i kokoši. Ako ništa drugo ne radi, obitelji će u pomoć uskočiti kakvim dobrim savjetom. Od povrća, za koje se brinu žena i djeca, imamo krumpir, papriku, rajčice, salatu, tikvice, krastavce... Ovisno o tome koje je povrće dozrelo slažemo jelovnik za svoje goste. Ono što sami ne proizvedemo kupujemo od drugih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz našega kraja. Moramo se udruživati. Uostalom, vinska cesta je tako i zamišljena - dodaje Miroslav.

Posebnost njihova imanja je, kaže Miroslav, to što gosti mogu uživati na selu, a za 15 minuta mogu biti na glavnom zagrebačkom trgu. A osim voća i povrća, OPG Polovanec ima desetak svinja kako bi svojim gostima nudili i domaće suhomesnate proizvode

- Imamo špek, kobasice, sve suhomesnato. Tata je mesar i kobasičar te koristi neke svoje tajne sastojke. On radi i sve što treba traktorom, a njegova je zadaća i zaštita voćaka. Ne miješam mu se u posao - govori nam simpatično Miroslav, na kojeg je otac prije nekoliko godina prenio obiteljsko gospodarstvo, pa se on brine i o administrativnom dijelu poslovanja.

Rado dolaze i turisti iz Koreje

Ova obitelj od svojeg voća inače radi i rakije, za koje bočice oslikava Miroslavova kći Dora. Imaju višnjevac, orahovac, viljamovku, medicu, šljivovicu, travaricu i lozu. Osim toga odlučili su zasaditi tri hektara kukuruza i pšenice, koje melju na kamenu za brašno od kojeg peku i domaći kruh.

- Mnogi gosti dolaze zbog prigorskog mejaša, što nam je specijalitet kuće. Riječ je o svinjskom lungiću punjenom domaćim sirom, špekom i jabukama, omotanom špekom i ispečenom na roštilju - otkriva nam Miroslav i dodaje da njegovo obiteljsko imanje rado posjećuju i turisti iz Koreje. 

Iako rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu iziskuje mnogo odricanja, njegova je obitelj, potvrđuje Miroslav, sretna što je odabrala baš ovakav put. No na cijelom poslovnom putu prati ih i pouzdan teleoperater. 

- Usluge A1 Hrvatska puno su nam pomogle u poslovanju s pristupom internetu na našem OPG-u. Njihova podrška nam je bitna jer u današnje vrijeme sve ide preko interneta, pa tako i fiskalne blagajne, dogovaranje poslova, oglašavanje preko društvenih mreža... Kao obitelj imamo deset uređaja koje koristimo preko A1 fiksne i mobilne mreže, tako da se i po tome vidi koliko smo zadovoljni suradnjom - kaže na kraju Miroslav, koji nam otkriva da će uskoro proširiti svoje poslovanje. 

- Što se tiče budućnosti našeg OPG-a, uskoro otvaramo hotel u sklopu imanja s 12 dvokrevetnih i 6 trokrevetnih soba - zaključuje naš sugovornik Miroslav Polovanec. 

Hibridni smještaj trenutno je najveći hit, a ideja je nastala kao studentski eksperiment
Hibridni smještaj trenutno je najveći hit, a ideja je nastala kao studentski eksperiment

Sadržaj donosi: A1 Hrvatska

Komentari 2
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode