Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 49
Foto: Sajema
KUPI, BACI, KUPI, BACI...

Još smeća koje će nam stvoriti probleme: Godišnje bacamo oko 50.000 tona odjeće i obuće

Vladajući pokušavaju građanima usaditi nove navike u razvrstavanju i odlaganju smeća, a svake godine u svijetu nastane 92 milijuna tona tekstilnog otpada. Očekuje se da će do 2030. taj broj narasti na 134 milijuna

Powered by Hrvatska gospodarska komora

U Europskoj uniji baca se 5,8 milijuna tona tekstilnog otpada na godinu, a Hrvatska ovoj crnoj statistici pridonosi s oko 50.000 tona, piše u Izvješću o gospodarenju otpadnim tekstilom i otpadnom obućom u 2020. godini. Minula su vremena u kojima su djeca nasljeđivala odjeću i obuću od starije braće i sestara jer je danas roba često jeftinija i od hrane.

A osim što bacamo velike količine tekstila, problem je što ga propisno ne odvajamo, pa zato ni ne recikliramo. Iako je prije nekoliko godina donesen prvi propis o gospodarenju tekstilom, praksa, nažalost, ne pokazuje napredak. Iz Zagreba je, na primjer, uklonjeno 560 spremnika za odlaganje tekstilnog otpada, a razlog je, kako kažu iz Čistoće, neodgovorno postupanje građana prema spremnicima. 

Waste,Foam,,Plastics,,Cloth,From,Households,That,Are,Hard,To

Zbog ovakvih i sličnih postupaka, danas 80% tekstila završava u miješanom komunalnom otpadu, a tek 8% u za to predviđenim kontejnerima. I dok Zagrepčane očekuje kupnja posebnih vrećica za komunalni otpad, a već razvrstavaju biootpad, staklo i papir, nije nam jasno što je drugačije kad razgovaramo o tekstilnom otpadu, čije neadekvatno odlaganje ima katastrofalan učinak na okoliš. Porazan je podatak da se od ukupne količine nastalog otpadnog tekstila i otpadne obuće u 2020. godini samo 14% recikliralo, a 64% završilo je na odlagalištima

Što se događa s tekstilnim otpadom?

Tekstilna industrija uzrokuje značajna zagađenja diljem svijeta, pa postaje sve važnije pravilno i dobro odlagati tekstil kako bi se smanjio njezin štetni utjecaj na čovječanstvo. Rješenje leži u kružnoj ekonomiji, koja čuva planet i postojeća radna mjesta, ali uz to otvara nova "zelena mjesta", što nam potvrđuje i naš sugovornik Anđelko Švaljek, direktor Regeneracije Zabok, tvrtke kojoj je cilj vodu reciklirati u svojem pogonu, solarnim panelima proizvoditi struju, a briketima zamijeniti plin.

Iako su mnoge tekstilne tvrtke počele zamjenjivati brzu modu onom održivom, ponosno ističući primjene načela kružne ekonomije i zelene politike u svojem poslovanju, nažalost, stopa recikliranja tekstila i dalje je jedna od najnižih u usporedbi s drugim materijalima.

Nova radna mjesta i zaštita okoliša

Ovu negativnu statistiku "kvari" već spomenuta tvrtka Regeneracija non-wovens d.o.o. Kako nam objašnjava njezin direktor, tvrtka se bavi izradom tehničkih netkanih tekstila iz recikliranih tekstilnih materijala. To znači da se u modelu kružne ekonomije objedinjuje cijeli proizvodni proces, od nabave tekstilnog otpada, njegova mehaničkog recikliranja, proizvodnje zaštitnih i izolacijskih materijala u graditeljstvu te prodaje i distribucije tih proizvoda na tržištu EU.

- Samom djelatnošću, odnosno reciklažom tekstilnog otpada, tvrtka pridonosi ekološkim ciljevima i održivom poslovanju općenito. Primjerice, mi godišnje izvezemo otprilike 800 tegljača proizvoda, a bez nas bi to bio volumen tekstilnog otpada koji bi završio na deponijima. Tekstilni otpad recikliramo isključivo mehaničkim postupcima, čime se sprečava bilo kakav štetan utjecaj na okoliš - objašnjava nam Švaljek.

Naime, kad se tekstil neadekvatno odlaže i završi na odlagalištima, razgrađuje se dulje od 200 godina. A tijekom tog procesa razgradnje tekstil stvara staklenički plin metan te izlučuje otrovne kemikalije i boje u podzemne vode i u zemlju.

- Smatramo kako je izuzetno važno i korisno da građani odlažu tekstil budući da postoje načini njegova recikliranja. U protivnome, završavat će na odlagalištima otpada, što svakako nije prihvatljivo ekološko rješenje. Uz to, procjenjuje se da se za recikliranje 1000 tona tekstilnog otpada otvara 25-30 radnih mjesta, što je i ekonomski pozitivno - dodaje naš sugovornik.

Fabric,And,Textile,Recycling,Set,With,People,Donating,Used,Clothes

Lideri promjena moraju biti tvrtke

Osim recikliranja, Regeneracija je jedna od prvih tvrtki u Hrvatskoj koje svu električnu energiju potrebnu za poslovanje dobivaju iz obnovljivih izvora, a uskoro će i trećinu električne energije proizvoditi u vlastitoj fotonaponskoj elektrani. Također, do polovice 2023. godine prestat će koristiti plin u svojim proizvodnim procesima.

- Održivost za nas nije perspektiva i menadžerski KPI nego ostati kakvi jesmo. Neprekidno poslujemo od 1954. godine i od tada je za nas održivost značila i znači zadržati čovjeka u tvrtki cijeli radni vijek, zaposliti njegovo dijete, pomagati lokalnoj zajednici (škole, sport, kultura, vatrogastvo, umjetnost i drugo) i minimalizirati utjecaje na okoliš u globalnim tržišnim uvjetima - objašnjava nam gospodin Švaljek.

Recycling,Arrow,Symbol,Made,From,Old,Textile,Pieces

Kružna ekonomija alat je kojim se sve tvrtke moraju naučiti služiti ne bi li pridonijele smanjenju štetnih emisija plinova u okoliš i time spriječile katastrofalne klimatske promjene.

- Mislim da se većina ne zna ili ne želi služiti tim alatom jer je mnogo jednostavnije i profitabilnije ignorirati 'rana upozorenja'. Smatram da je 'business zajednica' sve svjesnija svoje odgovornosti za postojeće stanje, ali i svoje snage te sposobnosti da to promijeni u ukupnom dugoročnom interesu. Lideri promjena moraju biti tvrtke, a ne konzumenti ili buntovnici - zaključuje Švaljek.

Stavljanje tekstila u posebnu kategoriju otpada glavni je preduvjet za njegovo odvojeno prikupljanje, a to je jedini način da se tekstilu sačuva preostala vrijednost za neki od "viših" načina zbrinjavanja (re-wear, re-use, re-cycling), vjeruju iz tvrtke Regeneracija non-wovens d.o.o. Ovu misiju podržava i Hrvatska gospodarska komora, koja je 27. rujna u Laubi organizirala 3. međunarodnu konferenciju pod nazivom kampanje Podržimo održivo.

Powered by Hrvatska gospodarska komora

Komentari 49
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno